Id.7 czy EV6

less

Posiadacz elektryka
Pracodawca dał taki wybór i tylko taki, więc od razu napiszę, że Tesla nie może być wyborem 😜.
Oba RWD i z bateriami netto 77 kWh. Niby EV6 szybciej się ładuje, ale id.7 ma bardziej płaską krzywą i znacznie lepszy-niższy współczynnik oporu powietrza. Co wybrać?

Ev3

Pionier e-mobilności
Z recenzji i artykułów na necie, wychodzi ze zużycie w ID7 jest na zajebistym poziomie, i że zarządzanie energią jest na poziomie Tesli, przez co te zużycia w ID7
A kto jeszcze robi sedany?
Ioniq6 też ma dobre zużycia.
Podwyższone auto ZAWSZE będzie mniej oszczędne.

Patrizio17

Fachowiec
ID7 RWD 286 km.
No właśnie, w elektrykach niskie auta mają bardzo duży sens.
ID7 jednak nie dla mnie, niby wszystko ok, ale jakoś tak nie czuję chęci posiadania.
Czekam z niecierpliwością na A6 Etron.

adamusek

Posiadacz elektryka
EV6 to auto o segment mniejszy. Z tyłu kolana wysoko podchodzą. Idealne dla mojej rodziny 2+0. Ale szkoda, że wybór tylko RWD.
dodatkowo słabe zasięgi autostradowe, na plus tylko jak dla mnie szybkie ładowanie.

sebsek

Posiadacz elektryka
dodatkowo słabe zasięgi autostradowe, na plus tylko jak dla mnie szybkie ładowanie.
W tym tygodniu testowałem ID7 i na A4 z tempomatem ustawionym na 140km/h z przyspieszeniami do 170 oraz kilkukrotnym wleczeniem się za tirami wyszło 20,8kwh/100km przy średniej 120km/h.
Przy wcześniejszym odcinku, gdzie zapomniałem zrobić fotkę, a było to 20 km drogi szybkiego ruchu oraz 30 km dróg lokalnych wyszło 15kwh/100km

Tak więc zużycia naprawdę niezłe i realny zasięg od 370 do 500km.

Co ważne takie wyniki przy temperaturze 6-10 stopni i w połowie testu autostradowego padający deszcz.

Attachments

• 20240424_173801.png
    20240424_173801.png
    1,4 MB · Liczba wyświetleń: 29

Robur82

TM3 SR HL 24 Enyaq 80 23r
W tym tygodniu testowałem ID7 i na A4 z tempomatem ustawionym na 140km/h z przyspieszeniami do 170 oraz kilkukrotnym wleczeniem się za tirami wyszło 20,8kwh/100km przy średniej 120km/h.
Przy wcześniejszym odcinku, gdzie zapomniałem zrobić fotkę, a było to 20 km drogi szybkiego ruchu oraz 30 km dróg lokalnych wyszło 15kwh/100km

Tak więc zużycia naprawdę niezłe i realny zasięg od 370 do 500km.

Co ważne takie wyniki przy temperaturze 6-10 stopni i w połowie testu autostradowego padający deszcz.
Jedna prośba, żeb y testy były w miarę miarodajen, podajcie jaka prędkość gps podaje przy licznikowym 140km/h. Żebyśmy wszyscy widzieli który producent najbardziej kłamie. A może trafi się jakiś rzetelny?