Przystosowanie starszego domu do nowych realiów energetycznych - porady?

Bronek

Pionier e-mobilności
Mam licznik przed wszystkimi bebechami pompy i najmniej PC11kW /dom ok 150m2, wzięła w czerwcu, na codzinne kąpiele z 300l zbiornikiem Wody Uzytkowej.
Poszlo jedynie 80 kWh.
Tez dwie pompki plus dodatkowa z temostatem do, wspomozenia podłogówki

(12 kWh) codzienne kompilele tempFileForShare_20240226-081910_copy_318x728.jpg

Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
Trochę życia spędziłem montując instalacje CO i niebardzo rozumiem co tutaj się dzieje. Jak w ogóle można rozmawiać o ogrzewaniu gdy nie wiadomo z jakim pacjentem mamy do czynienia? Po pierwsze i najważniejsze: z czego masz zrobione ściany zewnętrzne? Ile masz na nich styropianu? Jakie masz okna? Najpierw trzeba się dowiedzieć jakie jest zapotrzebowanie budynku na energię i jaka będzie temperatura grzejników, zanim będzie można odpowiedzieć czy pompa ciepła czy gaz.

mALEK

Pionier e-mobilności
dokladnie. zacznij od "cieplo.app" , a im rzetelniej wprowadzisz parametry, tym blizej bedziesz realnego zapotrzebowania budynku na energie. od tego powinno sie wyjsc na samym poczatku.

Bronek

Pionier e-mobilności
Nigdy tu nie bedzie recepty, dlatego to tylko wrzutki rozwiązań a zainteresowany i tak wybierze sobie co zechce lub zleci kompleksowe rozwiązanie adaptacji.
A te nasze dane dadzą mu moze jakies argumenty do dyskkusji z wykonawcą itp...?
Bez fotowoltaiki na dzien dzisiejszy PC a gaz jest trudnym tematem do wyboru
Wybral bym gaz i poprawie izolacji, bo wyjdzie taniej inwestycyjnie a efekty beda chyba lepsze.
Jedno co jest pewne obecnie w tym kraju to skupic sie na termoizolacji, ona w kazdym wariancie da efekty. A co dalej? Wojna czy Pokój ? Gaz czy PC?
Fotowoltaika? Może ta kasa z UE pojawi się w końcu w formie jakiś dotacji? Też warto śledzić

Olecki

Pionier e-mobilności
Dziękuję za zainteresowanie tematem. Najpierw w kwestii uściślenia tematu - rekuperacja, ogrzewanie podłogowe czy duża przeróbka CO - wszystko jest do zrobienia ale przy remoncie generalnym, który pewnie zamknął by się na chwilę obecną w dużej bańce. Jednak moim celem na tą chwilę nie jest zmiana domu w ideał energetyczny a dostosowanie go przy jakiś budżecie do rezygnacji z ogrzewania gazem (2040 rok). Bardzo dużo ludzi nie było stać na wymianą kopciuchów na ogrzewanie gazowe (kilkanaście k PLN) to jak mają się przystosować do grzania prądem... Ja jestem w tej komfortowej sytuacji że mogę wydać 100-200k na jakieś tam przeróbki ale duży remont nie wchodzi w grę. Nie muszę rezygnować z gazu od razu, przez jakiś czas mogę używać po trochu i prądu i gazu ale chciałbym być gotowy na odłączenie w 2040.

Robiłeś sobie "audyt" na
https://cieplo.app/
?
Jeżeli nie, to warto zrobić, są sugestie i porównania.
Z tego co piszą, to gaz max do 2040, a w międzyczasie pompy mają się stać bardziej opłacalne ( brak opłat za CO2 ).
Jeżeli masz możliwość wymiany grzejników na większe/bardziej efektywne, to chyba warto się nad tym zastanowić.
Piec elektryczny to COP=1, chyba słaby pomysł na dzisiejsze czasy.

PS: pacjent chyba podobny ( ok 240 m ), zaliczyłem migrację z węgla na gaz, ok 100 m z kaloryferów na podłogówkę, teraz migruję z gazu na PC.
Na tej stronie wyszło mi przeciętna moc grzewcza 3,6 kW i 8,9 kW przy -20 (bez ciepłej wody, tylko ogrzewanie)

Podłogówki na razie nie wchodzą w grę, część grzejników można powiększyć ale nie wszystkie.

Trochę życia spędziłem montując instalacje CO i niebardzo rozumiem co tutaj się dzieje. Jak w ogóle można rozmawiać o ogrzewaniu gdy nie wiadomo z jakim pacjentem mamy do czynienia? Po pierwsze i najważniejsze: z czego masz zrobione ściany zewnętrzne? Ile masz na nich styropianu? Jakie masz okna? Najpierw trzeba się dowiedzieć jakie jest zapotrzebowanie budynku na energię i jaka będzie temperatura grzejników, zanim będzie można odpowiedzieć czy pompa ciepła czy gaz.

Ściany zewnętrzne to czerwona cegła 20 cm plus 10 czy 15 cm styropianu, załóżmy że 10. Nie ma to jednak aż tak dużego znaczenia bo jest ich dość mało. Segment ma 6 metrów szerokości a po 9 metrów od dwóch sąsiadów jest w jakimś stopniu dogrzewane przez nich. Okna były wymieniane niecałe 20 lat temu, wtedy na nowoczesne dwuszybowe.
Jaka docelowa temperatura grzejników? Nie wiem, próbuję znaleźć informacje jakie są opcje i wybrać coś z tego do czego będę chciał dostosować dom. Zakładam temperaturę w domu na poziomie 20 stopni.

Gaz czy PC - za kilkanaście lat już nie będzie tego dylematu więc chciałbym jednak być już przygotowany albo na rezygnację z gazu.

Powtórzę też że nie koniecznie potrzebuję konkretne modele urządzeń bo na modyfikację mam kilka lat jednak szukam rozwiązań aby wszystko to sobie zaplanować. Pewnie zacznę od rozbudowy PV z przystosowaniem do podłączenia magazynu energii gdy ich ceny spadną do w miarę akceptowalnych poziomów.

vwir

Pionier e-mobilności
10cm na ścianie ujdzie, ale okna dwuszybowe raczej do śmieci. Jak strych? Docieplony?

Jeśli chcesz się tym faktycznie zająć (a nie tylko gadać/pisać) to zacznij od kupna kamery termowizyjnej. Flir one lub coś podobnego już za 800 można nową kupić. Przy odpowiednim wyeliminowaniu miejsc gdzie ewidentnie ucieka ciepło dałoby się zejść poniżej 40 stopni na zasilaniu przy temperaturze zewnętrznej rzędu 0 stopni. A wtedy pompa ciepła ma już duży sens.

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Też mam podobny temat. Dom u babci też wymaga takiego remontu.
Wiem tyle, nie ma co robić tak... aby było jak najmniej demolki.
Za ten "komfort" będziesz musiał sporo dopłacić.
Rób etapami. Rozpisz co chcesz zrobić i rób tak jak ma być.

Izolacja przeciwwilgociowa od fundamentu w góre.
Wentylacja
Wtedy dopiero okna
Dokładanie instalacji elektrycznej, audio i sieciowej.
Elewacja. (w elewacji można ukryć wiele z instalacji pusic ją na zewnątrz w peszlach i potem ukryć EPS.

Wtedy możesz zrobić generalkę wewnątrz
Wywalanie podłóg i podłogówka a w niej reszta instalacji elektrycznej.

Stara zasada... niestać mnie robić najtaniej i tak w połowie i kończyć.
Dużo to kosztuje ;)

carinus

Fachowiec
Podłogówki na razie nie wchodzą w grę, część grzejników można powiększyć ale nie wszystkie...
Co stoi na przeszkodzie żeby zwiększyć moc wszystkich grzejników? Ja przenosiłem te z większych pomieszczeń do mniejszych i dokupiłem tylko kilka sztuk. Jak nie mieści się większy gabarytowo, to kupujemy C22 lub C33 i problem da się rozwiązać.
Pompa studzienna? Co to za studnia... i masz gdzie zrzucać takie ilości wody?
Nie no.... "zwykła" gruntówka.
Poziomy lub pionowy kolektor, czy tam spiralny... dla istniejącego domu to pionowy lub spiralny.
Nie ma żadnej ,, pompy studziennej'' tylko jest woda studzienna do zasilania pompy woda-woda. Masz dwie studnie czerpalną i zrzutową, nic więcej, nic mniej. Proste i skuteczne ale nie dla wszystkich i nie wszędzie.

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Co stoi na przeszkodzie żeby zwiększyć moc wszystkich grzejników? Ja przenosiłem te z większych pomieszczeń do mniejszych i dokupiłem tylko kilka sztuk. Jak nie mieści się większy gabarytowo, to kupujemy C22 lub C33 i problem da się rozwiązać.

Nie ma żadnej ,, pompy studziennej'' tylko jest woda studzienna do zasilania pompy woda-woda. Masz dwie studnie czerpalną i zrzutową, nic więcej, nic mniej. Proste i skuteczne ale nie dla wszystkich i nie wszędzie.
Zawsze mnie to odrzucało.
Co przerzuca tą wodę? Kolejna pompka? kolejny dodatkowy element który się psuje i COP zmniejsza.
Zwykła pompa ze spiralnym w ziemii lepsza.

Ja mam odwiety. Wcale jakoś wyjątkowo dużo nie kosztowały.... 2x 100m wyszło 9tyś wraz z dokumentacją. I dobrymi sondami. Ale to było 4 lata temu. Tak czy siak trzeba szukać.

consigliero

Pionier e-mobilności
Też mam podobny temat. Dom u babci też wymaga takiego remontu.
Wiem tyle, nie ma co robić tak... aby było jak najmniej demolki.
Za ten "komfort" będziesz musiał sporo dopłacić.
Rób etapami. Rozpisz co chcesz zrobić i rób tak jak ma być.

Izolacja przeciwwilgociowa od fundamentu w góre.
Wentylacja
Wtedy dopiero okna
Dokładanie instalacji elektrycznej, audio i sieciowej.
Elewacja. (w elewacji można ukryć wiele z instalacji pusic ją na zewnątrz w peszlach i potem ukryć EPS.

Wtedy możesz zrobić generalkę wewnątrz
Wywalanie podłóg i podłogówka a w niej reszta instalacji elektrycznej.

Stara zasada... niestać mnie robić najtaniej i tak w połowie i kończyć.
Dużo to kosztuje ;)
Ja mam inny dylemat jak się pozbyć domu którego nie opłaca się remontować, bo taniej wyszłoby zacząć wszystko od zera, niestety wyburzenie i oczyszczenie terenu to też spory wydatek