Przystosowanie starszego domu do nowych realiów energetycznych - porady?

Olecki

Pionier e-mobilności
juz od dawna mozesz kupic magazyn z falownikiem ktory moze dzialac nawwet bez PV ;)
Dzisiaj trochę o tym poczytałem. Jest Tesla Powewall czy sonnenPower 10. Główne wady są dwie - są jednofazowe a ich cena, że tak powiem, trochę odbiega od ceny standardowego magazynu.

6a8

Posiadacz elektryka
Co do pompek obiegowych, jak ktoś ma stare to warto rozważyć wymianę na nowsze. Mnie założyli inveny, pokazują 22 W w czasie pracy. I co do obiegówek cwu : sterowanie "zdarzeniowe" ( wchodzę do łazienki, to kręci przez chwilę ).

consigliero

Pionier e-mobilności
Tydzień temu zdecydowałem się docieplić poddasze. Zasadniczo trzymam tam rekuperator ale jak powiedział pan od wentylacji że w zimie to on może zamarznąć a napewno nie ma lekko. Poszedłem po najmniejszej linii oporu i zamówiłem gości z pianą PUR. Nasze poddasze łatwe nie jest bo chodzić można tylko po trapie na środku. Trochę skotłowali wełnę położoną jako strop ale nie wpadli do środka i całość ocieplili. Czy bardzo dobrze tego jeszcze nie wiem, na razie wygląda trochę jak jaskinia. Zmieniłem też koncepcję wchodzenia na poddasze, nie będę budował schodów zewnętrznych, tanio tego się nie da zrobić a tak naprawdę nikt tam nie zamierza mieszkać. Zamówiłem schody stropowe i będziemy je instalować, miejsce mam wybrane. Teraz się zastanawiam jak ewentualnie utrzymywać tam klimat. Wentylowanie myślę załatwić robiąc dodatkowe nawiewy i wywiew, ewentualnie może jakiś piecyk elektryczny w pobliżu rekuperatora

Attachments

• IMG_3917.jpeg
    IMG_3917.jpeg
    518,2 KB · Liczba wyświetleń: 18

vwir

Pionier e-mobilności
Tydzień temu zdecydowałem się docieplić poddasze. Zasadniczo trzymam tam rekuperator ale jak powiedział pan od wentylacji że w zimie to on może zamarznąć a napewno nie ma lekko. Poszedłem po najmniejszej linii oporu i zamówiłem gości z pianą PUR. Nasze poddasze łatwe nie jest bo chodzić można tylko po trapie na środku. Trochę skotłowali wełnę położoną jako strop ale nie wpadli do środka i całość ocieplili. Czy bardzo dobrze tego jeszcze nie wiem, na razie wygląda trochę jak jaskinia. Zmieniłem też koncepcję wchodzenia na poddasze, nie będę budował schodów zewnętrznych, tanio tego się nie da zrobić a tak naprawdę nikt tam nie zamierza mieszkać. Zamówiłem schody stropowe i będziemy je instalować, miejsce mam wybrane. Teraz się zastanawiam jak ewentualnie utrzymywać tam klimat. Wentylowanie myślę załatwić robiąc dodatkowe nawiewy i wywiew, ewentualnie może jakiś piecyk elektryczny w pobliżu rekuperatora
Ja dociepliłem wełną i w szczycie wzdłuż całej kalenicy zostawiłem tak ze 20-30cm niedocieplone, żeby była wymiana powietrza.

Bronek

Pionier e-mobilności
Mam poddasze nieużytkowe, a kalenica przecięta jest pod gąsiorami, dla wywiewu. Pod okapami dachu saiding perforowany, więc piz.. dzi tam.
To wymaga izolacji przewodów wentylacyjnych bo inaczej się będzie skraplalo. I się skrapla czasem.
Badałem kamerą termowizyjną i wychodzi że styk ściany z sufitem to locus minoris, przez brak ocieplenia górnego końca ścian zewnętrznych. Zimno przenika przez murłaty.
Niemniej chałupa w miarę ciepła, termomodernizacja, to w moim przypadku nie warta inwestycji większej jak takie punktowe poprawianie .

consigliero

Pionier e-mobilności
Że niby będzie oddychać? No w teorii ta piana jako otwarto komórkowa ma dużą dyfuzję z tego powodu objechane jest po całości. Jak napisałem wcześniej bardziej zależy mi na lepszych warunkach termicznych a konstrukcja poddasza jest taka że nie wyobrażam sobie kładzenia tam wełny. Strop to po prostu wełna między legarami, która w tym momencie będzie miała lepiej mając nad sobą taki termos. Teraz to zasadniczo jest ciągłość izolacji a jak będzie w praktyce to pokaże już lato. W gorący dni była taka temperatura na poddaszu że wyłączałem wentylację, wdmuchiwane powietrze zewnętrzne bylo podgrzewane, lepiej było otworzyć okna

AKPenergy

Nowy na Forum
Koszt takiej instalacji 3 fazowej jest droższy, falowniki również kosztują więcej, poza tym 3 fazy nigdy nie są obciążane równomiernie w domu jednorodzinnym.