Kolejny wkurzony na brak czujników i konsekwencje tego

radioaktywny

Pionier e-mobilności
Ja bym nie demonizował braku czujników. Według mnie kamery załatwiają sprawę. Ajak ktoś nie ogarnia bryły auta, to i z czujnikami w coś wyj....bie.

Bronek

Pionier e-mobilności
Tyż fakt. Ja kompletnie nie ufam czujnikom. Kiedyś nie bylo potem lipne, teraz niby ok ale nie potrzebuje
Natomiast do kamer się przyzwyczaiłem i prawie nie spoglądam w lusterka. Zlapalem już ocenę odległości w obrazach na monitorze i mam je niemal zawsze włączone .

Brakuje mi w X tej co sobie zamontowalem w Trójce, naprawdę byla fajna, automatyczna szerokokątna niemal jak ta tylna

Sygnalizacja martwej strefy po bokach też mi wisi, bo skoro nie patrze w boczne to wole ja na ekranie jeśli już.

krisss

Zadomawiam się
Tylna kamera jest ok i tam nie odczuwam braku czujników. Jak zrobią kiedyś kamerę w przednim zderzaku to będzie jak najbardziej ok. Ta z szyby moim zdaniem zupełnie nie daje się do parkowania i najlepiej sobie popróbować zderzając się z czymś miękkim, żeby wyczuć auto.

p0li

Pionier e-mobilności
Ja bym nie demonizował braku czujników. Według mnie kamery załatwiają sprawę. Ajak ktoś nie ogarnia bryły auta, to i z czujnikami w coś wyj....bie.
i to jest zaklinanie rzeczywistosci :D

Bronek

Pionier e-mobilności
i to jest zaklinanie rzeczywistosci :D
Mam w obu Teslach czujniki i akurat ja nie zaklinam niczego i.kompletnie nie opieram sie na nich. Tylko wzrok i wyobraźnia . Miałem też w wielu innych i nigdy mi one nie były przydatne . Wolę na czuja i podjeżdzam nawet często bliżej niż one się drą na STOP.
Natomiast 360 dobre jak np w Mercu lub nawet w ostatnim elektryku Leafia to za tym tesknię . Ale jak są? niech bedą

Last edited:

Jaceq

Pionier e-mobilności
Tylna kamera jest ok i tam nie odczuwam braku czujników. Jak zrobią kiedyś kamerę w przednim zderzaku to będzie jak najbardziej ok. Ta z szyby moim zdaniem zupełnie nie daje się do parkowania i najlepiej sobie popróbować zderzając się z czymś miękkim, żeby wyczuć auto.
Zrób sobie sam. Ja założyłem i jestem bardzo zadowolony. Dla wprawnej osoby jakieś 2 godziny roboty. Mnie zajęło 6 godzin ;-)

IMG_4618.jpeg

IMG_4619.jpeg

IMG_4614.jpeg

IMG_4621.jpeg

p0li

Pionier e-mobilności
. Wolę na czuja
ale to nie jest kwestia woli czy naczujow
twierdzenie ze brak czujnikow i zastapienie ich kamera za szyba jest uzytkowo taki sam
to jest zaklinanie rzeczywistosci
no dobra - ide potestowac czujniki na haldzie sniegu....

Bronek

Pionier e-mobilności
To Twoje zdanie "czujnikowca" nowej generacji kierowcy OK Każdy ma inaczej z nawykami itp

Pomijaąc preferncje, to czujniki mi dawno każą się zatrzymać a ja muszę jechać dalej z 15 cm, po mam z przodu 15 cm i z tyłu , aby zaparkować . Inaczej mi auto nie wejdzie. Patrzę na kamerę z tyłu . W Trójce patrzyłem na przód, miałem /mam nawet maunek na podłodze ( teraz zasłoniety X jest dłuższy). Czujniki się drą STOP
A czasem kot się wpakuje bokiem
Na zdjęciu i tak z przodu nie ma gratów

garaż tesla.jpg

Last edited: