Użytkownie tesli bez dostępu do internetu

Szpaku

Zadomawiam się
Planuje zakup tesli ale chciałbym zapytać się jak wygląda obsługa samochodu gdy auto stoi w garażu podziemnym w którym nie ma dostępu do sieci.
Rozumiem, że w takim przypadku sterowanie z apki odpada (uruchamianie ogrzewania zdalnie klimatyzacji, sentry mode z podglądem przez aplikacje itp.), ale zależy mi bardziej na tym by działało otwieranie samochodu z poziomu telefonu oraz wgrywanie odpowiedniego profilu kierowcy. Czy tutaj wystarczy komunikacja bluetooth?

Z samochodu będą korzystać dwie osoby, często się wymieniając, czy jak nie będzie dostępu do internetu to samochód potrafi uruchomić odpowiedni profil z ustawieniami fotela, kierownicy itd?
Druga sprawa to aktualizacje, czy będzie to bardzo dla mnie uciążliwe, że samochód nie będzie mógł zrobić sobie aktualizacji w garażu tylko będę musiał ją wykonać gdzieś podczas innego postoju? Ile zazwyczaj to trwa?
Bez dostępu do internetu, stojąc obok będę w stanie z telefonu otworzyć przedni bagażnik czy będę mógł to zrobić tylko z poziomu samochodu?
Wiem, że również wallboxa z tesli da się podłączyć do wifi czy on dużo straci jeśli nie podłączę go do internetu?

danielm

Pionier e-mobilności
nie będzie działac obsługa zdalna auta, ale cała reszta jest po BT więc nie przewiduje problemów. profile są zaszyte w aucie nie w apce więc auto wykryje telefon po BT i wpusci ustawiając profil, tak samo będziesz mógł z telefonu otworzyć bagażnik o ile bedziesz w zasięgu BT. Aktualizacje będziesz pobierać podczas jazdy jesli udostępnisz internet z telefonu. do zainstalowania aktualizacji internet potrzebny nie jest więc po pobraniu aktualizacji pozwolisz na start instalacji i pójdziesz sobie normalnie do domu a aktualizacja się zainstaluje. trwa to od 20 do 60 minut.

Wallbox nie potrzebuje internetu do działania, ale nie będziesz mógł zdalnie uruchomić/przerwać ładowania, nie dostaniesz powiadomienia o zakończeniu/przerwaniu ładowania. nie będziesz mógł podejrzeć widoku z kamer, nie będziesz wiedział że uruchomił się alarm w aucie. drobiazgi ale w 2024 całkiem ważne

Szpaku

Zadomawiam się
nie będzie działac obsługa zdalna auta, ale cała reszta jest po BT więc nie przewiduje problemów. profile są zaszyte w aucie nie w apce więc auto wykryje telefon po BT i wpusci ustawiając profil, tak samo będziesz mógł z telefonu otworzyć bagażnik o ile bedziesz w zasięgu BT. Aktualizacje będziesz pobierać podczas jazdy jesli udostępnisz internet z telefonu. do zainstalowania aktualizacji internet potrzebny nie jest więc po pobraniu aktualizacji pozwolisz na start instalacji i pójdziesz sobie normalnie do domu a aktualizacja się zainstaluje. trwa to od 20 do 60 minut.

Wallbox nie potrzebuje internetu do działania, ale nie będziesz mógł zdalnie uruchomić/przerwać ładowania, nie dostaniesz powiadomienia o zakończeniu/przerwaniu ładowania. nie będziesz mógł podejrzeć widoku z kamer, nie będziesz wiedział że uruchomił się alarm w aucie. drobiazgi ale w 2024 całkiem ważne
Dzięki za odpowiedź, wyklarowało mi to wszystko.

Bronek

Pionier e-mobilności
Dzial tez po NFC. Wallbox ma wlasna siec więc w pobliżu siebie połączysz z nim.
Nie wiem jaki to garaż ale czesto można sobie zrobic sobie choć wifi na jakiś czas repeaterach.
Nie ma tam sygnału gsm? Nawet 2, 3 g?

Halisep

Posiadacz elektryka
Moja dawna Tesla łapała zasięg w garażu podziemnym pomimo tego, że np mój telefon już nie miał zasięgu, więc sterowanie zdalne nadal było możliwe. Aktualizacje robiłem w trasach przez hotspot z telefonu.

danielm

Pionier e-mobilności
To mnie zaskoczyło, ale rzeczywiście działa!
większość producentów aut które dołożyło do nich aplikacje wydawanie komend realizuje poprzez wysyłanie ich na serwery a z tamtąd do auta, co działa źle, wolno i nie zawsze. Tesla z apką łączy się i po LTE i po BT a podobno wkrótce również po UWB

Szpaku

Zadomawiam się
Ale mowa o braku sieci WiFi czy o telefonicznej? Sterowanie zdalne samochodem jest z sieci komórkowej.
W garażu podziemnym nie mam ani wifi ani sieci komórkowej. Telefon też nie ma zasięgu.

Moje miejsce parkingowe jest miejscem gdzie akurat zasięg się traci, mój telefon na przodzie miejsca czasami ma jakieś resztki to może jak piszecie, że tesla ma lepszą antenę niż telefony to sam samochód jakieś resztki zasięgu może znajdzie.