Używany samochód do 100K

Walace

Nowy na Forum
Cześć wszystkim,

jestem w trakcie poszukiwania samochodu, który będzie służył jako drugi u nas w domu. Budżet to 100 tyś PLN więc rozważamy samochody raczej używane. Będziemy się poruszać nim w 95% po mieście i robimy około 1000 km miesięcznie. Samochód musi pomieścić fotelik RWF dla dziecka, czyli mówimy o segmencie minimum B, a najlepiej C. Przyznam, że elektryczny samochód rozważam jako alternatywę dla samochodów spalinowych jeśli ktoś potwiedzi sensowność takiego wyboru w moim przypadku bo dopiero zaznajamiam się z tematyką elektryków.

Jeśli chodzi o ładowanie to mam zamiar go ładować z gniazka jednofazowego na zewnątrz (szeregówka bez garażu) i tutaj nie ma innej opcji. Nie mam też fotowoltaiki i nie mam zamiaru mieć. Liczę się z tym że koszt ładowania nie będzie idealny ale i tak lepszy niż płacenie za paliwo.

Do tej pory rozważałem VW ID.3 lub Corsa-e/Peugeot e-208. Leaf też by przypasował ale wizualnie nie ma szans.

Last edited:

Gandalf

Pionier e-mobilności
Leaf też by przypasował ale wizualnie nie ma szans.
Ale że brzydki? Dawno temu, gdy podczas COP24 jakiś prezydent hobbysta twierdził, że węgla mamy na 200 lat, a Tauron i ING udawali, że wspierają elektromobilność to były takie ładnie pomalowane
1712009164683.png

W tych kolorach nawet Zoe wyglądało uroczo :)

Olecki

Pionier e-mobilności
Tak zerknąłem na otomoto i w budżecie można znaleźć Niro 1 generacji z dużą baterią, Soula pewnie nawet trochę taniej da radę.
Przykładowe ogłoszenie - najbogatsza wersja, niebyt duży przebieg, jeśli nie miał przygód to wydaje się być ciekawą propozycją. Patrząc po zdjęciach to ogłoszenie już trochę wisi więc pewnie jeszcze coś można urwać z ceny.

PS - ładowanie ze zwykłego gniazdka na zewnątrz to trochę proszenie się o kłopoty, EVSE nie słyną ze szczelności. Już lepiej zainwestować w jakiegoś wallboxa przykrytego daszkiem.

vwir

Pionier e-mobilności
Zerknij jeszcze na Renault Zoe. Za te pieniądze spokojnie obskoczysz rocznik 2021/2022.

Skoro patrzysz na stellantisy to warto też zerknąć na DS3, Citroena C4 i Opla Mokka.

Hyundai Kona z dużą baterią (64kWh) też się mieści w budżecie. Hyundai Ioniq z większą baterią też w sumie się załapie: https://www.otomoto.pl/osobowe/ofer...o-full-opcja-top-stan-perfekcja-ID6GjT8K.html

Jeśli masz działalność lub kartę dużej rodziny, to dostaniesz dopłaty w wysokości 27tys pln. W takiej sytuacji warto rozważyć nowego MG4. Za 125tys - dotacja schodzisz poniżej 100tys pln, a to jednak nowe auto. Jeśli nie masz karty dużej rodziny to dostaniesz dotację 18tys, więc nieznacznie przekroczysz budżet.

Last edited:

Ev3

Pionier e-mobilności
Cześć wszystkim,

jestem w trakcie poszukiwania samochodu, który będzie służył jako drugi u nas w domu.
Zazwyczaj elektryk planowany jako drugi w domu, jaki by nie był, od razu staje się pierwszym w domu i nikt nie chce jeździć innym.
Warto to wziąć pod uwagę i od razu kupić większego i z większą baterią, żeby dał radę w takim przypadku bez konieczności zmiany po pół roku.

Pomysły z Kia/Hyundai z bateriami 64 kWh są najlepsze - nic (w tej cenie) ich nie przebije w stosunku możliwości do ceny.
Dlatego szukaj Niro albo Soula (nie wiem jak dużą masz rodzinę, ale Kona może być już maława na auto rodzinne).

chess_m

Posiadacz elektryka
Zazwyczaj elektryk planowany jako drugi w domu, jaki by nie był, od razu staje się pierwszym w domu i nikt nie chce jeździć innym.
Warto to wziąć pod uwagę i od razu kupić większego i z większą baterią, żeby dał radę w takim przypadku bez konieczności zmiany po pół roku.

Pomysły z Kia/Hyundai z bateriami 64 kWh są najlepsze - nic (w tej cenie) ich nie przebije w stosunku możliwości do ceny.
Dlatego szukaj Niro albo Soula (nie wiem jak dużą masz rodzinę, ale Kona może być już maława na auto rodzinne).
W punkt. Przy założonym budżecie można spokojnie znaleźć nie zajechane Niro lub Soula/Konę 64 kWh a to już są auta, które mogą przejąć rolę tego podstawowego, czyli da się tym bez traumy wybrać w trasę.

Ja jeszcze dopiszę do rozważenia citroena e-C4. Raczej mieszczuch ale fajne auto i będzie nowe. Wersja You po dotacji (nawet 18 kPLN) mieści się w budżecie. Wersja Max wychodzi poza budżet ale u Citroena możesz je wziąść w fajnym wynajmie lub kredycie 0% (wpłata 60% i potem 36 rat 0%).

Zdecydowanie w budżecie będzie też nowy Spring ale to już specyficzne "auto"

adamusek

Posiadacz elektryka
Tak zerknąłem na otomoto i w budżecie można znaleźć Niro 1 generacji z dużą baterią, Soula pewnie nawet trochę taniej da radę.
Przykładowe ogłoszenie - najbogatsza wersja, niebyt duży przebieg, jeśli nie miał przygód to wydaje się być ciekawą propozycją. Patrząc po zdjęciach to ogłoszenie już trochę wisi więc pewnie jeszcze coś można urwać z ceny.

PS - ładowanie ze zwykłego gniazdka na zewnątrz to trochę proszenie się o kłopoty, EVSE nie słyną ze szczelności. Już lepiej zainwestować w jakiegoś wallboxa przykrytego daszkiem.
@Walace za 110k jest Niro M 2022 z 17tys przebiegu jak chcesz dam namiar.

chess_m

Posiadacz elektryka
Możesz pokazać gdzie jest taka oferta? Najtańsze wyprzedażowe z 2023 jakie widzę kosztują 128tys i to już jest po uwzględnieniu dotacji.
Dzięki za czujność :)

Miałem na myśli nowe e-C3 (You od 110 k, Max od 132 k PLN przed dotacją) a omyłkowo wpisałem e-C4 które oczywiście wychodzi poza podany budżet.