Wall connector ma dostać dynamiczne ustalanie poziomu mocy ładowania

krzyk

Zadomawiam się
Jeszcze nie mam Wall Connectora, więc przepraszam za głupie pytanie.
Ale do czego ma służyć to dynamiczne ustalanie poziomu mocy ładowania? Czy to jest na potrzeby paneli?

EDIT: A, końcówka filmiku wyjaśnia - ustawiamy maksymalny limit obciążenia na cały dom, i w zależności jakie inne urządzenia działają to WC zmniejsza pobór aby nie wyjść poza limit jaki mamy ustalony na cały dom.

daniel

Señor Meme Officer
Jeszcze nie mam Wall Connectora, więc przepraszam za głupie pytanie.
Ale do czego ma służyć to dynamiczne ustalanie poziomu mocy ładowania? Czy to jest na potrzeby paneli?

EDIT: A, końcówka filmiku wyjaśnia - ustawiamy maksymalny limit obciążenia na cały dom, i w zależności jakie inne urządzenia działają to WC zmniejsza pobór aby nie wyjść poza limit jaki mamy ustalony na cały dom.
Między innymi. Ja chciałbym to wykorzystać do regulowania mocy ładowania z nadwyżek pordukcji PV.
Internet mam kiepski obecnie i zdecydowanie wolę lokalne rozwiązania na których można bardziej polegać.

Bronek

Pionier e-mobilności
Ja akurat nie widzę tej potrzeby, jako stary prosument jak ładuję w słońcu to wykorzystuje 100% plus do kupuję w tanim prądzie resztę..

Zresztą głównie i tak ładuję w nocy

Owszem te obecne limity i zamrożenie pieprzą cały system. Ale dla kilku miesięcy produkcji i mojego, stylu jazdy i życia i obecnym systemie rozliczania jaki mam to dla mnie akurat zbędna zabawa.
Gdybym chciał zoptymalizować najtańszym kosztem, to wystarczy ładować 30 minut w każdej godzinie słońca. Przy mojej mocy paneli ok 10 kWp co praktycznie daje w słońcu teraz 7-8 kW kocy około południa.
Rozliczają mnie godzinowo 3 faz. Więc jeśli by świeciło całą godzinę tak samo to mamy zero. :)
Niemniej miło jest jak nic się nie marnuje.

vwir

Pionier e-mobilności
Dla mnie największym zyskiem tej zabawy jest ograniczenie napięcia. Gdy zużywamy tyle ile sami produkujemy to nie podbijamy napięcia powyżej tego, co jest już w sieci. Więc ja tego używam w sytuacji gdy napięcie przekracza 253V, żeby utrzymać je w dozwolonym zakresie. Falownik się nie wyłącza z powodu przekroczenia napięcia, a prąd leci prosto do baterii. Win-win.

Michal

Moderator
U mnie przy oddawaniu do sieci 7,7 kW, napięcia:
Screenshot_20240502-114200.png

Po włączeniu ładowania auta prądem 9A i oddając do sieci 350W mam:
Screenshot_20240502-114634.png

Ciągnąć z sieci 6,5 kW przy ładowaniu 16A:
Screenshot_20240502-114926.png