Kolejne obniżki !!!

Olecki

Pionier e-mobilności
Problem jest tylko w tym, że pralka to urządzenie za maks. 8 tysięcy a nawet najtańszy nowy samochód jednak kosztuje wiele razy więcej. Nieserwisowana pralka co najwyżej się zepsuje (w sumie średnie porównanie bo raczej nie robi się czegoś takiego jak przegląd pralki).
Tu można się zdziwić, co prawda może to nie pralka ale mój odkurzacz ma harmonogram przeglądów i części do wymiany. Z drugiej strony w momencie zakupu kosztował tyle co najtańszy nowy samochód na rynku ale do tej pory z tego samochodu niewiele by już zostało a odkurzacz dalej działa :p

kubatar

Pionier e-mobilności
Pamiętam czasy kiedy na serio się rozważało kupno używanego sprzętu AGD, RTV czy komputera lub telefonu.
Dzisiaj każdej ww. kategorii produktu można kupić za jedną pensje co w latach 90 nie było oczywiste.
Nie twierdzę że autami będzie 1:1 ale zbliżamy się w tym samym kierunku.

K

Konto_usuniete_2024-07-16

Gość
Pamiętam czasy kiedy na serio się rozważało kupno używanego sprzętu AGD, RTV czy komputera lub telefonu.
Dzisiaj każdej ww. kategorii produktu można kupić za jedną pensje co w latach 90 nie było oczywiste.
Nie twierdzę że autami będzie 1:1 ale zbliżamy się w tym samym kierunku.
Obecnie rynek używanego AGD jest ogromny. Wielokrotnie wystawiałem na OLX sprzęty, które planowałem zezłomować i szły za 10-20% ceny zakupu sprzed kilku lat.

kubatar

Pionier e-mobilności
Jeśli szły za 10% wartości to nie można wykluczyć że dla odzysku niektórych materiałów np miedzi.
Podobnie będzie z elektrykami. Baterie w masowych ilościach będą demontowane z wraków lub z takich które mają zbyt duża degradację i wstawiane jako magazyny gdziekolwiek po wsiach i miastach.

MarcinEV

Posiadacz elektryka
Cóż u mnie strata 7 tys. Natomiast 6500 km zrobione. Kilka poleceń za mną. Trzy podróże rodzinne. Nie żałuję.
Jakbym miał plan zakupowy to z pewnością jest ten moment.

K

Konto_usuniete_2024-07-16

Gość
Jeśli szły za 10% wartości to nie można wykluczyć że dla odzysku niektórych materiałów np miedzi.
Podobnie będzie z elektrykami. Baterie w masowych ilościach będą demontowane z wraków lub z takich które mają zbyt duża degradację i wstawiane jako magazyny gdziekolwiek po wsiach i miastach.
Raczej do użytku. Topowa plazma Panasonica z 2016 OIDP, sprawna w 100%, ale już bez wsparcie dla apek więc netflix czy yt nie zadziała - nowa w granicach 7000, a obecnie na olx są +700. Piekarnik elektroluxa, 11-letni, 100% sprawny stan igła, nowy kosztował nieco ponad 3000, a poszedł za 400 zł, bo wymiana całej kuchni i wszedł piekarnik z mikro zamiast dwóch oddzielnych.

Jest cała masa ludzi która kupuje używany sprzęt agd z przekonania lub powodów finansowych. W sumie wcześniej oddawałem za free używane AGD - pralkę, lodówkę, kino, DVD, ale jednego dnia miałem lodówkę 4 letnia w super stanie używan6a w biurze do trzymania: kanapek, picia i mleka do kawy. Chciałem żeby ktoś ją poprostu zabrał z 3 piętra bez windy w starej kamienicy, a nikt znajomy nie chciał. Wystawiem za 100 zł na olx i w ciągu pół dnia było kilkunastu chętnych. Ostatecznie wziął typ do domku letniskowego. Od tamtej pory wystawiam na olx i zawsze to jest kwestia godzin żeby znalazła się kupiec.

kubatar

Pionier e-mobilności
Nic nie przyspieszy w Radomsku bo nie ma wydanych warunków przyłączenia. 2026 przy obecnych przepisach to i tak optymistyczna data. Co do Gdańska to wg mnie jak się zalapie na Auchan gdzie ewidentnie Tesla celuje to będziemy mieli niedługo podstawowy szkielet SuC a docelowo będą tak gęsto że planowanie trasy nie będzie potrzebne. Nikt im nie filmie tak jak na zachodzie EU i w USA.

Co do ceny to wg mnie rabaty się pewnie pojawią.