Model Y Najem/Leasing - Wasze warunki

grregg

Fachowiec
Z tego co widzę to masz Teslę Y RWD czyli mieściłeś się na dotację.. jak kolega co założył wątek myśli o Tesli X to ni jak nie trafi w dotację... (limit 225 brutto)
Wziąłem w opcji rozliczenia 100% VAT, także kwota 225zl netto. Po obniżkach nawet Y LR się łapała. X niestety ani się nie łapie na dotacje, ani w całości nie można odliczyć od dochodowego...

korzonek

Nowy na Forum
Dzięki za odpowiedzi. Raczej nie mam szans na dotację, bo jak wezmę Y to Performance wyposażonego na maxa. Raczej w pytaniu chodziło mi o konkretne warunki i przez co. Przykładowo, robiłem test drive EQE SUV i na auto z końca roku po przecenie 440k brutto była oferta 4k netto/mc na 2 lata, przy 0% wpłaty. W BMW na iX40 wyrównali mi tą ofertę, ale poprzez VW Financial Services. Zastanawiam się jak dobrze taka oferta może wyglądać w Tesli.

to_masz

Posiadacz elektryka
Wiele osób pisało, że na Teslę dostało najlepszą ofertę z Santandera (nie Santander Consumer Multirent, zwykły Santander) ... a jak gdzieś ktoś dał lepszą, to i tak Santander obniżył:

Jeśli ktoś celuje w dotację, to lista firm leasingowych jest "zawężona" do tych (obecnie) 28 firm:
Ogólnie pewnie gdyby komuś się chciało, to można napisać do wszystkich 😅 jest duże prawdopodobieństwo, że te firmy współpracowały już z Teslą i będzie nie tylko tanio, ale i sprawnie

Ciężko pisać o warunkach, bo zwykle każdy ma inne parametry leasingu. I jeśli ktoś bierze leasing 2x limit, to polecam najpierw udać się do magików podatkowych, żeby wiedzieć jaki leasing wziąć. A jak nie, to i tak warto rozeznać temat.

Leasingodawcy pożyczają zwykle cudze pieniądze, więc wszystko opiera się o WIBOR+marża. Warto wziąć pod uwagę nie tylko jak wysoka jest marża, ale też jak uaktualniana jest rata wobec WIBOR, szczególnie kiedy ten wskaźnik spada, a nie rośnie.

440k brutto była oferta 4k netto/mc na 2 lata, przy 0% wpłaty
@korzonek czyli spłacasz 4k * 24 miesiące * 123% = 118k (27% wartości) ... a przy obecnych warunkach wykup jest za ile 85-90%? jak auto możesz zostawić zamiast wykupu to pewnie by się opłacało, bo spadek wartości o 27% przez 2 lata to raczej atrakcyjne założenie dla użytkownika auta (no chyba, że 10k km możesz nim tylko zrobić rocznie)

zibizz1

Pionier e-mobilności

Raf24

Fachowiec
Wziąłem w opcji rozliczenia 100% VAT, także kwota 225zl netto. Po obniżkach nawet Y LR się łapała. X niestety ani się nie łapie na dotacje, ani w całości nie można odliczyć od dochodowego...
Y jest osobowym autem to chyba max 50% VAT do odliczenia , VAT1 (jeden rząd siedzeń) ma możliwość odliczenia 100% vat ?? . Nie rozumiem trochę tej tabeli z GOV 1705092341393.png

KrzysztofFly

Moderator
Y jest osobowym autem to chyba max 50% VAT do odliczenia , VAT1 (jeden rząd siedzeń) ma możliwość odliczenia 100% vat ?? . Nie rozumiem trochę tej tabeli z GOV View attachment 15541
Da się odliczać także 100% VAT od auta osobowego, jeśli używane jest tylko w firmie.

Raf24

Fachowiec
Da się odliczać także 100% VAT od auta osobowego, jeśli używane jest tylko w firmie.
Czyli pisanie codziennie kilometrówki lub firma przewozowa /taksówka / ????, . Księgowy mi mówił że przy 50 % odliczeniu jeżdżę jak chcę a przy 100% prowadzenie rozpiski np. kurs z A do B - firmowy , a np. następny prywatne użytkowanie . wszystkie auta w leasingu mam na tej drugiej zasadzie czyli 50 % odliczenia , bo komu by się chciało prowadzić taki dziennik ,a kontrole z skarbówki stały się całkiem realne .