solik

Pionier e-mobilności
Ja dostalem to samo. Mail z przypomnieniem o oswiadczeniu otrzymalem 29 maja.

Wg umowy powinnismy zlozyc w firmie leasingowej oswiadczenie o przebiegu 14 dni po okresie 2 lat od otrzymania dotacji, ja nic nie skladalem bo Arval ma zdalny wglad w system i widzi jaki mam przebieg (ktory spelnilem z nawiazka)

Dzis odeslalem reklamacje. Mogli w marcu wysylac przypomnienia (wtedy uplynely 2 lata) a nie na koniec maja!

Zastanawiajaca jest grafika z majowego maila - "Zakonczenie okresu w Q3 2024"

Screenshot 2024-06-03 at 12.03.45.png
Screenshot 2024-06-03 at 12.05.15.png

Halczyn

Zadomawiam się
Dawno się tak nie zagotowałem. 29 maja tak jak Ty @solik też dostałem to oświadczenie, które wysłałem w ten sam dzień. Z tego co pamiętam argumentacja dot. montażu GPS'u zakładała właśnie uproszczenie weryfikacji przebiegu.

solik

Pionier e-mobilności
Ja w dniu uplywania 2 lat mialem przebieg wiekszy niz ustawa przewiduje wiec tymbardziej sie zagotowalem. Nadal mysle, ze to jakis dev niepodumal bo w tych notyfikacjach nic sie nie zgadza.

Najlepsze jest to, ze w mailu z maja jak byk sa przeklejone wartosci z GPS gdzie wynika, ze na dzien uplywu okresu mialem przebieg powyzej wymaganego.

Screenshot 2024-06-03 at 12.09.00.png

Last edited:

solik

Pionier e-mobilności
Sprawdzilem swoja umowe i jest tam tak:

Screenshot 2024-06-03 at 12.20.17.png

Screenshot 2024-06-03 at 12.21.12.png

Screenshot 2024-06-03 at 12.21.32.png

Wiec Firma Leasingowa jak najbardziej dokonala (czy nie i teraz na nas chca zwrocic odpowiedzialnosc?) weryfikacji przebiegu, ubezpieczenia montujac zdalne urzadzenie do odczytu przebiegu na ktore dodatkowo wyrazalismy zgode. Ale maja syf.

Halczyn

Zadomawiam się
Syf to mało powiedziane. Zastanawiam sie jak to technicznie możliwe, że wysyłają mi informację o tym, że przebieg u mnie na marzec to 34tys, wymagane było 30tyś, a następnie chcą zwrotu dotacji. Procesy w Arvalu muszą być mocno zaburzone. Ciekawe ile takich bezpodstawnych wypowiedzeń wysłali

solik

Pionier e-mobilności
BOK telefoniczny stwierdzil, ze to jest globalny problem bo maja setki telefonow w tej sprawie a kazdy ma inny okres podpisania umowy. Mam nadzieje, ze to systemowy problem bo watpie ze ktos to recznie wysyla.

Tabela z maja ma bledy - brakuje data zamiast przebieg?

Screenshot 2024-06-03 at 12.53.36.png

Zwlaszcza, ze konstrukcja umowy BOS jest taka, ze sami wrecz oferuja rozne metody na weryfikacje i prosza o to firmy leasingowe zanim beda zadali zwrotu czegokolwiek.

Dodatkowo ciekawy zapis w umowie:

§ 6 Zwrot Dotacji

W przypadku, o którym mowa w ust. 3 pkt 2, jeżeli Beneficjent przedstawi potwierdzenie uzyskania przebiegu Pojazdu co najmniej w wysokości 10.000 km, jaki uzyskał od Dnia zrealizowania Przedsięwzięcia, nie jest zobowiązany do zwrotu Dotacji ani odsetek. Potwierdzeniem, o którym mowa w zdaniu pierwszym, jest wpis w książce serwisowej dokonany przez Autoryzowaną Stację Obsługi, wpis w Centralnej Ewidencji Pojazdów i Kierowców lub odczyt z urządzenia telemetrycznego zamontowanego w Pojeździe przez Firmę Leasingową.

z kazdej strony sa zapisy stojace po stronie beneficjenta.

Last edited:

Halczyn

Zadomawiam się
Odpowiedź na mejla sprzed chwili, zakładam po czasie reakcji, ze jednak nie robi tego automat:

1717412961294.png

Attachments

• 1717412925881.png
    1717412925881.png
    141,6 KB · Liczba wyświetleń: 10

Halczyn

Zadomawiam się
Ja powołałem sie na par 5 ust 4/5, zakładam, ze odpowiedź dostanę taką samą jak Ty