Wyjazd do niemiec - Austrii Włoch Tesla jakie aplikacje jakie ładowarki i uwagi

Dyzio

Zadomawiam się
Witam, czeka mnie pierwsza wyprawa do Niemiec póki co uzbrojony jestem w
Teslę Y
aplikację mobility+
kartę i apkę greenway ( ale słyszałem że są jakieś ograniczenia w roamingu ? )

Co jeszcze polecacie na 2 dni przed wyjazdem. Próbowałem wcześniej załatwić Shell Recharge na firmę ale olali mój wniosek chyba.

ABRP pokazuje mi ładowanie na ionity , TEAG Mobile , solid gmbh DELVP ( 22kw na noc ) i TESLĘ

Czy np. lepiej sobie kupić abonament na mobility+ i z niego korzystać ? i wszystko raczej będzie działać ? i awaryjnie mieć greenway i apkę na ionity ?

PawelGDZ

Posiadacz elektryka
ja w wakacje przejechałem przez całe Niemcy wyłącznie na SuC
jest ich naprawdę sporo, w razie czego pewnie przyda się greenway z roamingiem Ionity
nie napisałeś skąd dokąd jedziesz, więc musisz samemu popatrzeć na infrastrukturę na trasie

przy planowaniu trasy/ładowania celuj w SuC - zdecydownie najtaniej i bezproblemowo

Dyzio

Zadomawiam się
ja w wakacje przejechałem przez całe Niemcy wyłącznie na SuC
jest ich naprawdę sporo, w razie czego pewnie przyda się greenway z roamingiem Ionity
nie napisałeś skąd dokąd jedziesz, więc musisz samemu popatrzeć na infrastrukturę na trasie

przy planowaniu trasy/ładowania celuj w SuC - zdecydownie najtaniej i bezproblemowo
z Gdańska :D , teslą Y LR

chcąc nie chcąc pierwsze cokolwiek o mocy ponad 55kW to mam Ionity pod poznaniem bo do niepruszewa na GW raczej nie dojdadę , potem ok widzę że na trasie są w miarę regularnie

STMS

Pionier e-mobilności
po Polsce z GW z kartą aby móc uruchomić a razie czego roaming a poza PL tylko SuC - będzie najtaniej i najpewniej

nabrU

Moderator
A ja bym się w ogóle nie stresował podróżując do DE.
Ładuj na SuC bo najlepiej, najtaniej i jest tego w cholerę, szczególnie w byłym 'RFN' ;). Miej kartę GW aby coś uruchomić w roamingu. Nie wiem czy da się zarejestrować i używać apki Elli w darmowym abo Drive Free (jako potencjalny backup plan) zanim przyjdzie fizyczna karta, ale możesz spróbować (ma obłsugę ok 120 tyś. ładowarek w DE):

W razie 'W' zapłacisz kartą bankową bo sporo ładowarek ma obsługę contactless.

Dyzio

Zadomawiam się
A ja bym się w ogóle nie stresował podróżując do DE.
Ładuj na SuC bo najlepiej, najtaniej i jest tego w cholerę, szczególnie w byłym 'RFN' ;). Miej kartę GW aby coś uruchomić w roamingu. Nie wiem czy da się zarejestrować i używać apki Elli w darmowym abo Drive Free (jako potencjalny backup plan) zanim przyjdzie fizyczna karta, ale możesz spróbować (ma obłsugę ok 120 tyś. ładowarek w DE):

W razie 'W' zapłacisz kartą bankową bo sporo ładowarek ma obsługę contactless.
gdzieś w wątku z 2021 wyczytałem o jakimś limicie związanym z ilością zużytych KW w Polsce i w roamingu . To nadal funkcjonuje ?

karol.kar

Pionier e-mobilności
Poza PL na zachód/południe tylko SuC.
Nie daj się namówić na jakieś ładowarki inne z argumentami typu: "jest na MOP" albo "problem bo trzeba zjechać na SuC z autobany"
1. Ładowanie zawsze z gwarancją naładowania na SuC
2. Taniej
3. Na MOPach w DE już obecnie bardzo ciasno, dużo ciężarówek. Możesz nawet nie móc wjechać.

Po PL to wiadomo trochę kombinacji i pewnie na innych operatorach, byle do Berlina :)

karol.kar

Pionier e-mobilności
a północ tym bardziej skoro w NO są najtańsze ładowarki w europie
To wiadomo - oczywista oczywistość :)

najlepiej rzucić okiem na mapkę i wszystko będzie jasne

Jak za dużo stacji to tez nie dobrze. Człowiek się staje wybredny, zaczyna się przesmradzanie gdzie ładniej, gdzie lepiej się najeść, itp. Najgorzej jak podjedziesz na SuC, a tam 40 ładowarek i wszystkie miejsca puste.
5 min. kombinujesz na którym najlepiej się naładować :)
Miałem tak w Szwecji.