Tesla Model 3, dostawy I kwartał 2024

Michał

Zadomawiam się
Ja zamawiałem 8 lutego, numer winu już mam. Niestety auto jest jeszcze w koprze i będzie za tydzień albo dwa. Wyprodukowane 7 grudnia 2023

sabrez

Zadomawiam się
Podpowie ktoś po jakim przebiegu/okresie powinny się te kola uspokoić? Ja dziś byłem u wulkanizatora. Wyważył mi przód do 0/0 a było 15/30 w jednej w drugiej 5/15 ale mimo to opony mają bicie co widać dopiero na teście drogowym. Max to podobno 10 i to wtedy się nadaje jedynie na tył. U siebie miałem na jednym kole 13 a na drugim 18. Zdjęli nawet oponę. Kręcili na feldze, mierzyli… i zeszli też do 13. Nie wiem co to za jednostka. Powiedzieli że to się nie nareperuje samo i że już mieli takiego klienta z Teslą. Uspokoiło mu się dopiero po wymianie kół - bo ponoć wymienili mu całe. Nie wiem co o tym myśleć. Auto ma jeden dzień. Przejechane tyle co nic. Czekać? Zgłaszać?

inter

Pionier e-mobilności
Podpowie ktoś po jakim przebiegu/okresie powinny się te kola uspokoić? Ja dziś byłem u wulkanizatora. Wyważył mi przód do 0/0 a było 15/30 w jednej w drugiej 5/15 ale mimo to opony mają bicie co widać dopiero na teście drogowym. Max to podobno 10 i to wtedy się nadaje jedynie na tył. U siebie miałem na jednym kole 13 a na drugim 18. Zdjęli nawet oponę. Kręcili na feldze, mierzyli… i zeszli też do 13. Nie wiem co to za jednostka. Powiedzieli że to się nie nareperuje samo i że już mieli takiego klienta z Teslą. Uspokoiło mu się dopiero po wymianie kół - bo ponoć wymienili mu całe. Nie wiem co o tym myśleć. Auto ma jeden dzień. Przejechane tyle co nic. Czekać? Zgłaszać?
Ja po 125 km uznałem, że te delikatne drzenia przy 100-120 km/h ustąpiło. Ale te Micheliny to jednak padaka.

inter

Pionier e-mobilności
Co z nimi nie tak? Z tego co patrzyłem to nie mają jakichś super parametrów, ale jak to wygląda w rzeczywistości?
Są głośne. Jeszcze jak trafi sie szorstki asfalt, to tylko te opony słychać.

adamq

Fachowiec
Aktualnie oczekuje na zamówioną przeze mnie Teslę:

- Model 3 Highland LR,
- lakier Solid Black,
- czarne wnętrze,
- felgi 18',
- bez haka,
- data produkcji 23.12.2023.

Zamówienie złożone 12 lutego 2024 - dzwonił pracownik i wysłał mi linka do Inventory (polowałem na czarny lakier i chciałem coś w miarę "od ręki", a taki znaleźli mi na Glovis Solomon). VIN auta miałem już przed zakupem.

Według faktury Tesla miała być do odbioru 23 lutego 2024 w Katowicach - jednak niestety do dnia dzisiejszego nie mam potwierdzonego terminu dostawy. Samochód czeka nadal w porcie Koper w Słowenii.

Obecnie męczę infolinię o szczegóły, ale nabierają wody w usta. W dniu wczorajszym napisali ponoć do działu logistyki żeby wyjaśnić tą sytuację...