Przystosowanie starszego domu do nowych realiów energetycznych - porady?

vwir

Pionier e-mobilności
Chodzi o zużycie jak nic specjalnego nie jest uruchomione. Wartości w W, a nie Wh.
U mnie wychodzi jakieś 250 W, ale wiem, że z tego 150 W zżera osprzęt od pompy ciepła (2 x pompka obiegowa + sterownik), nawet jak sama pompa nie pracuje.
Przy czym jak się zrobi ciepło, to zostanie z tego mniej, bo główna pompkę CO wyłączę (sama się wyłączy) to powinno spaść o jakieś 70 W ale nadal te 80-100W niepotrzebnie zostaje. Do samego CWU.
Muszę poszukać, czy nie da się jakoś włączać i wyłączać pompki obiegowej od pompy ciepła w razie potrzeby grzania CWU albo CO.
Jakiej firmy masz pompę ciepła?

Michal

Moderator
Jakiej firmy masz pompę ciepła?
Nibe f2040, ona niby pokazuje na sterowniku jakiś model i prędkość pompki obiegowej. Nieraz pokazuje nawet że ta prędkość wynosi np. 5% ale gówno prawda, bo pompką (ferro 25-40-180) steruje się tylko przełącznikiem na obudowie.

Czytam teraz, że musiałbym zamontować pompę ze sterowaniem PWM. Pomyślę o tym.

Obecna bierze mi na najwyższym biegu 65 W, co w rok zeżre 570 kWh, a skoro dokupuje energię za ~1 zł/kWh ,to chyba się szarpnę na pompkę sterowalną, żeby pewnie 50-70% tej energii oszczędzić w roku.

Muszę też koniecznie wstawić większe grzejniki w salonie, bo obecne są za słabe.

Last edited:

aadamuss

Posiadacz elektryka
To zależy jaką masz pompę- starego typu brały więcej nowego mniej ale zmniejszenie PWM zmniejsza moc pompy. Nowe pompy częściej się psują.

Bronek

Pionier e-mobilności
U mnie pompka obiegowa nie pracuje gdy jest grzana tylko woda

Zalozono mi tez przed mieszczem podłogówki 1/2 domu), dodatkową wspomagajacą pompkę i ona chodzi na sterowniku z termostatem i odpala sie w temp wody doprowadzonej np na 25 st. ( histereza np 3 stC)

W orginale tego nie bylo Pompa EonFoton 11 kW razem z bebechami i ze swoją obiegową zew. (sterowaną z PC) jest całkowicie opomiarowana na wejsciu
Np. (luty 24r, 640 kWh + pompka w/w dodatkowa 13kWh/luty)

Takie cuś ponizej na Allegrro, steruje dodatkową przy podlogowce W sumie niepotrzebną

np https://allegro.pl/oferta/regulator...ax_ps&ev_campaign_id=19684283430&gad_source=1

Pompa 11 kW E.On Air 11

Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
Nibe f2040, ona niby pokazuje na sterowniku jakiś model i prędkość pompki obiegowej. Nieraz pokazuje nawet że ta prędkość wynosi np. 5% ale gówno prawda, bo pompką (ferro 25-40-180) steruje się tylko przełącznikiem na obudowie.

Czytam teraz, że musiałbym zamontować pompę ze sterowaniem PWM. Pomyślę o tym.

Obecna bierze mi na najwyższym biegu 65 W, co w rok zeżre 570 kWh, a skoro dokupuje energię za ~1 zł/kWh ,to chyba się szarpnę na pompkę sterowalną, żeby pewnie 50-70% tej energii oszczędzić w roku.

Muszę też koniecznie wstawić większe grzejniki we salonie, bo obecne są za słabe.
Nie znam tego modelu ale na przykład w panasonicach jest tak, że nawet gdy pompa ciepła jest wyłączona (przez sterownik/termostat pokojowy) lub gdy grzeje CWU to pompka obiegowa nadal pracuje. Łatwo można sobie z tym poradzić montując nieoryginalny sterownik pokojowy. Wtedy już jest ok - gdy sterownik pokojowy robi off to pompka obiegowa też się zatrzymuje. Druga opcja jaką masz to najprostszy sterownik do pomp obiegowych, który wyłącza pompkę poniżej jakiejśtam temperatury. Wtedy pompka obiegowa będzie działała tylko wtedy gdy trzeba. Trzecia opcja to przerobienie instalacji tak, żeby bufor był podłączony jako sam bufor, szeregowo w instalacji (jako ostatni grzejnik) a nie jako sprzęgło. Nie zawsze tak się da (zależy od kilku czynników) ale wtedy zostaje Ci tylko jedna pompka, ta w pompie ciepła. W ogóle nie ma drugiej pompki obiegowej.

Olecki

Pionier e-mobilności
Wracając do tematu - po paru dyskusjach w rodzinie chyba wyklarowały się najbliższe plany. Zamówiłem sobie kamerę termowizyjną, jak przyjdzie będę szukał miejsc gdzie ucieka ciepło. Jako pierwszy krok przy modernizacji chcę wziąć się za instalację PV. Obecnie jest symboliczne jednofazowe 2kW, chciałbym zdemontować z dachu panele, pomalować dach, i położyć pewnie nowe panele jak najbardziej wykorzystując powierzchnię, do tego panele na balkonie na 1-ym piętrze i prawdopodobnie magazyn energii (kwestia jak będą się kształtowały ceny i ewentualna dotacja). Powinno to dać około 5,5 kW na 3-fazowej instalacji. Po montażu stelażu na dachu i sprawdzeniu czy nie ma gdzieś przecieków położona zostanie izolacja dachu z wełny mineralnej.
Teraz kilka pytań, może koś już przerabiał podobny temat.
1. Obecnie mam umowę na prosumenta z PGE. Przy rozbudowie instalacji i zmianie na 3-fazową da radę zachować prosumenta na starych zasadach?
2. Na obecne panele była brana dotacja, chyba w 2016 roku. Ponieważ nie był to program Mój Prąd to czy teraz mogę starać się o dotację na panele + magazyn ?
3. Chciałbym wybrać jakiś system przystosowany do taryf dynamicznych - czyli pewnie falownik hybrydowy / EMS / magazyn energii - z możliwością podłączenia kolejnego magazynu (rozbudowy) oraz pompy ciepła w przyszłości. Jakieś propozycje co warto kupić?
4. No i może ma ktoś namiary na sprawdzoną firmę która by ogarnęła tematy z PV w okolicach stolicy?

vwir

Pionier e-mobilności
Obecnie mam umowę na prosumenta z PGE. Przy rozbudowie instalacji i zmianie na 3-fazową da radę zachować prosumenta na starych zasadach?
Zmiana mocy na pewno zostawia na starych zasadach. Nie wiem jak przejście 1f->3f, ale moim zdaniem też nie powinno niczego zmieniać.

Ponieważ nie był to program Mój Prąd to czy teraz mogę starać się o dotację na panele + magazyn ?
Nie. Dotacja tylko jeśli przejdziesz na netbiling. Nie polecam przy pompie ciepła.

Chciałbym wybrać jakiś system przystosowany do taryf dynamicznych - czyli pewnie falownik hybrydowy / EMS / magazyn energii - z możliwością podłączenia kolejnego magazynu (rozbudowy) oraz pompy ciepła w przyszłości. Jakieś propozycje co warto kupić?
Ile masz jeszcze starych zasad? Zwykły falownik kosztuje 3tys, hybryda pod magazyn ok. 9tys. Ja bym się wstrzymał z takimi pomysłami. Za te 7-8 lat jeszcze się sporo zmieni na rynku w tej kwestii. A przy starych zasadach magazyn nie ma sensu. No chyba, że często masz ponad 253V.

Last edited:

lookash_c

Pionier e-mobilności
1. Obecnie mam umowę na prosumenta z PGE. Przy rozbudowie instalacji i zmianie na 3-fazową da radę zachować prosumenta na starych zasadach?
ZTCW tak, rozbudowa nawet 1f --> 3f pozwala zostać na starych zasadach (choć mogą chcieć namawiać na zmianę).
2. Na obecne panele była brana dotacja, chyba w 2016 roku. Ponieważ nie był to program Mój Prąd to czy teraz mogę starać się o dotację na panele + magazyn ?
Nawet jeśli, to wiąże się to z przejściem na netbilling. Chyba nie warto...
3. Chciałbym wybrać jakiś system przystosowany do taryf dynamicznych - czyli pewnie falownik hybrydowy / EMS / magazyn energii - z możliwością podłączenia kolejnego magazynu (rozbudowy) oraz pompy ciepła w przyszłości. Jakieś propozycje co warto kupić?
W zeszłym roku rozbudowując instalację też się zastanawiałem nad "przyszłościowym" rozwiązaniem pod magazyn energii, ale stwierdziłem że póki mamy net metering to raczej nie będziemy inwestować w magazyn energii, a za w ciągu kilku lat może się sporo zmienić (np. my zmienimy dom ;-)).
4. No i może ma ktoś namiary na sprawdzoną firmę która by ogarnęła tematy z PV w okolicach stolicy?
U mnie robili https://prozeko-instal.pl i jestem zadowolony, nie mam żadnych problemów.

aadamuss

Posiadacz elektryka
Za kilka lat może będą tanie przystawki które pozwolą wykorzystać stare falowniki do ładowania magazynów 😀

adamusek

Posiadacz elektryka
Za kilka lat może będą tanie przystawki które pozwolą wykorzystać stare falowniki do ładowania magazynów 😀
juz od dawna mozesz kupic magazyn z falownikiem ktory moze dzialac nawwet bez PV ;)