homelink - co zamiast ?

sneer23

Nowy na Forum
Mam w domu smart home, moge z api otworzyć bramę.

Jakiś pomysl jak z tesli Y 2023 to mozna by oprogramowac?
Sexy buttons?

nabrU

Moderator
Home Assistant...

pmlody

Pionier e-mobilności
Home Assistant lub openHAB i otwieranie bramy na podstawie geolokacji.
wtedy nic nie musisz klikać.
Mam to w ten sposób ogarnięte, oraz w bramie mam automatyczne zamykanie.
Jest taki projekt (chyba płatny), działa jako strona web. Zaraz poszukam i zedytuję.
Edyta: https://www.teslagarage.pl/application
Jak ktoś nie chce nabijać wejść, to jest cennik:
Zrzut ekranu 2024-03-1 o 06.34.44.png

Pabloss

Posiadacz elektryka
Home Assistant lub openHAB i otwieranie bramy na podstawie geolokacji.
wtedy nic nie musisz klikać.
Mam to w ten sposób ogarnięte, oraz w bramie mam automatyczne zamykanie.
No tak, ale są 2 problemy z geolokacją - przynajmniej u mnie na Apple HomeKit. Po pierwsze trzeba potwierdzać aby automatyzacja zadziałała i mało precyzyjny obszar. Wielokrotnie zdarzyło mi się, że nie "załapał", nie otworzył bramy, a ja już byłem pod nią byłem.

raph

Zadomawiam się
No tak, ale są 2 problemy z geolokacją - przynajmniej u mnie na Apple HomeKit. Po pierwsze trzeba potwierdzać aby automatyzacja zadziałała i mało precyzyjny obszar. Wielokrotnie zdarzyło mi się, że nie "załapał", nie otworzył bramy, a ja już byłem pod nią byłem.
Z API tesli jest chyba update geolokacji co 15 lub 30 secund (teraz jeszcze sprawdzam to na geolokacji telefonu i aplikacji HA).
HA i w OH wystarczy automatycjacja.
Strefę mam ustawioną na około kilometr (mieszkam na obszarze wiejskim) przy takiej odległości jak wjeżdzam to mam już bramę otwartą.

Bronek

Pionier e-mobilności
Ja uzywam tez Google Asystenta z przekaźnikiem za 45 zł na wifi, podpiętym do stykow zamykania/otwierania bramy czyli do kontaktu fizycznego. Mozna geolokacją, lub jak Tezsa zlapie sieć domową lub glosowo itp....Sposobow full

Pabloss

Posiadacz elektryka
Mmmm nie wiem czy do końca rozumiem, ale ustawienie u mnie geolokacji jest pobierane z telefony a nie z Tesli. W Apple HomeKit nie da się ustawić (lub nie umiem), aby pobrał pozycje samochodu, a nie telefonu.
P.S.
możesz więcej napisać, wytłumaczyć o HA (Home Assistant) i o OH (openHAB). na jakiej zasadzie to działa, jakie ma zaletu w stosunku do AHK (Apple HomeKit), no i co jest potrzebne.

P.S.2
głosowo przez Siri otwieram, częściej przez zegarek klikając ale najwygodniej było by przez geolokację - pod warunkiem że będzie działać ok.

vista-LASH-resident

Posiadacz elektryka
Przerabiałem temat. Mogę Ci wykonać translator między HomeLink a Home Assistantem.
Możesz też w garażu zamontować ESP32 z ESPHome, które będzie nasłuchiwać BLE nadawanego 24/7 przez samochód i obsługiwać ten fakt.