Statystyki ładowania w aplikacji Tesla

krzyss

Pionier e-mobilności
OK ale to zawracanie dpy. Podobnie mozna podawać analizie spalanie ICE i tam będą jeszcze jaja dotyczace jakosci i źrodla paliwa. Itd.
W każdym razie co moge powiedzieć bo empirycznie sprawdzilem licznikiem przed evse - u mnie przynajmniej ładowanie i dostarczona energia do evse i samochdu się zgadzała (o tym tu z dwa lata temu? pisałem podajac dane).
A nawet auto podawało ciut wiecej że niby dostalo jak dobry licznik specjanie przed calym ustrojstwem zainstalowany.
Nie bylo to evse Tesli ale 3 fazowe. Badanie dotyczylo Tm3
Grzanie bralo ok 3 kW

A na ładowarkach DC np Grenwaya itp.w zimne dni gdy siedzimy w aucie i sobie grzejemy tylek, ogladamy filmy, to różnice wskazań i wykazań rosną . Potem mamy zdziwko że auto wzięło o kilka kwh mniej a faktura pokazuje więcej.
Dlatego mowimy o realnych odczytach, jak bym nie musial siedziec pod GW to bym sie nie grzal :)

U mnie tez mam licznik i jak wpakuje okolo 50kWh 3faza 16A to auto podaje 50 a licznik 53-55kWh zalezy od widzimisie :)

Jak ladowalem sie tylko na miesxie to dokladnie wyliczylem wszystko i wychodzilo mi 24-26kWh

Bronek

Pionier e-mobilności
U mnie Tm3 najczęściej paliło ok 22 - 25 a X bierze 24-30. KWh /100km
To kwestia jazdy, nogi i komfortu.
Tak mam jak jeżdżę kompletnie nie zwracając uwagi na ekonomię.
I Twoje 24 - 26 mnie nie dziwi , nawet jakby nie było strat czy oszustwa na ładowarce.
Dla mnie to normalka, wystarczy depnąć kilka razy

Michal

Moderator
U mnie 213 Wh/km z danych z baterii z roku, więc spokojnie może być tak, że 230 - 240 Wh/km jak się policzy zupełnie wszystko - podgrzewanie z gniazdka, straty na ładowaniu (zwłaszcza jak ma się więcej DC), no i jeżdżąc więcej tras niż miasta.

Michal

Moderator
Wallbox 16,8 kWh
Tesla : "ostatnia sesja ładowania zwiekszyla zasieg o 18 kWh
Co klamie?
Nie badalem dodatkowym licznikiem ale tak to wygląda,
Może to jest jakoś głupio zrobione i jak miałeś "zamrożone" 3%, baterii i podczas ładowania Ci się odmroziło, to auto pokazuje, że doładowane... Tylko to mi przychodzi do głowy.

piotrazz

Posiadacz elektryka

zibizz1

Pionier e-mobilności
U mnie stabilnie EVSE pokazuje średnio 2.5kWh/100km więcej niż statystyki ładowania
16,8 wskazuje na średnia moc 9.7kW
Ostatnio ładuje zawsze pełną mocą 11kW ale trafiaja sie sesje ze średnią ponżej 9kW
Ja tam bardziej wierze wallboxowi, moje sesje: