Jaki wallbox

goro5

Zadomawiam się
Cześć. Oglądałem niedawno materiał na kanale EV Repair Garage, gdzie facio mówił, że nie zaleca stosowania cegły do codziennego ładowania samochodu. No i tak postanowiłem kupić wallboxa. Wybór jest duży. Czy macie coś godnego polecenia? Jako, że lubię cyferki i statystyki chciałbym wiedzieć ile prądu pobrał i mieć możliwość ustawienia konkretnej mocy ładowania (max 11 kW).

Ferrari95

Fachowiec
Czy w tym materiale został podany powód tego twierdzenia?

Przez ponad trzy lata ładowałem codziennie "cegłą" hybrydę plug-in, a od ponad roku postępuję tak z samochodem elektrycznym, który przejechał już ponad 50 tyś. km i wszystko jest w jak najlepszym porządku.

Inni użytkownicy też stosują "cegłę" na do dzień i nie słyszałem o skutkach ubocznych takiego działania.

Wallbox to taka rozbudowana "cegła", która nie "polepszy" prądu trafiającego do baterii.

Wybór należy do Ciebie. Dobre recenzje zbiera wallbox Tesli. Cenę też ma atrakcyjną.

tuwxyz

Fachowiec
Mam Zaptec go i tam możesz sobie obejrzeć statystyki nawet w chmurze, o ile stacja ma dostęp do netu (u mnie w hali garażowej z sygnałem ciężko).

Coś takiego produkują w Polsce:
i ma w/g producenta dynamic load management.
Rozważam zakup - ma ktoś może?

nnnnn

Pionier e-mobilności
Cześć. Oglądałem niedawno materiał na kanale EV Repair Garage, gdzie facio mówił, że nie zaleca stosowania cegły do codziennego ładowania samochodu. No i tak postanowiłem kupić wallboxa. Wybór jest duży. Czy macie coś godnego polecenia? Jako, że lubię cyferki i statystyki chciałbym wiedzieć ile prądu pobrał i mieć możliwość ustawienia konkretnej mocy ładowania (max 11 kW).
Temat kilkukrotnie wałkowany na forum.

Plusy cegły to że jest w koszcie samochodu i można zabrać i się awaryjnie doładować.

Minusy:
wolne ładowanie,
duże straty(auto dłużej wybudzone),
obciążenie dla gniazdka, które najczęściej nie jest przystosowane do pobierania 2.3-3kWh przez 10-15h na dobę a tyle często trzeba liczyć przy EV.

O ile w przypadku PHEV ładowanie z cegły ma sens bo baterie małe i takie podładowanie trwa 3-5h to w przypadku EV jest nieefektywne. Sam ładuje PHEVa od 2 lat z cegły ale do Corsy kupiłem Wallboxa bo z cegły nie dawało rady uzupełnić energii z dnia na dzień.

Ferrari95

Fachowiec
Minusy:
wolne ładowanie,
duże straty(auto dłużej wybudzone),
obciążenie dla gniazdka, które najczęściej nie jest przystosowane do pobierania 2.3-3kWh przez 10-15h na dobę a tyle często trzeba liczyć przy EV.

O ile w przypadku PHEV ładowanie z cegły ma sens bo baterie małe i takie podładowanie trwa 3-5h to w przypadku EV jest nieefektywne. Sam ładuje PHEVa od 2 lat z cegły ale do Corsy kupiłem Wallboxa bo z cegły nie dawało rady uzupełnić energii z dnia na dzień.

To co kolega napisał ma sens ale tylko gdy EVSE podłączamy do zwykłego gniazdka 220V. Przy podłączeniu do gniazda siłowego 16A "cegła" ładuje samochód tak samo jak wallbox:

- ładowanie jest tak samo szybkie,
- straty są takie same przy jednakowych parametrach ładowania,
- gniazdo siłowe jest przystosowane go długotrwałego obciążenia każdej fazy prądem o natężeniu 16A, co dale nam bezproblemowe ładowanie z mocą 11kW przez dłuższy czas.

W takich warunkach "cegła" zapewnia codzienne uzupełnianie energii każdego elektryka. W moim przypadku wystarczy ładowanie z mocą 7kW przez 5h by uzupełnić energię z 20 do 80%. Przy 11kW byłoby jeszcze szybciej ale auto ma tylko dwufazową ładowarkę pokładową.

Ferrari95

Fachowiec
EVSE zwane popularnie "cegłą" kupiłem sam, bo z samochodem dostałem tylko przewód Type2 do publicznych stacji ładowania AC. Nie wiem jakie "cegły" dodają poszczególne marki do swoich samochodów gdyż ten temat mnie nie interesował przy wyborze auta.

gorog85

Nowy na Forum
Czy w tym materiale został podany powód tego twierdzenia?

Przez ponad trzy lata ładowałem codziennie "cegłą" hybrydę plug-in, a od ponad roku postępuję tak z samochodem elektrycznym, który przejechał już ponad 50 tyś. km i wszystko jest w jak najlepszym porządku.

Inni użytkownicy też stosują "cegłę" na do dzień i nie słyszałem o skutkach ubocznych takiego działania.

Wallbox to taka rozbudowana "cegła", która nie "polepszy" prądu trafiającego do baterii.

Wybór należy do Ciebie. Dobre recenzje zbiera wallbox Tesli. Cenę też ma atrakcyjną.
Opinia dotyczyła głównie trwałości cegły. Wg autora powinna służyć jako mobilna ładowarka, a nie do codziennego ładowania, że wzg. na szysze zużycie elementów. Też ładuje cegłą już 2 lata I póki co wszystko ok.