Dylematy kupującego TMY

to_masz

Posiadacz elektryka
Cześć! W zasadzie przypatruję się forum od dłuższego czasu, ale dopiero teraz przyszedł czas na wymianę samochodu. Jako, że nic nowego w "Jaki elektryk do 300k?", czy w "300K zł. do wydania na elektryka" na razie nie znalazłem - to jestem nastawiony, że dla moich potrzeb i wyobrażeń o potrzebach - obecnie najlepszym wyborem będzie TMY LR. Mam natomiast nadal takie małe dylematy i chciałbym zapytać o Wasze doświadczenia:

Koła.
Znam zalety 19" (lepszy zasięg, większy komfort, mniej się rysują), ale 20" induction zdecydowanie bardziej mi się podobają 🖤. Posiadacze 20" - czy żałujecie wyboru? Odczuwacie mniejszy komfort, zasięg albo już tak porysowaliście, że nie możecie na nie patrzeć? 😅

Jakąś alternatywą jaką rozważam jest nabycie 19" i kołpaków Storm Style albo podobnych. @KrzysztofFly @Vangass @deCastelano @MarcinEV jak Wasze się sprawują? Miałem kiedyś Opla z felgami strukturalnymi i wyglądało to naprawdę dobrze na jasnych kołpakach. Ale miałem też kiedyś czarne kołpaki przy innym samochodzie i wyglądały dobrze tylko jak było mokro, bo inaczej świeciły czernią przy bladych oponach - chociaż te kołpaki chyba są w czarnym macie?

Rozważam drugi zestaw kół (zimowe) raczej na 19". Czy ktoś z Was takie kupował - gdzie najlepiej kupić felgi gemini z czujnikami? Na pewno wyjdzie to taniej niż cały zestaw zimowych od Tesli?

Kolor lakieru.
Kusi mnie quicksilver, ale nigdzie na żywo nie miałem okazji go zobaczyć. Czy ma ktoś z Was ten lakier? Lubicie go?
A może, żeby jakoś znaleźć swoje auto na parkingu lepiej brać białego i kupić sobie czarny spoiler od chińczyka?

Hak.
Trochę podróżuję z rowerami i wiem, że na dachu jest gorzej niż z boxem, no więc hak. Ktoś jeździł gdzieś dalej z rowerami? Pasują wszystkie bagażniki, czy są jakieś problemy? Da się zabrać 4 rowery?

Termin zakupu.
Mógłbym poczekać do końca kwartału, ale czy jak śledziliście ceny przed Waszym zakupem - to naprawdę coś się zmieniało przed końcem kwartału? Teraz przed końcem roku jakoś specjalnie nie widziałem zniżek, czy bonusów 🤔 od wydania TM3HL raczej wszystko stoi w miejscu...

Michal

Moderator
Cześć! W zasadzie przypatruję się forum od dłuższego czasu, ale dopiero teraz przyszedł czas na wymianę samochodu. Jako, że nic nowego w "Jaki elektryk do 300k?", czy w "300K zł. do wydania na elektryka" na razie nie znalazłem - to jestem nastawiony, że dla moich potrzeb i wyobrażeń o potrzebach - obecnie najlepszym wyborem będzie TMY LR. Mam natomiast nadal takie małe dylematy i chciałbym zapytać o Wasze doświadczenia:

Koła.
Znam zalety 19" (lepszy zasięg, większy komfort, mniej się rysują), ale 20" induction zdecydowanie bardziej mi się podobają 🖤. Posiadacze 20" - czy żałujecie wyboru? Odczuwacie mniejszy komfort, zasięg albo już tak porysowaliście, że nie możecie na nie patrzeć? 😅
Różnica w zasięgu/zużyciu to około 3%, więc chyba można to porównać do błędu pomiarowego :)
Jadąc autostradą zamiast 250 km na baterii przejedziesz powiedzmy 242 km. Jeśli to ma być kwestia życia i śmierci, to lepiej planuj trasy, albo zwolnij o 3 km/h i odzyskasz nawet więcej zasięgu ;)

Kolor lakieru.
Kusi mnie quicksilver, ale nigdzie na żywo nie miałem okazji go zobaczyć. Czy ma ktoś z Was ten lakier? Lubicie go?
A może, żeby jakoś znaleźć swoje auto na parkingu lepiej brać białego i kupić sobie czarny spoiler od chińczyka?
Ja jestem fanem białego, ale powiem, Ci, że jak się pojawił quicksilver, to mi ślinka pociekła normalnie :D
Żona ostatnio próbowała wejść do jakiegoś innego auta na parkingu, bo stała taka sama TM3 :)

Hak.
Trochę podróżuję z rowerami i wiem, że na dachu jest gorzej niż z boxem, no więc hak. Ktoś jeździł gdzieś dalej z rowerami? Pasują wszystkie bagażniki, czy są jakieś problemy? Da się zabrać 4 rowery?
Hak jest ograniczony masą do 72 kg - raczej dwa rowery niż cztery ale to zależy od wagi bagażnika i samych rowerów.

Termin zakupu.
Mógłbym poczekać do końca kwartału, ale czy jak śledziliście ceny przed Waszym zakupem - to naprawdę coś się zmieniało przed końcem kwartału? Teraz przed końcem roku jakoś specjalnie nie widziałem zniżek, czy bonusów 🤔 od wydania TM3HL raczej wszystko stoi w miejscu...
TMY raczej teraz są wydawane od ręki, więc nie spodziewałbym się wielkich zniżek. Ale kto wie - może przed odświeżeniem TMY coś się ruszy. No i przy braniu z promocji, na pewno nie wybierzesz koloru ;)

Last edited:

radioaktywny

Pionier e-mobilności
Koła.

Jakąś alternatywą jaką rozważam jest nabycie 19" i kołpaków Storm Style albo podobnych. @KrzysztofFly @Vangass @deCastelano @MarcinEV jak Wasze się sprawują? Miałem kiedyś Opla z felgami strukturalnymi i wyglądało to naprawdę dobrze na jasnych kołpakach. Ale miałem też kiedyś czarne kołpaki przy innym samochodzie i wyglądały dobrze tylko jak było mokro, bo inaczej świeciły czernią przy bladych oponach - chociaż te kołpaki chyba są w czarnym macie?

Rozważam drugi zestaw kół (zimowe) raczej na 19". Czy ktoś z Was takie kupował - gdzie najlepiej kupić felgi gemini z czujnikami? Na pewno wyjdzie to taniej niż cały zestaw zimowych od Tesli?
U majfrendów jest dziesiątki różnych modeli i kolorów kołpaków rozmiaru 19" do Tesli. Ja właśnie wczoraj zamówiłem za 330zł drugi komplet uberturbine, bo ten pierwszy po 23 tys km niestety pouszkadzałem, mimo że uważam na krawężniki. Wolę sobie nawet nie wyobrażać jak wyglądałyby 20" z odstającymi rantami felg.
Weź pod uwagę opony całoroczne. Od kilku lat jeżdżę na całorocznych i przy zimach w centralnej Polsce nie odczuwam żadnego dyskomfortu związanego z bezpieczeństwem. Latem jeżdżę na południe Włoch i tam też opony sprawują się bardzo dobrze. W obecnej Tesli wyrzuciłem głośne hancooki i założyłem pirelli scorpion all season, są ciche i dobre.

Raf24

Fachowiec
Które Hankooki miałeś ION (68dB) ? czy Ventus S1 evo ev ? (69dB)

U majfrendów jest dziesiątki różnych modeli i kolorów kołpaków rozmiaru 19" do Tesli. Ja właśnie wczoraj zamówiłem za 330zł drugi komplet uberturbine, bo ten pierwszy po 23 tys km niestety pouszkadzałem, mimo że uważam na krawężniki. Wolę sobie nawet nie wyobrażać jak wyglądałyby 20" z odstającymi rantami felg.
Weź pod uwagę opony całoroczne. Od kilku lat jeżdżę na całorocznych i przy zimach w centralnej Polsce nie odczuwam żadnego dyskomfortu związanego z bezpieczeństwem. Latem jeżdżę na południe Włoch i tam też opony sprawują się bardzo dobrze. W obecnej Tesli wyrzuciłem głośne hancooki i założyłem pirelli scorpion all season, są ciche i dobre.

KrzysztofFly

Moderator

Koła.

Też mi się 20" podobają, jednak ze względu na komfort oraz większe ryzyko uszkodzenia opony i felgi pozostałem przy standardowych 19". A za różnicę w cenie, mam drugi komplet felg i opony zimowe. Kołpaki sprawują się dobrze, tak wyglądają po 5kkm na brudnym zresztą samochodzie
411380911_328139126710421_1316514209489058898_n.jpg
One w odróżnieniu od oryginalnych nie chowają się w rancie felgi, tylko go zasłaniają, co da się zauważyć także patrząc pod kątem, gdyż lekko widoczny wtedy staje się rant felgi, który jest srebrny.
415324430_1433851473870031_1391357022214888699_n.jpg
Ja kupiłem tzw. komplet kół demo, oryginalne 19" z czujnikami ciśnienia i letnimi oponami (które zostawiłem sobie na zapas). Koła te "ubrałem" w nowe opony zimowe.
Kolor lakieru.
Ja wybrałem białą perłę, gdyby to był zwykły akryl, to pewnie bym go odrzucił i wybrał Midnight Cherry Red, jednak biała perła wygląda ok. Biorąc pod uwagę, że jest na tą chwilę za darmo, to jest to uczciwa cena ;).
Hak.

Termin zakupu.
Tutaj podzielam Twoje obserwacje, że w ostatnim czasie jest stagnacja. Być może zmieni się coś, jak będą wyprzedawali ostatnie sztuki, kiedy już pojawi się model po liftingu (tak jak to było z modelem 3), jednak to jest tylko gdybanie. Mamy w tej chwili niskie kursy walut i jeśli się takie utrzymają to i ceny pewnie będą na stoku cały czas zrabatowane, co jednak jeśli faktycznie, jak to mówili niektórzy 1.1.2024 (w trakcie słynnych fejkowych notowań walut, gdzie Euro dobijało do 6 złotych), że Google jednak wie coś więcej ;).

deCastelano

Fachowiec
Moje kołpaki spisują się bardzo dobrze, jak komuś mówię, że alufelga jest pod spodem to podchodzi sprawdzić 😉 ja swoje kupiłem w takim czarno-szarym kolorze po to, żeby właśnie nie był to błyszczący czarny plastik. Nie dopłacałem do 20”, bo jak zobaczyłem jak wystają to uznałem, że nawet jak się bardzo uważa to po 2-3 latach będą wymagały renowacji + droższe opony. Gdyby jednak nie było na co wymienić fabrycznych paskudnych kołpaków to chyba bym kupił sobie jakieś osobne felgi (też częściowo po to, żeby się wyróżnić). No i właśnie - wyróżnić. Zależy co wolisz, ale biorąc białe auto (mimo, że ta biel jest bardzo ładna) będziesz elementem tłumu, bo takich tesli sprzedaje się najwięcej. A biorąc któryś z rzadziej wybieranych kolorów tego nie będzie (pomyśl sobie ile razy przykuła Twoją uwagę czerwień Mazdy, bo na Tesle na pewno i tak patrzysz skoro się nad nią zastanawiasz, więc to byłby kiepski przykład). Te kwestie akurat są mocno indywidualne - posiedź ze szklaneczką łychy wieczorem i pomyśl sobie na spokojnie 😁

to_masz

Posiadacz elektryka
Hak jest ograniczony masą do 72 kg - raczej dwa rowery niż cztery ale to zależy od wagi bagażnika i samych rowerów.
Dzięki za tą informację! Bagażnik 3+1 ma 20kg i ponad 60kg własnego udźwigu, więc faktycznie może jakiegoś kg zabraknąć na 4 rowery w Tesli. Ciekawe, bo "niemieckie" haki mają 85kg
No i przy braniu z promocji, na pewno nie wybierzesz koloru ;)
Jakby TMY LR była za 226 (oraz -1 za polecnie) to bym już nie miał dylematów 😅

to_masz

Posiadacz elektryka
Też mi się 20" podobają, jednak ze względu na komfort oraz większe ryzyko uszkodzenia opony i felgi pozostałem przy standardowych 19"
Wolę sobie nawet nie wyobrażać jak wyglądałyby 20" z odstającymi rantami felg.
Ja właśnie też sobie tylko wyobrażam - dlatego pytam, bo chętnie skonfrontuję z doświadczeniami z pierwszej ręki 🙃

Weź pod uwagę opony całoroczne.
Też wszystkim polecam całoroczne 👍 Tylko liczę, że TMY będzie robić około 20 tys. rocznie - wtedy i tak wyważam koła przed każdem sezonem. Umówiona podmiana kół = 15 minut, bo już wulkanizator ma przygotowane ... no i zawsze mnie wciśnie. Całoroczne zazwyczaj wyważanie na wymianie oleju ... a tutaj wiadomo jak sprawy się mają i nie wiem czy filtrów sam nie zacznę wymieniać.

Ja kupiłem tzw. komplet kół demo
@KrzysztofFly od kogoś czy od Tesli? ja nawet jak widzę do kupienia w Internecie, to nie wiem czy to oryginały, czy prawie jak ...