Rozliczenie z Tauron.

miksell

Posiadacz elektryka
Mam dziwną sytuację, może mi to ktoś wytłumaczy...

- Mam na dachu fotowoltaike 5KW.
- Zamontowałem ją w 2020 roku.
- jestem prosumentem na starych zasadach.
- mam nadprodukcje energii
- mój zakład to Tauron

W Listopadzie dostałem z Tauron prognozę, gdzie wyliczono mi że co 2 mc mam płacić ok. 175 zł za prąd. Nie ma tam żadnego szczegółowego rozliczenia, jedynie informacja iż: średnio co 2 mc oddaję do sieci: 450 kWh a pobieram 600 kWh.

Odczytałem z licznika ile realnie energii oddaję/produkuję w okresie Listopad 2022 do Wrzesień 2023.
wg odczytów z licznika:
- pobrałem: 3500 kWh (~600kWh/2mc) - zgadza się z prognozą
- oddałem: 4650kWh (~756kWh/2mc) - zaniżone.

Z bilansu wychodzi (nie uwzględniając autokonsumpcji) iż koro oddałem do sieci: 4650 to powinienem pobrać 4650*80%=3720kWh. Więc rachunki prognozy powinny zawierać tylko opłaty stałe... A tutaj Tauron liczy mi po swojemu ;-)

O co chodzi? Miał ktoś takie cos?

vwir

Pionier e-mobilności
To złóż zażalenie do Taurona i zobacz, co wymyślą. Poza tym czemu jakieś prognozy? Nie lepiej co 6 miesięcy na podstawie wskazań licznika?

yarrker

Fachowiec
Już tłumaczę . Fotowoltaike najprzyjemniej rozlicza sie co 12ms ( w lato nadprodukcja spora , w zime zabierasz bla bla bla ) Tauron Enea czy Pge mają prawo do prognozowania faktur ALE TYLKO ZA KOSZT STAŁE . Nie maja prawa do fakturowania prognoz zużycia. Dla swoich klientów w Enea mam przygotowany taki liścik . Przerób go , wyslij do Taurona i mogą wtedy bujać jajami :)

Reklamacja
Imię i Nazwisko
Adres
Tel.
Nr kontrahenta

W nawiązaniu do wystawianych faktur prognozowanych za energię elektryczną i usługi dystrybucji nr (faktury) uprzejmie informuję, że jestem posiadaczem instalacji fotowoltaicznej, która w 100% zaopatruje moje gospodarstwo domowe w energię elektryczną, dlatego zwracam się z uprzejmą prośbą o zmniejszenie wysokości prognozowanych faktur wyłącznie do opłat stałych (abonamentowych) Zgodnie z zapisami §2 ist.8 (Umowa Enea kompleksowa, powinno być pod tym §ale proszę sprawdzić) umowy (numer umowy z Eneą okres musi być wpisany 12 miesięcy) o świadczenie usługi kompleksowej okres rozliczeniowy został ustalony na 12 miesięcy.
Na podstawie przysługującego mi prawa §32 ust. 5 z dnia 6 marca 2019 Rozporządzenie Ministra Energii w sprawie szczegółowych zasad kształtowania i kalkulacji taryf oraz rozliczeń w obrocie energią elektryczną wracam się do Państwa o uznanie mojej reklamacji za zasadną.

Z poważaniem

Psujek

Zadomawiam się
To złóż zażalenie do Taurona i zobacz, co wymyślą. Poza tym czemu jakieś prognozy? Nie lepiej co 6 miesięcy na podstawie wskazań licznika?
nie da się - rozliczam się co 2mc wg wskazań - 6mc to prognoza (czyli płacisz co miesiąc) i dopiero rozliczenie

vwir

Pionier e-mobilności
No to w PGE się da, bo tak mam. Co 6 miesięcy przychodzi mi faktura rozliczeniowa za ostatnie 6 miesięcy. Bez żadnych prognoz, płacę raz na 6 miesięcy. W Tauronie się tak nie da?

inter

Pionier e-mobilności
Mam dziwną sytuację, może mi to ktoś wytłumaczy...

- Mam na dachu fotowoltaike 5KW.
- Zamontowałem ją w 2020 roku.
- jestem prosumentem na starych zasadach.
- mam nadprodukcje energii
- mój zakład to Tauron

W Listopadzie dostałem z Tauron prognozę, gdzie wyliczono mi że co 2 mc mam płacić ok. 175 zł za prąd. Nie ma tam żadnego szczegółowego rozliczenia, jedynie informacja iż: średnio co 2 mc oddaję do sieci: 450 kWh a pobieram 600 kWh.

Odczytałem z licznika ile realnie energii oddaję/produkuję w okresie Listopad 2022 do Wrzesień 2023.
wg odczytów z licznika:
- pobrałem: 3500 kWh (~600kWh/2mc) - zgadza się z prognozą
- oddałem: 4650kWh (~756kWh/2mc) - zaniżone.

Z bilansu wychodzi (nie uwzględniając autokonsumpcji) iż koro oddałem do sieci: 4650 to powinienem pobrać 4650*80%=3720kWh. Więc rachunki prognozy powinny zawierać tylko opłaty stałe... A tutaj Tauron liczy mi po swojemu ;-)

O co chodzi? Miał ktoś takie cos?
Dziwne, mam od 2015 roku i 5,5 Kw. Rozliczenie 6 miesięczne, i płacę 26 zł na miesiąc. Mam aktualnie nadprodukcję ponad 2500 Kwh. Faktury dostaję zawsze w styczeniu i lipcu z Tauronu.
Znajoma też Tauron, miała prognozy na kilkaset złotych na 6 miesięcy, złozyła reklamację i prognozy są teraz dużo niższe.

Ev3

Pionier e-mobilności
Fotowoltaike najprzyjemniej rozlicza sie co 12ms ( w lato nadprodukcja spora , w zime zabierasz bla bla bla ) Tauron Enea czy Pge mają prawo do prognozowania faktur ALE TYLKO ZA KOSZT STAŁE . Nie maja prawa do fakturowania prognoz zużycia. Dla swoich klientów w Enea mam przygotowany taki liścik .
Pomaga na kilka miesięcy.
Potem i tak wysyłają swoją nową prognozę, olewającą wcześniejsze ustalenia tego typu.

inter

Pionier e-mobilności
Wg mnie lepiej 6 miesięcy, bo wiem na czym stoję, a nadprodukcja i tak jest do odbioru w czasie 12 miesięcy od wprowadzenia.

nnnnn

Pionier e-mobilności
U mnie też tauron, prognozy tylko na koszty stałe co 2 miesiące i jedno rozliczenie roczne.

Ev3

Pionier e-mobilności
nadprodukcja i tak jest do odbioru w czasie 12 miesięcy od wprowadzenia.
Właśnie - jak liczą te odbiory nadprodukcji?

Rozumiem, że najgorzej dla klienta, tj. dopiero w ostatniej kolejności, czyli jak masz bieżąco lekko ma plusie, a do odbioru starą nadprodukcję z zeszłego roku, to ona przepadnie, a ten lekki plus przejdzie na następny rok?

Czy odwrotnie, tj. że stara nadprodukcja rozliczy bieżące zużycie, a nowa będzie wykazana w całości?