If I recall correctly, Tesla service replaced ”supermanifold” and heatpump for the second time. While they were doing the service they discovered some kind of a fracture in some pipe which connects to the heatpump. After they replaced supermanifold and heatpump twice and replaced that fractured line, the resonating sound was gone. Maybe there was some debris left in the heating system from the first repair, just a guess.
--
Na to bym stawiał. U mnie potrafił się odkręcić w czasie jazdy niedokręcony zespół wycieraczek, to pewnie masz tak samo poskręcany lub nieco tylko lepiej zespół wiatraków.W sensie, jest niedokręcone.
Zdarza się to u mnie od nowości przy niskich temperaturach. Dokładnie ten sam dźwięk. Też się zastanawiałem czy to coś poważnego.TM3LR 2021Q4. W lipcu 2023 kompresor wymieniony na 1501256-01-M.
Po kilkugodzinnym (5h) postoju w temperaturze bliskiej zeru (3 °C) auto wita mnie uroczyście, z pompą (timestamp 0:30 w klipie):
View attachment 15132
67 kkm. Zegar tyka.
Ktoś tak ma?
Wątpię, by tak było. Dźwięk ten pojawia się jedynie po dłuższym postoju w niskiej temperaturze. Ostatnio pojawił się przy 3 st C. Dziś przy 7 st C się nie pojawił, mimo że podniosłem temperaturę kabiny, by był zmuszony pracować równie ciężko.Ewidentnie coś wpada w rezonans przy określonej częstotliwości. (…) W sensie, jest niedokręcone.
Nie pamiętam, czy miałem tak poprzedniej zimy, przed wymianą sprężarki.Dopiero Ci się to pojawiło czy miałeś to wcześniej?
Brzmi inaczej. Obstawiam jakiś siłownik regulujący przepływ powietrza. Sprawdź, czy dokładnie od momentu wystąpienia tego dźwięku zaczyna lecieć ciepłe powietrze.Witam w mojej 3 RWD z połowy 2022 mam tak samo (…)
I raczej to nie jest wentylator, brzmi bardziej na jakiś elektrozawór ?