Hurkot przy uruchamianiu zimnej sprężarki pompy ciepła

ciastek

Pionier e-mobilności
TM3LR 2021Q4. W lipcu 2023 kompresor wymieniony na 1501256-01-M.
Po kilkugodzinnym (5h) postoju w temperaturze bliskiej zeru (3 °C) auto wita mnie uroczyście, z pompą (timestamp 0:30 w klipie):

67 kkm. Zegar tyka. :D
Ktoś tak ma?

Last edited:

ciastek

Pionier e-mobilności
If I recall correctly, Tesla service replaced ”supermanifold” and heatpump for the second time. While they were doing the service they discovered some kind of a fracture in some pipe which connects to the heatpump. After they replaced supermanifold and heatpump twice and replaced that fractured line, the resonating sound was gone. Maybe there was some debris left in the heating system from the first repair, just a guess.
--

Kilt

Fachowiec
Ewidentnie coś wpada w rezonans przy określonej częstotliwości. Kompresora bym w to nie mieszał (w sensie, że jest uszkodzony), bo później chodzi już cichutko ... przed zresztą też, tylko ta jedna chwila. Może jakiś zawór się otwiera, a przepływający czynnik wywołuje chwilowe drgania? A może coś wpada w częstotliwość własną kompresora podczas rozkręcania się w danym momencie? W sensie, jest niedokręcone.

cooler

Pionier e-mobilności
W sensie, jest niedokręcone.
Na to bym stawiał. U mnie potrafił się odkręcić w czasie jazdy niedokręcony zespół wycieraczek, to pewnie masz tak samo poskręcany lub nieco tylko lepiej zespół wiatraków.

daniel

Señor Meme Officer
TM3LR 2021Q4. W lipcu 2023 kompresor wymieniony na 1501256-01-M.
Po kilkugodzinnym (5h) postoju w temperaturze bliskiej zeru (3 °C) auto wita mnie uroczyście, z pompą (timestamp 0:30 w klipie):

View attachment 15132
67 kkm. Zegar tyka. :D
Ktoś tak ma?
Zdarza się to u mnie od nowości przy niskich temperaturach. Dokładnie ten sam dźwięk. Też się zastanawiałem czy to coś poważnego.
Dopiero Ci się to pojawiło czy miałeś to wcześniej?

bbob

Nowy na Forum
Witam w mojej 3 RWD z połowy 2022 mam tak samo i wydaje mi się że już pierwszej zimy był taki objaw.

I raczej to nie jest wentylator, brzmi bardziej na jakiś elektrozawór ?

Zgłosiłem na serwis który ma się dobyć w czwartek zobaczymy co powiedzą.

ciastek

Pionier e-mobilności
Ewidentnie coś wpada w rezonans przy określonej częstotliwości. (…) W sensie, jest niedokręcone.
Wątpię, by tak było. Dźwięk ten pojawia się jedynie po dłuższym postoju w niskiej temperaturze. Ostatnio pojawił się przy 3 st C. Dziś przy 7 st C się nie pojawił, mimo że podniosłem temperaturę kabiny, by był zmuszony pracować równie ciężko.

Dopiero Ci się to pojawiło czy miałeś to wcześniej?
Nie pamiętam, czy miałem tak poprzedniej zimy, przed wymianą sprężarki.
EDIT: Znalazłem nagranie z marca 2023, czyli przed wymianą sprężarki, na którym słychać taki sam dźwięk.
By to zaobserwować muszę umyślnie nie wstawiać auta do garażu i pamiętać, by nie korzystać z przygotowania kabiny. No i musi być zimno. :)
Witam w mojej 3 RWD z połowy 2022 mam tak samo (…)
I raczej to nie jest wentylator, brzmi bardziej na jakiś elektrozawór ?
Brzmi inaczej. Obstawiam jakiś siłownik regulujący przepływ powietrza. Sprawdź, czy dokładnie od momentu wystąpienia tego dźwięku zaczyna lecieć ciepłe powietrze.

Last edited:

6a8

Posiadacz elektryka
Jak na moje ucho to jest terkot siłownika który dojechał do końca. W zależności od logiki sterującej siłownikiem, to może występowac tylko wtedy gdy siłownik się "kalibruje".

bbob

Nowy na Forum
Po wizycie w serwisie twierdzą że wszystko jest ok i że takie dźwięki są dopuszczalne ;). Sprawdzili czy wentylator obciera i niby nie. Wyczyścili chłodnice, sprawdzili parametry pracy i tyle.

Czekam aż coś padnie mam nadzieje że będzie przed końcem gwarancji.