tomcho

Nowy na Forum
Za rok kończę 3 letni najem w Arvalu. Zastanawiam się jaką opcję dadzą mi na ewentualny wykup... Obiło mi się o uszy, że dają oferty gorsze niż rynkowe. Ktoś ma jakieś doświadczenia? Pytanie czy będzie miało znaczenie, ze w moim przypadku dofinansowanie z NFOŚIGW było na mnie, a nie na Arvala (załatwiałem to przez Kia For Business). Ponoć standardowo gdy ktoś brał przez Arval to dofinansowanie szło bezpośrednio na nich.

Marcin1871

Nowy na Forum
Witam
Za 3 miesące kończy mi się wynajem auta. Auto posiada jak dla mnie normalne śladu użytkowania, Zastanawiam się czy nie skorzystać przed zdanie auta z ubezpieczenia. Skoro mam udział w szkodzie do 1000 zł. Pytanie czy przykładowo rysa na masce dość głeboka od kamienia i małe wgniecenie na drzwiach + jakieś rysy to są traktowane jako osobno. W środku na fotelu kierowcy mam jakby zapadnięte leko siedzenie oczywiscie od normalnego uzytkowania. Wycena naprawy bedzie przykładowo na 3000 zł to ja z tego płacę 1000 zł. Ktoś pzrerabiał podobne problemy. Dziekuje za wszystkie cenne uwagi.

Michal

Moderator
Witam
Za 3 miesące kończy mi się wynajem auta. Auto posiada jak dla mnie normalne śladu użytkowania, Zastanawiam się czy nie skorzystać przed zdanie auta z ubezpieczenia. Skoro mam udział w szkodzie do 1000 zł. Pytanie czy przykładowo rysa na masce dość głeboka od kamienia i małe wgniecenie na drzwiach + jakieś rysy to są traktowane jako osobno. W środku na fotelu kierowcy mam jakby zapadnięte leko siedzenie oczywiscie od normalnego uzytkowania. Wycena naprawy bedzie przykładowo na 3000 zł to ja z tego płacę 1000 zł. Ktoś pzrerabiał podobne problemy. Dziekuje za wszystkie cenne uwagi.
Jeśli rysy powstałyby przy jednym zdarzeniu, to mogą być liczone razem ale jeśli nie ma na so szans, bo np. jedna jest z przodu, a druga z tyłu, to będzie liczone osobno. Przykładowo jeśli przywaliles w coś przodem, a później wycofywała i przywaliles ponownie, to są dwie osobne szkody. Wszystko zależy od tego jakie masz te rysy i czy da się je sensownie wytłumaczyć jednym zdarzeniem.
Na fotel polecam dietę ;)

Marcin1871

Nowy na Forum
Jeśli rysy powstałyby przy jednym zdarzeniu, to mogą być liczone razem ale jeśli nie ma na so szans, bo np. jedna jest z przodu, a druga z tyłu, to będzie liczone osobno. Przykładowo jeśli przywaliles w coś przodem, a później wycofywała i przywaliles ponownie, to są dwie osobne szkody. Wszystko zależy od tego jakie masz te rysy i czy da się je sensownie wytłumaczyć jednym zdarzeniem.
Na fotel polecam dietę ;)
Rozumiem, dziękuje za info, jeśli chodzi o fotel , hmm no raczej do otyłych nie należe, pzry wzroscie 183 i wadz 73kg ::p

Michal

Moderator
Rozumiem, dziękuje za info, jeśli chodzi o fotel , hmm no raczej do otyłych nie należe, pzry wzroscie 183 i wadz 73kg ::p
W takim razie dietę bogatą w białko, bo chyba masz tyłek za chudy :D
Takie żarty tylko - ja sam byłem większość życia chudzielcem 80 kg / 197 cm ;) teraz już 90 kg, ale nie w mięśniach, tylko w brzuchu :/

piotrpo

Pionier e-mobilności
Witam
Za 3 miesące kończy mi się wynajem auta. Auto posiada jak dla mnie normalne śladu użytkowania,
Co to są normalne ślady użytkowania masz opisane w podręczniku zwrotu pojazdu. Ja dostałem razem z samochodem.
Rysy możliwe do polerki, odpryski mniejsze niż 2 cm i coś tam jeszcze - free. Jeżeli masz jakieś uszkodzenia, to powinieneś je usunąć przed zwrotem.
Podałbym szczegóły, ale wciąż czekam na wycenę :)

solik

Pionier e-mobilności
Witam

A z ciekawosci - pytales czy jest mozliwy wykup? Wieszcze mowili, ze Arval nie bedzie oferowal odkupu elektrykow ale od tamtego czasu elektryki stanialy i dostepnosc aut sie zwiekszyla :D nie zeby mnie jakos super interesowalo zatrzymanie obecniej TM3 bo HL mi sie bardziej podoba ale czysta ciekawosc.

Sporo tych EV z Arvala, w Krakowie praktycznie kazde Q4 e-tron to Arval.