Pęknięta szyba przednia

Pepek

Posiadacz elektryka
No dobra, ale jeśli za przednią (oryginał) + wymiana wychodziło tu >5k (bo ktoś kiedyś mówił, że suma 5k auto-szyby była za mała na całą akcję), to dalej lepiej robić za swoje niż z AC (jeśli ktoś nie ma tych auto-szyb)? Potem różnica w składce AC przekroczy aż te 5k PLN?

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
No dobra, ale jeśli za przednią (oryginał) + wymiana wychodziło tu >5k (bo ktoś kiedyś mówił, że suma 5k auto-szyby była za mała na całą akcję), to dalej lepiej robić za swoje niż z AC (jeśli ktoś nie ma tych auto-szyb)? Potem różnica w składce AC przekroczy aż te 5k PLN?
Różnica u mnie wyszła 3k w AC/OC w propozycji przedłużenia umowy z PZU, po skorzystaniu z Auto-Szyba. Drugie to w zależności jaki ubezpieczyciel. Stosują różne fikołki przy wyborze szyby czy też liczeniu robocizny co do zwrotów kosztów.
W jednym z wątków pożaliłem się na PZU, link do mojej wypowiedzi tutaj:

Tutaj podsumowanie mojej historii:

Zadzwoń do Tesli niech ci wycenią wymianę szyby przedniej, ja zapłaciłem ~4200PLN brutto, za wszystko na fakturę. Jeśli jesteś VATowcem to wrzucasz tyo w koszty i odliczasz vat i wychodzisz na to samo w różnicy cenowej, a masz czystą historię AC.

Last edited:

gim-kg

Pionier e-mobilności
… dzwoniłem do ubezpieczyciela (PZU) bo brałem auto szybę ale… po pierwsze zamiennik, po drugie w ich serwisie (niepotrzebnie zwiększałem kwotę tego zabezpieczenia do 5k).
Ale agent nie zaproponował ci ubezpieczenia szyby z wymianą na oryginał?
IMG_1444.jpeg

sabrez

Zadomawiam się
Ale agent nie zaproponował ci ubezpieczenia szyby z wymianą na oryginał?
View attachment 16407
Nie. Nie proponował. Tylko zwiększenie z 2, czy tam 3 na 5k… ja to się jeszcze obawiam tego, że przy wymianie szyby to się może wiele rzeczy wydarzyć… nie tylko od razu ale i później… np. po pół roku przestanie działać coś z kamerą, autopilotem, czujnikiem zmierzchu, czy innym systemem jakimś… nie wiem co tam jeszcze przy tej szybie zamontowane i Tesla się wypnie bo było coś ruszane i to przez obcą firmę. Już never ten kawałek auta i wszystko co jest z nim związane nie bedzie traktowane jednakowo jak reszta. Nawet jak problem nie będzie miał związku bezpośrednio z wymiana szyby. I tu wole to zrobić w bodyshopie z AC i faktycznie ubezpieczenie szyby w wypadku Tesli nie ma zastosowania. Chyba, że złoża się dwa czynniki: brak zamienników i wymienia autoryzowany warsztat tesli, który jest jednocześnie partnerem PZU. Wtedy różnice bierze się na klatę - chyba, że mieścisz się w sumie ubezpieczenia.

Psujek

Zadomawiam się
....dzwoniłem do ubezpieczyciela (PZU) bo brałem auto szybę ale… po pierwsze zamiennik, po drugie w ich serwisie (niepotrzebnie zwiększałem kwotę tego zabezpieczenia do 5k). S....
a masz taki zapis w zakresie ubezpieczenia -> 1709344192899.png

sabrez

Zadomawiam się
a masz taki zapis w zakresie ubezpieczenia -> View attachment 16419
Niestety. Nie posiadam… A wiem od kilkudziesięciu godzin, że mogłem mieć… i pewnie jak by ktoś zapytał czy chce, to bym się zdecydował. Człowiek uczy się na błędach - szkoda, że najczęściej nie cudzych ;-)

krzyss

Pionier e-mobilności
Agent powinien poinformować, że w Tesli dodatkowe ubezp, szyb nie ma sensu w wersji znanej u innych.
Zmienily sie polisy w PZU i mozna miec ori na ubezpieczeniu szyb.

Attachments

• IMG_0805.jpeg
    IMG_0805.jpeg
    134,7 KB · Liczba wyświetleń: 25

Pepek

Posiadacz elektryka
Hej, też przerobiłem w Y-ku, PZU nie zatwierdziło ceny roboczogodziny w W-wie, więc niepełny zwrot kasy, a że poszło a ac to pewnie większa składka w tym roku. Trochę lipa, cóż....
Daj znać jak już będziesz wiedział o ile wpłynęło Ci to na wzrost składki AC (zawsze wtedy można sobie przekalkulować czy warto samemu płacić czy brać z AC).