możesz rozwinąć?(np. zakład VW Poznań - lokalne połączenie zakładu Antoninek ze Swarzędzem)
Głowna część linii montażowej znajduje się w Antoninku, ale wiele małych komponentów, np. moduły podłogi, ścian bocznych, wzmocnienia dachu, są prefabrykowane w Swarzędzu. Pomiędzy zakładami części są przewożone w naczepach, których niektóre ciągniki to elektryczna SCANIA - układ A4x2.możesz rozwinąć?
...prostujemy glupotkiCzyli
jak widac - dwum markom udalo sie upchnac butle do samochodu osobowego zapewniajace zasieg 450-650km
- Do samochodów osobowych się nie nadaje, bo 140l wysokociśnieniowych zbiorników musi swoje zajmować i swoje ważyć. W dodatku przy obecnej technologii, muszą to być mało ustawne stalowe cylindry. 700 bar to już blisko stanu ciekłego i bardziej ścisnąć się nie da.
jest zawsze wstawiany chociazby z tego powodu ze pracuje jako bufor
- Żeby osiągnąć jakąkolwiek efektywność zużycia w samochodzie trzeba umożliwić rekuperację energii podczas hamowania, trzeba więc wstawić jakiś akumulator.
nie musi - tankujesz jak LPG - podlaczas pistolet, wciskasz giziczek i idziesz na papierosa
- Tankuje się to krócej niż EV (super), ale dłużej niż ICE i proces musi się odbywać pod nadzorem użytkownika.
tu zgoda
- Jakieś tam możliwości wykorzystania byłyby w transporcie ciężarowym, bo łatwiej upchnąć cały ten kram w ciągniku siodłowym, czy autobusie, niż w osobówce.
jesli dla ciebie nie ma to sensu to sie tym nie zajmuj, nie kupuj auta wodorowego itp
- ...tylko nie ma to sensu, bo pomijając brak infrastruktury, wodór jest w tej chwili absurdalnie drogi, bo straty na jego produkcji i sprężeniu są zbyt duże.
do zimnej fuzji to twoje wnuki nie dozyjaPodsumowując - H2 to przyszłość motoryzacji, bo już za rogiem czają się ogniwa paliwowe dające zimną fuzję H>He i wtedy to już da się na kilogramie deuteru dojechać wszędzie.
jakies ziarno prawdy w tym moze byc bo z tego co ja wiem to niemcy pracowali nad dostosowaniem istniejacych gazociagow do transmisji wodoru ale jednoczysnie przepchneli przez bruksele ze gaz jest zielona energiaDzisiaj słyszałem, teorię a propos Nord Streamu, że miał przenosić wodór z Rosji do Niemiec, który jest tam tani itp..
...prostujemy glupotki
jak widac - dwum markom udalo sie upchnac butle do samochodu osobowego zapewniajace zasieg 450-650km
stalowe cylindry nigdy nie byly stosowane w pojazdtach (sa to butle typu ! w autach sa typu 4 obecnie wchodza typu 5 - calkowicie z tworzyw sztucznych
120l płynnego wodoru, to zaledwie 8.4 kg, w tej chwili mieszą tam 5.3 o ile pamiętam.700bar w normalnych warunkach jesr dalako od cieklego (jakies 230 stopni) a sa wytyczne ze w miare rozwoju technologi mozna przejsc na poziom 1200bar - nadal w stanie gazowym
jest zawsze wstawiany chociazby z tego powodu ze pracuje jako bufor
No i luz, ludzie kupują, ja nie, ale nadal - w samochodach osobowych to jak na razie nie ma sensu. Jeżeli uda się zrobić lepsze zbiorniki, lepsze ogniwa itd. możliwe, że zostanie przeskoczona bariera technologiczna w konstuowaniu pojazdów. Nadal pozostaje bariera ekonomiczna z pozyskiwaniem wodoru. Na razie wychodzi 2x drożej niż benzyna i 5x drożej niż prąd przechowywany w bateriach litowych. No i co to za strzelanie focha, że jak mi się nie podoba, to nie kupuj? To nie iPhone. Jeżeli nie zgadzasz się z moim zdaniem, to daj argumenty.jesli dla ciebie nie ma to sensu to sie tym nie zajmuj, nie kupuj auta wodorowego itp
sa ludzie ktorzy widza w tym sens, pakuja tam swoje pieniadze i moze wlasnie dzieki nim cos sie tam w temacie ruszy
To akurat ironia była. No i pozyskiwanie ciężkiej wody jest po prostu wielokrotną elektrolizą wody morskiej, więc nawet jeżeli nastąpi jakiś tam przełom, to nadal do spięcia się takiej produkcji energii w excelu daleka droga. Kiedy to nastąpi - nie wiadomo, nauka i technika nie rozwija się liniowo. Może trwać i 500 lat, a może za tydzień nastąpi gdzieś jakiś przełom i droga do fuzji jądrowej zostanie otwarta.do zimnej fuzji to twoje wnuki nie dozyja![]()
Bo jak mawiał mój świętej pamięci kolega „Niemce to ..uje są”. 😉🤣jakies ziarno prawdy w tym moze byc bo z tego co ja wiem to niemcy pracowali nad dostosowaniem istniejacych gazociagow do transmisji wodoru ale jednoczysnie przepchneli przez bruksele ze gaz jest zielona energia![]()