Wracając do tematu - po paru dyskusjach w rodzinie chyba wyklarowały się najbliższe plany. Zamówiłem sobie kamerę termowizyjną, jak przyjdzie będę szukał miejsc gdzie ucieka ciepło. Jako pierwszy krok przy modernizacji chcę wziąć się za instalację PV. Obecnie jest symboliczne jednofazowe 2kW, chciałbym zdemontować z dachu panele, pomalować dach, i położyć pewnie nowe panele jak najbardziej wykorzystując powierzchnię, do tego panele na balkonie na 1-ym piętrze i prawdopodobnie magazyn energii (kwestia jak będą się kształtowały ceny i ewentualna dotacja). Powinno to dać około 5,5 kW na 3-fazowej instalacji. Po montażu stelażu na dachu i sprawdzeniu czy nie ma gdzieś przecieków położona zostanie izolacja dachu z wełny mineralnej.
Teraz kilka pytań, może koś już przerabiał podobny temat.
1. Obecnie mam umowę na prosumenta z PGE. Przy rozbudowie instalacji i zmianie na 3-fazową da radę zachować prosumenta na starych zasadach?
2. Na obecne panele była brana dotacja, chyba w 2016 roku. Ponieważ nie był to program Mój Prąd to czy teraz mogę starać się o dotację na panele + magazyn ?
3. Chciałbym wybrać jakiś system przystosowany do taryf dynamicznych - czyli pewnie falownik hybrydowy / EMS / magazyn energii - z możliwością podłączenia kolejnego magazynu (rozbudowy) oraz pompy ciepła w przyszłości. Jakieś propozycje co warto kupić?
4. No i może ma ktoś namiary na sprawdzoną firmę która by ogarnęła tematy z PV w okolicach stolicy?