poochaty

Posiadacz elektryka
Już druga akcja w tym roku? Co przegapiłem?

Michal

Moderator
2 h temu w Polsacie było.
I tekst że to drugi raz jak Tesla wzywa tyle samochodów do warsztatu. No i laweta w tle
Ha, mówiłem, że Solorz :p Jeszcze będzie na Interii i nie wiem co on tam ma jeszcze za gazety.

Michal

Moderator
Tak to jest jak się kupiło elektrociepłownie opalane wunglem, to teraz trzeba się bronić przed elektryfikacją, bo przecież nie wyrzucisz do śmietnika kotłów, placów itp... lepiej to przerobić na produkcję "czystego" wodoru z "biomasy" :p
Warto poczytać sobie w czym ten gość jest umoczony i dlaczego taki, a nie inny przekaz płynie z jego mediów:

daniel

Señor Meme Officer
Hej, Panie @Olecki! Czy może nam Pan jeszcze raz wytłumaczyć co to jest zdjęcie ilustracyjne? </sarkazm>

Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać. Mam nadzieję, że teraz widać dlaczego wstawianie fałszywych zdjęć jest irytujące.

Olecki

Pionier e-mobilności
Hej, Panie @Olecki! Czy może nam Pan jeszcze raz wytłumaczyć co to jest zdjęcie ilustracyjne? </sarkazm>

Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać. Mam nadzieję, że teraz widać dlaczego wstawianie fałszywych zdjęć jest irytujące.
Lol, a czego nie rozumiesz w poprzednim tłumaczeniu? Podpisy do zdjęć są razem ze zdjęciami, autor artykułu wpisuje w wyszukiwarkę daną frazę i dostaje listę propozycji do wykorzystania.
A tak a propos tego 'newsa' - trochę chodzi tu o tłumaczenie. Angielski "recall" można przetłumaczyć dosłownie i jest to wezwanie (do wykonania akcji serwisowej). To że akurat dana akcja wykonywana jest przez aktualizację OTA to już jest inna sprawa i pytanie czy autor newsa powinien zagłębiać się w takie szczegóły.

Michal

Moderator
pytanie czy autor newsa powinien zagłębiać się w takie szczegóły
LoL - bardziej pytanie, czy powinien pisać newsy, skoro nie zagłębia się... W zasadzie to od razu odpowiedź - nie powinien :p

daniel

Señor Meme Officer
Lol, a czego nie rozumiesz w poprzednim tłumaczeniu? Podpisy do zdjęć są razem ze zdjęciami, autor artykułu wpisuje w wyszukiwarkę daną frazę i dostaje listę propozycji do wykorzystania.
Nie rozumiem jak można tłumaczyć, że wstawianie fałszywych zdjęć jest ok, "bo tak się robi".
A tak a propos tego 'newsa' - trochę chodzi tu o tłumaczenie. Angielski "recall" można przetłumaczyć dosłownie i jest to wezwanie (do wykonania akcji serwisowej). To że akurat dana akcja wykonywana jest przez aktualizację OTA to już jest inna sprawa i pytanie czy autor newsa powinien zagłębiać się w takie szczegóły.
A zdjęcie z podpisem "Tesla jedzie na lawecie do warsztatu na naprawę Autopilota" jest ilustracyjne?
Te artykuły piszą dziennikarze czy szóstoklasiści?

Olecki

Pionier e-mobilności
Oczywiście że jest normalne w obecnych czasach. Popatrzcie sobie jakie zdjęcia są wklejane do artykułów na inne tematy, niezwiązane z motoryzacją. Kiedyś nie było tego problemu bo teksty bardzo rzadko zawierały ilustracje, w dobie szybkich newsów to się zmieniło. Forma zbliżona do komiksu łatwiej przekazuje krótkie newsy, a czy sam obrazek jest idealnie dopasowany to ma mniejsze znaczenie. Wasze foliarskie przeświadczenie o tym że wszyscy chcą was kopać tylko sprawia że ludzie traktują was jak jakichś przygłupów i wszystko coraz bardziej się nakręca - taki syndrom samospełniającej się przepowiedni. Otwórzcie oczy i spójrzcie poza swoją banieczkę informacyjną.

ELuk

Pionier e-mobilności
Oczywiście że jest normalne w obecnych czasach. Popatrzcie sobie jakie zdjęcia są wklejane do artykułów na inne tematy, niezwiązane z motoryzacją. Kiedyś nie było tego problemu bo teksty bardzo rzadko zawierały ilustracje, w dobie szybkich newsów to się zmieniło. Forma zbliżona do komiksu łatwiej przekazuje krótkie newsy, a czy sam obrazek jest idealnie dopasowany to ma mniejsze znaczenie. Wasze foliarskie przeświadczenie o tym że wszyscy chcą was kopać tylko sprawia że ludzie traktują was jak jakichś przygłupów i wszystko coraz bardziej się nakręca - taki syndrom samospełniającej się przepowiedni. Otwórzcie oczy i spójrzcie poza swoją banieczkę informacyjną.
Ale że co? Patologię akceptujesz jako normę???
Hmmm… 🤔😲🤨
To już dramat ze ludzie potencjalnie inteligentni i świadomi zaczynają ulegać tej patologii..,😲😩🫣