Halczyn

Zadomawiam się
Witam
Za 3 miesące kończy mi się wynajem auta. Auto posiada jak dla mnie normalne śladu użytkowania, Zastanawiam się czy nie skorzystać przed zdanie auta z ubezpieczenia. Skoro mam udział w szkodzie do 1000 zł. Pytanie czy przykładowo rysa na masce dość głeboka od kamienia i małe wgniecenie na drzwiach + jakieś rysy to są traktowane jako osobno. W środku na fotelu kierowcy mam jakby zapadnięte leko siedzenie oczywiscie od normalnego uzytkowania. Wycena naprawy bedzie przykładowo na 3000 zł to ja z tego płacę 1000 zł. Ktoś pzrerabiał podobne problemy. Dziekuje za wszystkie cenne uwagi.
Znajomy niedawno oddawał auto do arvala-oddal je niezbyt czyste wew., z jakąś mała rysa, arval go nie obciazyl. Btw zaraz zrobi sie wysyp w arvalu uzywek.

Halczyn

Zadomawiam się
A z ciekawosci - pytales czy jest mozliwy wykup? Wieszcze mowili, ze Arval nie bedzie oferowal odkupu elektrykow ale od tamtego czasu elektryki stanialy i dostepnosc aut sie zwiekszyla :D nie zeby mnie jakos super interesowalo zatrzymanie obecniej TM3 bo HL mi sie bardziej podoba ale czysta ciekawosc.

Sporo tych EV z Arvala, w Krakowie praktycznie kazde Q4 e-tron to Arval.
@solik bierzesz nastepna 3 HL w najem ?:)

solik

Pionier e-mobilności
Raczej tak, dotacje jeszcze mozna dostac a rynek EV sie tak zmienia ze branie drogiego EV "na wlasnosc" nie wiem czy jest oplacalne, teraz nowa 3 jest tansza niz moja z konca 2021 wiec Arval bedzie musial urealnic ceny uzywek - chociaz tak jak mowie, byly glosy ze te auta nie beda mozliwe do wykupienia bo je wywioza do zagranicznych oddzialow (ale wtedy jak byly takie plotki to byl inny klimat na rynku)

TM3 HL Perf sie lapie na dotacje :):) z samego auta jestem zadowolony, nie chce elektryka innej marki, wynajem od Arvala tez bez problemow - no chyba ze przy zwrocie sie doczepia ale nie mam jakis uszkodzen ponadnormatywnych.

Last edited:

kosior1988

Zadomawiam się
cześć,
zamierzam wziąć Tesle 3 LR w Arvalu, przesłałem dokumenty finansowe, zgoda jest, i teraz otrzymałem do podpisania polecenie zapłaty, handlowiec tłumaczy, że chodzi o to, że w przypadku gdybym nie dostał dofinansowania ( arval składa też wniosek) to będą chcieli ode mnie te 27 tysięcy. Podpisywaliście coś takiego? to jest konieczne?

Halczyn

Zadomawiam się
Tak podpisywałem polecenie zapłaty, natomiast podpisałem je nie zgodnie
Ze wzorem podpisu w banku przez co nie weszlo w zycie. Nie bylo to moje celowe dzialanie. Dodam, ze arval próbował mnie skasować na kwotę dotacji "od tak" pomimo, ze mial zaakceptowana dotacje.

kosior1988

Zadomawiam się
Tak podpisywałem polecenie zapłaty, natomiast podpisałem je nie zgodnie
Ze wzorem podpisu w banku przez co nie weszlo w zycie. Nie bylo to moje celowe dzialanie. Dodam, ze arval próbował mnie skasować na kwotę dotacji "od tak" pomimo, ze mial zaakceptowana dotacje.
dzięki za szybką odpowiedź, właśnie zastanawiam się nad tym. Nawet jeszcze umowy nie dostałem, a już zgodę na obciążenie chcą żebym podpisał.
Dwa lata temu brałem w Volkswagen Banku dotację, tam nic takiego nie było. po decyzji Boś Banku wydali mi samochód i to leasing czekał na kasę z dofinansowania.

Teraz, z tego co wiem to większość firm najmujących chce wpłaty kasy od klienta i klient czeka parę miesięcy na zwrot. Tylko Arval nie chce kasy ale chce za to zgodę na obciążenie rachunku. Ten druk jest zbyt ogólny i na dobrą sprawę mogą sobie zażądać niewiadomo jakiej kwoty. Dziwne to

Halczyn

Zadomawiam się
Z tego co wiem na podstawie mojej umowy polecenie zaplaty bylo zalacznikiem ogolnym- m.in do obslugi platnosci za comiesieczne faktury

solik

Pionier e-mobilności
Ja podpisalem polecenie zaplaty a nastepnie je wycofalem w banku, Arval polecenie ma przy kazdym najmie bez znaczenia czy dotacja czy nie

Przelewam kase samodzielnie, nikt nie ma uwag, co miesiac dostaje info ze polecenie zaplaty nieudane

Rafał_M

Zadomawiam się
cześć,
zamierzam wziąć Tesle 3 LR w Arvalu, przesłałem dokumenty finansowe, zgoda jest, i teraz otrzymałem do podpisania polecenie zapłaty, handlowiec tłumaczy, że chodzi o to, że w przypadku gdybym nie dostał dofinansowania ( arval składa też wniosek) to będą chcieli ode mnie te 27 tysięcy. Podpisywaliście coś takiego? to jest konieczne?
Miałem ostatnio podobną sytuację. Jak procedowałem zamówienia to mi mówili, że dofinasowanie biorą na siebie. Wystawili mi w maju pierwszą fakturę , która oprócz abonamentu zawierała dofinansowanie. Dzwoniłem do nich z reklamacją, powiedzieli że muszą wystawiać tak faktury ale mi tej pierwszej wpłaty zawierającej dofinansowanie nie sciagną. Rzeczywiście sciągnęli tylko z konta abonament i połowe vatu z dofinasowania, poniewaz rozliczam w działalności tylko 50% Vat.

Last edited: