Tesla Model Y, dostawy I kwartał 2024

kubatar

Pionier e-mobilności
Może dostawy się zwiększa bo Tesla najwyraźniej testuje obniżki cen. Na rynku belgijskim można wyrwać biała lub czarna w podstawie za 40 tys Euro tj. ok 174 tys zł. Gdyby i nas jeszcze odliczyć min. dopłatę to wyszłoby zacne 156 tys zł.

Attachments

• Screenshot_20240108_125421_X.jpg
    Screenshot_20240108_125421_X.jpg
    265,7 KB · Liczba wyświetleń: 22

Michal

Moderator
Przypominam, że aby załapać się na dopłatę w PL, auto trzeba sprowadzić na lawecie i pierwsza rejestracja musi się odbyć w PL.

kubatar

Pionier e-mobilności
Masz rację ale to dotyczy tylko jednostek. Naliczyłem 4 (2xLR i 2xPerf). Żaden SR na promce co jeszcze wczoraj było nomen omen standardem. Nadal obstawiam że czeka nas jakies "tsunami" cenowe. Jak dopłyną te statki które są w drodze to będą rabatowac

inter

Pionier e-mobilności
Masz rację ale to dotyczy tylko jednostek. Naliczyłem 4 (2xLR i 2xPerf). Żaden SR na promce co jeszcze wczoraj było nomen omen standardem. Nadal obstawiam że czeka nas jakies "tsunami" cenowe. Jak dopłyną te statki które są w drodze to będą rabatowac
Ale Y już są tylko z Berlina.

kubatar

Pionier e-mobilności
Wg załączonych danych w 2023 prawie 100k modelu Y było z Chin, więc niemało. Może teraz ograniczają ale trudno mi w to uwierzyć biorąc pod uwagę jaka jest nadpodaż produkcyjna aut w Chinach.
A może ewentualnie wstrzymują tam produkcję modelu Y i przestawiają się na produkcję zmienionego modelu?

Attachments

• 20240110_133626.png
    20240110_133626.png
    50 KB · Liczba wyświetleń: 18

inter

Pionier e-mobilności
Wg załączonych danych w 2023 prawie 100k modelu Y było z Chin, więc niemało. Może teraz ograniczają ale trudno mi w to uwierzyć biorąc pod uwagę jaka jest nadpodaż produkcyjna aut w Chinach.
A może ewentualnie wstrzymują tam produkcję modelu Y i przestawiają się na produkcję zmienionego modelu?
Tak mogło być do czerwca 2023. Od września Berlin mocno zwiększył produkcję Y.
Gdyby były z Chin, miały by oświetlenie ledowe w środku.

PowerFlw

Zadomawiam się
w poprzednim kwartale było podobnie... wiem bo śledziłem to kilka razy dziennie polując na swoje auto. Pierwsze 2-3 tygodnie nowego kwartału były bardzo ubogie w promocje. Dopiero pod koniec października zaczęło przybywać aut w różnych konfiguracjach. Przełom listopada i grudnia to już było eldorado w najlepszych cenach.

Wasp

Posiadacz elektryka
No ja też się zaskoczyłem, bo śledzę temat. Na forum informacje o przecenach, a u nas taki numer.
Zastanawiałem się czy czekać na Y Juniper ...
Pozostaje poczekać i zobaczyć jak sytuacja się rozwinie.