Na tej stronie wyszło mi przeciętna moc grzewcza 3,6 kW i 8,9 kW przy -20 (bez ciepłej wody, tylko ogrzewanie)Robiłeś sobie "audyt" na
https://cieplo.app/
?
Jeżeli nie, to warto zrobić, są sugestie i porównania.
Z tego co piszą, to gaz max do 2040, a w międzyczasie pompy mają się stać bardziej opłacalne ( brak opłat za CO2 ).
Jeżeli masz możliwość wymiany grzejników na większe/bardziej efektywne, to chyba warto się nad tym zastanowić.
Piec elektryczny to COP=1, chyba słaby pomysł na dzisiejsze czasy.
PS: pacjent chyba podobny ( ok 240 m ), zaliczyłem migrację z węgla na gaz, ok 100 m z kaloryferów na podłogówkę, teraz migruję z gazu na PC.
Trochę życia spędziłem montując instalacje CO i niebardzo rozumiem co tutaj się dzieje. Jak w ogóle można rozmawiać o ogrzewaniu gdy nie wiadomo z jakim pacjentem mamy do czynienia? Po pierwsze i najważniejsze: z czego masz zrobione ściany zewnętrzne? Ile masz na nich styropianu? Jakie masz okna? Najpierw trzeba się dowiedzieć jakie jest zapotrzebowanie budynku na energię i jaka będzie temperatura grzejników, zanim będzie można odpowiedzieć czy pompa ciepła czy gaz.
Co stoi na przeszkodzie żeby zwiększyć moc wszystkich grzejników? Ja przenosiłem te z większych pomieszczeń do mniejszych i dokupiłem tylko kilka sztuk. Jak nie mieści się większy gabarytowo, to kupujemy C22 lub C33 i problem da się rozwiązać.Podłogówki na razie nie wchodzą w grę, część grzejników można powiększyć ale nie wszystkie...
Nie ma żadnej ,, pompy studziennej'' tylko jest woda studzienna do zasilania pompy woda-woda. Masz dwie studnie czerpalną i zrzutową, nic więcej, nic mniej. Proste i skuteczne ale nie dla wszystkich i nie wszędzie.Pompa studzienna? Co to za studnia... i masz gdzie zrzucać takie ilości wody?
Nie no.... "zwykła" gruntówka.
Poziomy lub pionowy kolektor, czy tam spiralny... dla istniejącego domu to pionowy lub spiralny.
Zawsze mnie to odrzucało.Co stoi na przeszkodzie żeby zwiększyć moc wszystkich grzejników? Ja przenosiłem te z większych pomieszczeń do mniejszych i dokupiłem tylko kilka sztuk. Jak nie mieści się większy gabarytowo, to kupujemy C22 lub C33 i problem da się rozwiązać.
Nie ma żadnej ,, pompy studziennej'' tylko jest woda studzienna do zasilania pompy woda-woda. Masz dwie studnie czerpalną i zrzutową, nic więcej, nic mniej. Proste i skuteczne ale nie dla wszystkich i nie wszędzie.
Ja mam inny dylemat jak się pozbyć domu którego nie opłaca się remontować, bo taniej wyszłoby zacząć wszystko od zera, niestety wyburzenie i oczyszczenie terenu to też spory wydatekTeż mam podobny temat. Dom u babci też wymaga takiego remontu.
Wiem tyle, nie ma co robić tak... aby było jak najmniej demolki.
Za ten "komfort" będziesz musiał sporo dopłacić.
Rób etapami. Rozpisz co chcesz zrobić i rób tak jak ma być.
Izolacja przeciwwilgociowa od fundamentu w góre.
Wentylacja
Wtedy dopiero okna
Dokładanie instalacji elektrycznej, audio i sieciowej.
Elewacja. (w elewacji można ukryć wiele z instalacji pusic ją na zewnątrz w peszlach i potem ukryć EPS.
Wtedy możesz zrobić generalkę wewnątrz
Wywalanie podłóg i podłogówka a w niej reszta instalacji elektrycznej.
Stara zasada... niestać mnie robić najtaniej i tak w połowie i kończyć.
Dużo to kosztuje![]()