Jaki elektryk SUV/Crossover do 150k PLN?

piotr_ev

Fachowiec
Cześć Wszystkim,
Jakiego elektryka polecacie głównie do miasta z ładowarką pokładową AC 11 KW oraz możliwością ładowania na stacjach DC z jak największą mocą z obługą CCSa?

Last edited:

STMS

Pionier e-mobilności
Cześć Wszystkim,
Jakiego elektryka polecacie głównie do miasta z ładowarką pokładową AC 11 KW oraz możliwością ładowania na stacjach DC z jak największą mocą z obługą CCSa?
Myślałem o Tesla model 3 SR, ale już poza budżetem niestety.

ja bym 3SR nie skreślał a raczej kombinował jak kupić tanio z dotacją nawet dokładając parę tys

wiadomo, że chwilę trzeba poczekać, może nawet do końca marca na dobre ceny

vwir

Pionier e-mobilności
Jest jeszcze Citroen e-C3, ale w żadnej wersji nie ma pompy ciepła co według mnie do jazdy w mieście jest słabe (zużycie w zimie znacznie wzrasta).
Z własnych doświadczeń (dwa samochody elektryczne, jeden z pompą ciepła drugi bez) to akurat w mieście pompa ciepła ma niewielkie znaczenie. Przy częstych i krótkich podjazdach samochód i tak wspomaga się grzałkami (lub silnikami jak Tesla), bo pompa po prostu daje za mało ciepła i długo trzebaby czekać na rozgrzanie wnętrza. Pompa ma znaczenie dopiero przy dłuższej jeździe, gdzie po wstępnym zagrzaniu grzałkami pompa jedynie podtrzymuje ciepło już uzyskane.
W takim budżecie to w zasadzie jedynie MG4 wchodzi w grę. Swoją drogą - on jest tak samo chiński jak i Volvo.

piotr_ev

Fachowiec
Z chińskich EV - MG4 (https://www.krotoski.com/MG/modele/mg4/), ale np. pompa ciepła jest dopiero w wersji "Luxury" za 150600 zł.

Jest jeszcze Citroen e-C3, ale w żadnej wersji nie ma pompy ciepła co według mnie do jazdy w mieście jest słabe (zużycie w zimie znacznie wzrasta).
nie wiedziałem, że jakiś dealer w Polsce zabrał się za modele z chin... wow.

piotr_ev

Fachowiec
nie wiem czy chciałbym być aż takim pionierem elektromobilności i skusić się na MG. Znaczy może moje obawy są nieuzasadnione i modele MG to całkiem solidne rozwiązania (jeszcze nie robiłem research), ale moje pierwsze odczucia dość sceptyczne.

vwir

Pionier e-mobilności
Poczytaj testy niemieckie, brytyjskie, francuskie, etc. Tam to auto jest dostępne od ponad roku (pierwsze egzemplarze pojawiły się w 2022 roku). Zbiera bardzo pozytywne recencje, jedynie wspomagacze jazdy ("autopilot" na autostradzie) są słabo oceniane.

ztsgusz

Posiadacz elektryka
nie wiem czy chciałbym być aż takim pionierem elektromobilności i skusić się na MG. Znaczy może moje obawy są nieuzasadnione i modele MG to całkiem solidne rozwiązania (jeszcze nie robiłem research), ale moje pierwsze odczucia dość sceptyczne.
Niestety do 150 tyś. to chyba jedyna (dobra) opcja, oprócz tego może jeszcze ID.3 z rabatem (o ile nadal są z nim dostępne).

W wersji Luxury MG4 ma dosyć bogate wyposażenie jak na tą cenę - np. V2L, 64kWh, kamera z widokiem 360 stopni, ogrzewane przednie fotele i kierownicę.