miksell
Posiadacz elektryka
Mam dziwną sytuację, może mi to ktoś wytłumaczy...
- Mam na dachu fotowoltaike 5KW.
- Zamontowałem ją w 2020 roku.
- jestem prosumentem na starych zasadach.
- mam nadprodukcje energii
- mój zakład to Tauron
W Listopadzie dostałem z Tauron prognozę, gdzie wyliczono mi że co 2 mc mam płacić ok. 175 zł za prąd. Nie ma tam żadnego szczegółowego rozliczenia, jedynie informacja iż: średnio co 2 mc oddaję do sieci: 450 kWh a pobieram 600 kWh.
Odczytałem z licznika ile realnie energii oddaję/produkuję w okresie Listopad 2022 do Wrzesień 2023.
wg odczytów z licznika:
- pobrałem: 3500 kWh (~600kWh/2mc) - zgadza się z prognozą
- oddałem: 4650kWh (~756kWh/2mc) - zaniżone.
Z bilansu wychodzi (nie uwzględniając autokonsumpcji) iż koro oddałem do sieci: 4650 to powinienem pobrać 4650*80%=3720kWh. Więc rachunki prognozy powinny zawierać tylko opłaty stałe... A tutaj Tauron liczy mi po swojemu ;-)
O co chodzi? Miał ktoś takie cos?
- Mam na dachu fotowoltaike 5KW.
- Zamontowałem ją w 2020 roku.
- jestem prosumentem na starych zasadach.
- mam nadprodukcje energii
- mój zakład to Tauron
W Listopadzie dostałem z Tauron prognozę, gdzie wyliczono mi że co 2 mc mam płacić ok. 175 zł za prąd. Nie ma tam żadnego szczegółowego rozliczenia, jedynie informacja iż: średnio co 2 mc oddaję do sieci: 450 kWh a pobieram 600 kWh.
Odczytałem z licznika ile realnie energii oddaję/produkuję w okresie Listopad 2022 do Wrzesień 2023.
wg odczytów z licznika:
- pobrałem: 3500 kWh (~600kWh/2mc) - zgadza się z prognozą
- oddałem: 4650kWh (~756kWh/2mc) - zaniżone.
Z bilansu wychodzi (nie uwzględniając autokonsumpcji) iż koro oddałem do sieci: 4650 to powinienem pobrać 4650*80%=3720kWh. Więc rachunki prognozy powinny zawierać tylko opłaty stałe... A tutaj Tauron liczy mi po swojemu ;-)
O co chodzi? Miał ktoś takie cos?