Choroby wieku dziecięcego

Pedr

Pionier e-mobilności
HL to tylko FL ale może pojawią się jakieś bolączki, które nie występywały w wersje przed FL, a niekoniecznie kwalifikują się jako usterka? U mnie od paru dni zacząłem słyszeć skrzypienie. Występuje tylko gdy jadę po bardzo nierównym terenie (moje 200/300m drogi gruntowej) i dzisiaj podejrzenie padło na tylny zagłówek. Wszystkie inne można dusić, macać i nic, a ten jeden skrzypi jak stara szafa. Muszę jeszcze pomocnika zatrudnić aby zdiagnozować problem, ale może ktoś mógłby sprawdzić? Na filmiku, na samym początku właśnie macam ten tylny zagłówek.

Lukass

Nowy na Forum
U mnie pękło już 7000km i też zaczynam słyszeć "nowe" dźwięki. Warczenie w boczku drzwi oraz skrzypienie z okolic regulacji wysokości pasa pasażera. Ale biorąc pod uwagę stan naszych dróg to raczej standard. Niestety Tesla to nie Lexus ;)

zibizz1

Pionier e-mobilności
U mnie nic nie skrzypi, ale trzeszczy mocno na pierwszym mocniejszym przełamaniu terenu, ostatnio mocnej chyba z uwagi na duże różnice temperatur, albo przez to że nagrzewa się od wschodzącego słońca po jednej stronie.

sabrez

Zadomawiam się
Ja zacząłem słyszeć silnik z tyłu.. Taki dźwięk jak tramwaj... Dwa koła mam zakwalifikowane do wymiany... czekam na termin (i szybę... ale to efekt nisko latających kamieni na A4 a nie defekt)... czasem piszczą hamulce... poza tym nic nie znalazłem ale też specjalnie nie szukam 🙃

Pedr

Pionier e-mobilności
Ja zacząłem słyszeć silnik z tyłu.. Taki dźwięk jak tramwaj... Dwa koła mam zakwalifikowane do wymiany... czekam na termin (i szybę... ale to efekt nisko latających kamieni na A4 a nie defekt)... czasem piszczą hamulce... poza tym nic nie znalazłem ale też specjalnie nie szukam 🙃
😳 A silnik tak cały czas czy tylko chwilowo? i co z tymi kołami?

Psujek

Zadomawiam się
Prawie 10k zrobione, poza wymianą kompresora pompy ciepła przy przebiegu 4.5k nic się nie dzieje.

CyanAppl16

Posiadacz elektryka
Interesuje mnie ten dźwięk jak tramwaj... Gdzieś na youtube ktoś pisał w komentarzach, że on występuje. Czy to jest tak, że przy każdej prędkości czy może tylko przy takich 100km/h+. Czy to jest normalne w każdym aucie elektrycznym, że słychać tak silnik? Czy raczej nie powinno być wcale tego dźwięku słychać? Jeździłem chwilę eGolfem i nic takiego nie słyszałem. Jest to nie ukrywam dla mnie dość duży minus, bo podobno auta elektryczne są bardziej ciche niż spalinowe, ale jak chcę posłuchać tramwaju to się nim przejadę a nie w aucie. Taki dźwięk wydaje mi się, że może być uciążliwy dla dzieci.

Olecki

Pionier e-mobilności
Interesuje mnie ten dźwięk jak tramwaj... Gdzieś na youtube ktoś pisał w komentarzach, że on występuje. Czy to jest tak, że przy każdej prędkości czy może tylko przy takich 100km/h+. Czy to jest normalne w każdym aucie elektrycznym, że słychać tak silnik? Czy raczej nie powinno być wcale tego dźwięku słychać? Jeździłem chwilę eGolfem i nic takiego nie słyszałem. Jest to nie ukrywam dla mnie dość duży minus, bo podobno auta elektryczne są bardziej ciche niż spalinowe, ale jak chcę posłuchać tramwaju to się nim przejadę a nie w aucie. Taki dźwięk wydaje mi się, że może być uciążliwy dla dzieci.
To bardzo zależy od cech osobniczych słuchającego. Można być bardziej wyczulonym na dźwięki o określonej częstotliwości. Ja np. bardzo słyszę silniki elektryczne w BEV ale opony muszą być naprawdę wybitnie hałaśliwe żebym w ogóle zwrócił na nie uwagę. Ktoś inny może być przewrażliwiony na dźwięki z opon ale silników nie słyszeć.