Shell ReCharge - użytkowanie

refi1234

Posiadacz elektryka
Od kilku tygodni jestem posiadaczem karty Shell ReCharge. Głównie po to aby w przyszłości mieć spokój z awaryjnymi ładowaniami za granica poza SUC tesli.

Mam jednak z nia pewien kłopot.

Po zabawie w otrzymanie karty cyfrowej (w aplikacji) podając państwo 'Germany' i podpięciu jej pod sposób płatnosci kartą (Revolut) a nie konto - dokonałem próbnego zakupu na GreenWay i ... działa. W miedzyczasie korzystając z adresu w Niemczech i pośrednika który mi ją przekierował (mailbox.de) mam tez karte fizyczną którą udało sie podpiąć także pod aplikacje.

Mam już pierwszy rachunek w apce i tu pojawia sie kłopot i pytanie. Jak opłacić ten rachunek ?
Z karty nic nie pobrało, na rachunku nie ma żadnego konta, w aplikacji tez nie ma wskazanego żadnego numeru konta gdzie można byłoby dokonać przelew. A regulamin stwierdza ... o odsetkach za opóźnienia.

Czy ktoś, coś , może poradzić co z tym fantem zrobić. Zgłaszałem telefonicznie na infolinę Shell, pisałem maila do customer service. Wciąz nic.

nabrU

Moderator
Mam Shell Recharge od ponad 3 lat, ale dawno nie używałem (ostatnio w maju 2021 :p), więc może być całkiem inaczej teraz.
Napisze więc jak jest u mnie (w UK):
W sekcji 'Account' w apce mam dwie opcje: "Payment methods" (tam dodajesz kartę z której będą pobierać płatność) i opcję 'Invoices' gdzie pojawiają się faktury. O ile dobrze pamiętam ściągają z karty za daną fakturę i tyle (niekoniecznie zaraz po ładowaniu).

Na rachunku u mnie jest też numer konta Shell'a tak więc chyba tak się da zapłacić 'ręcznie' też...

refi1234

Posiadacz elektryka
Mam Shell Recharge od ponad 3 lat, ale dawno nie używałem (ostatnio w maju 2021 :p), więc może być całkiem inaczej teraz.
Napisze więc jak jest u mnie (w UK):
W sekcji 'Account' w apce mam dwie opcje: "Payment methods" (tam dodajesz kartę z której będą pobierać płatność) i opcję 'Invoices' gdzie pojawiają się faktury. O ile dobrze pamiętam ściągają z karty za daną fakturę i tyle (niekoniecznie zaraz po ładowaniu).

Na rachunku u mnie jest też numer konta Shell'a tak więc chyba tak się da zapłacić 'ręcznie' też...

U Ciebie pewnie jest ok bo masz kraj UK.
W rubryce Polska przy rejestracji apki jest od 2 lat 'wkrótce' i zeby zdobyc sama karte trzeba to robic sposobem (np. rejestarcja na polski adres ale z wyborem kraju dostepnego z listy czyli np. Niemcy). To jest cos czego pewnie Shell nie ogarnia i stad problem.

Moje pytanie jest jednak do kogoś kto ma Shell Recharge wlasnie uzywana na adres w Polsce - znaczy np w Kołobrzegu w państwie Germany :) .

Bronek

Pionier e-mobilności
Od kilku tygodni jestem posiadaczem karty Shell ReCharge. Głównie po to aby w przyszłości mieć spokój z awaryjnymi ładowaniami za granica poza SUC tesli.

Mam jednak z nia pewien kłopot.

Po zabawie w otrzymanie karty cyfrowej (w aplikacji) podając państwo 'Germany' i podpięciu jej pod sposób płatnosci kartą (Revolut) a nie konto - dokonałem próbnego zakupu na GreenWay i ... działa. W miedzyczasie korzystając z adresu w Niemczech i pośrednika który mi ją przekierował (mailbox.de) mam tez karte fizyczną którą udało sie podpiąć także pod aplikacje.

Mam już pierwszy rachunek w apce i tu pojawia sie kłopot i pytanie. Jak opłacić ten rachunek ?
Z karty nic nie pobrało, na rachunku nie ma żadnego konta, w aplikacji tez nie ma wskazanego żadnego numeru konta gdzie można byłoby dokonać przelew. A regulamin stwierdza ... o odsetkach za opóźnienia.

Czy ktoś, coś , może poradzić co z tym fantem zrobić. Zgłaszałem telefonicznie na infolinę Shell, pisałem maila do customer service. Wciąz nic.
Bylo tu o tym tu i na EW.
. Dostaniesz wezwanie do zapłaty co jak pisaliśmy nie jest sympatyczne
I tam ale chyba w drugim takim z groźbami karalnymi :) jest nr konta?

Ja jestem DE Kołobrzeg, tak mam z podpiętą kartą (inaczej się nie dało, ale nie wiem czy pobiorą, bo z kont nie pobierali a teraz nie używam tej apki
Ale w apce jest Polska jako adres zamieszania. Niestety płatnością trzeba kombinować

refi1234

Posiadacz elektryka
Bylo tu o tym i EW.
. Dostaniesz wezwanie do zapłaty co jak pisaliśmy nie jest sympatyczne
I tam ale chyba w drugim takim z groźbami karalnymi :) jest nr konta?
Ja jestem DE Kołobrzeg tak mam pod piętą kartę ale nie wiem czy pobiorą z kont nie pobierali a teraz nie używam tej apki

Ok, ciekawe rozwiązanie - dzieki.

Czy jeszcze ktoś może to potwierdzić ?
Czy może robi to w inny sposób?

refi1234

Posiadacz elektryka
OK, jasne, czekam za pierwszym wezwaniem, potem za drugim i wplacam na wskazane w drugim konto. Nastepnie wplaty juz samemu gdy pojawi sie nowa faktura na to samo konto z podanym nr z aktualnej faktury.

Jasne, dzieki.

carinus

Fachowiec
Mam tę kartę na koncie walutowym i z tego co pamiętam, a dawno nie używałem, należność została pobrana dopiero po tygodniu lub nawet dwóch. Więc może spokojnie poczekaj na rozwój wydarzeń. Tak czy inaczej cos dostaniesz.😁

refi1234

Posiadacz elektryka
Mam tę kartę na koncie walutowym i z tego co pamiętam, a dawno nie używałem, należność została pobrana dopiero po tygodniu lub nawet dwóch. Więc może spokojnie poczekaj na rozwój wydarzeń. Tak czy inaczej cos dostaniesz.😁
Czekam już cały miesiąc (ładowanie ok 26.01, rachunek na poczatku lutego) ... i nic

Bronek

Pionier e-mobilności
Ciekawe czy konto mamy takie samo?
Jeśli tak to można Ci udostępnić, to sobie przelejesz z nr faktury Oczywiście jak chcesz, bo może to być moje konto i :)
Na probe fragmenty
DE 79 5032 xxxx 3000 xxxx 67