Jeśli szły za 10% wartości to nie można wykluczyć że dla odzysku niektórych materiałów np miedzi.
Podobnie będzie z elektrykami. Baterie w masowych ilościach będą demontowane z wraków lub z takich które mają zbyt duża degradację i wstawiane jako magazyny gdziekolwiek po wsiach i miastach.
Raczej do użytku. Topowa plazma Panasonica z 2016 OIDP, sprawna w 100%, ale już bez wsparcie dla apek więc netflix czy yt nie zadziała - nowa w granicach 7000, a obecnie na olx są +700. Piekarnik elektroluxa, 11-letni, 100% sprawny stan igła, nowy kosztował nieco ponad 3000, a poszedł za 400 zł, bo wymiana całej kuchni i wszedł piekarnik z mikro zamiast dwóch oddzielnych.
Jest cała masa ludzi która kupuje używany sprzęt agd z przekonania lub powodów finansowych. W sumie wcześniej oddawałem za free używane AGD - pralkę, lodówkę, kino, DVD, ale jednego dnia miałem lodówkę 4 letnia w super stanie używan6a w biurze do trzymania: kanapek, picia i mleka do kawy. Chciałem żeby ktoś ją poprostu zabrał z 3 piętra bez windy w starej kamienicy, a nikt znajomy nie chciał. Wystawiem za 100 zł na olx i w ciągu pół dnia było kilkunastu chętnych. Ostatecznie wziął typ do domku letniskowego. Od tamtej pory wystawiam na olx i zawsze to jest kwestia godzin żeby znalazła się kupiec.