Przygotowanie baterii do ładowania

thmwrz

T3SR
Czy jest możliwość "ręcznego" przygotowania baterii do szybkiego ładowanie jeśli planuję skorzystać z ładowarki innej firmy niż Tesla?
A jeśli tak to jak to zrobić?

ThM

Michal

Moderator
Inne ładowarki również powinny być na mapie (po naciśnięciu błyskawicy na mapie) i jeśli ustawisz nawigację do takiej, znanej przez Teslę ładowarki, to auto samo podgrzeje baterie w trasie. Jeśli masz taką sytuację, że akurat takiej na której Ci zależy nie ma w nawigacji, to ustaw jakąś w pobliżu, a jedź do swojej.
Tesla nie ma możliwości włączenia podgrzewania na żądanie, poza przygotowaniem baterii przed wyjazdem, ale to podgrzewa baterię w niewielkim stopniu.

thmwrz

T3SR
Inne ładowarki również powinny być na mapie (po naciśnięciu błyskawicy na mapie) i jeśli ustawisz nawigację do takiej, znanej przez Teslę ładowarki, to auto samo podgrzeje baterie w trasie. Jeśli masz taką sytuację, że akurat takiej na której Ci zależy nie ma w nawigacji, to ustaw jakąś w pobliżu, a jedź do swojej.
Tesla nie ma możliwości włączenia podgrzewania na żądanie, poza przygotowaniem baterii przed wyjazdem, ale to podgrzewa baterię w niewielkim stopniu.
OK - rozumiem.
Ale szczegółowych informacji o podgrzaniu Tesla nie podaje na wyświetlaczu. To znaczy jaki to czas jest do tego podgrzania. Jeśli kręcę się po jakimś mieście i do ładowarki będę miał 5 - 10 min to chyba nie podgrzeje, dopiero jak będzie to 30 min lub więcej. (oczywiście zależy to od temperatury otoczenia)

posiadacz T3SR

Michal

Moderator
OK - rozumiem.
Ale szczegółowych informacji o podgrzaniu Tesla nie podaje na wyświetlaczu. To znaczy jaki to czas jest do tego podgrzania. Jeśli kręcę się po jakimś mieście i do ładowarki będę miał 5 - 10 min to chyba nie podgrzeje, dopiero jak będzie to 30 min lub więcej. (oczywiście zależy to od temperatury otoczenia)

posiadacz T3SR
Tesla pokazuje tylko że grzeje, a nie z jaką mocą, w jakiś sposób albo ile to jeszcze zajmie.

Czas grzania zależy od kilku czynników m.in. mocy ładowarki do której jedziesz oraz temperatury startowej ale tak jak napisałeś raczej na podgrzanie baterii auto potrzebuje jakieś 30 minut.
Oczywiście jak nie podgrzeje w trasie, to podgrzeje podczas startowania ładowania, tylko wtedy zużyje na to znacznie więcej energii, bo zamiast używać pompy ciepła z COP x3 - x4 użyje silników jako grzałek z COP x1.

pmlody

Pionier e-mobilności
No przydałaby się taka funkcja - mam SuC 5 minut drogi a wiem ze będę tam za godzinę, ustawiam że o tej godzinie bądź gotowa i rozgrzana :) bo nie mam czasu.
Bułgarska świnka ;)

cosmati

Zadomawiam się
Ja mam inne pytanie o podgrzewanie baterii - ostatnio temeratury są w okolicach 25C, w nocy nie spadają znacznie; a jak jadę na ładowarkę to i tak mi podgrewa baterię. Szukałem info w sieci i tutaj, nic konkretneg nie znalazłem. O co konkretnie może chodzić z potrzebą podgrzania baterii, kiedy auto w słońcu cały dzień na ulicy stoi?

eugtor

Posiadacz elektryka
Ja mam inne pytanie o podgrzewanie baterii - ostatnio temeratury są w okolicach 25C, w nocy nie spadają znacznie; a jak jadę na ładowarkę to i tak mi podgrewa baterię. Szukałem info w sieci i tutaj, nic konkretneg nie znalazłem. O co konkretnie może chodzić z potrzebą podgrzania baterii, kiedy auto w słońcu cały dzień na ulicy stoi?
Bateria, o ile dobrze pamiętam, się grzeje do 45+ stopni, dlatego musi to robić nawet jak jest 25C na zewnątrz