SLOW - XD Charge - ładowanie z lamp ulicznych w Gdyni

sh95

Entuzjasta elektromobilności
Gdynia jako pierwsze miasto w Polsce przetestuje innowacyjne rozwiązanie – ładowanie samochodów elektrycznych metodą „SLOW”. To możliwe dzięki publicznym ładowarkom instalowanych na latarniach o mocy 3,6 kW. Żeby naładować akumulator w swoim aucie, należy podłączyć je do urządzenia na całą noc.

ev-latarnia.jpg

Pierwsze tego typu ładowarki z latarni o małej mocy zostały już udostępnione mieszkańcom Gdyni. Znajdują się na Chwarznie-Wiczlinie przy ulicy Filipkowskiego 23. Rozwiązanie to jest o tyle dobre, że nie będzie zabierało miejsc postojowych kierowcom niekorzystającym z „elektryków”. Testy systemu potrwają od 3 do 6 miesięcy.

Ceny za 1KW nigdzie nie ma, być może na razie jest za free. Apka tylko na Andoroida.

Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
XD Charge... Nosz k...wa, co za nazwa ;)
Idea świetna, sporo o tym słyszałem gadania, a Gdynia wreszcie to zrobiła. Do tego nie wydzielili miejsc specjalnie dla elektryków, więc nie będzie kwiku i zabieraniu miejsc postojowych. Bardzo dobry pomysł. Trzeba będzie tylko kupić kabel długości 10-15m.

Ceny za 1KW nigdzie nie ma, być może na razie jest za free.
Trzeci punkt:
20240125_104735.jpg

sh95

Entuzjasta elektromobilności
"Przejechanie 300 kilometrów będzie kosztowało nas około 60 zł."

Jeśli zakładają zużycie 15KWh/100km to wychodzi poniżej 1,4zł

Cennika nigdzie nie ma, rozpoczynają testy więc nie zdziwię się, że póki co jest za darmo. Nie mam Andorida by zainstalować apkę i sprawdzić.

vwir

Pionier e-mobilności
A co za auto stoi na tej ładowarce na fotce?

Edit: dobra, już mam:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Skyworth_EV6

daniel

Señor Meme Officer
No nie wiem. Jak myślicie czy 3,6kW będzie dosyć zimą? Podgrzewanie baterii będzie swoje zjadać, a na ładowanie zostaną jakieś resztki. Ja się próbowałem utrzymywać przez pewien czas z gniazdka, ale ładowałem w taniej taryfie i słabo to wypadało. Może całodobowo to wychodzi trochę inaczej i bateria mniej stygnie.

STMS

Pionier e-mobilności
na lotnisku w Gdańsku też jest 3,6 kW i nie słyszałem, żeby ktokolwiek narzekał

sam korzystałem 2x i było ok ale nie było temp -15C

Najnowsze dyskusje