EU Travel charger communication error CP_a043

newbe

Posiadacz elektryka
Samochód zgłasza błąd CP_a043
Usterka komunikacji z ładowarką.
W instalacji domowej doszło do awarii w trakcie ocieplenia elewacji styropianem. Wszystko co było podpięte do kabla gniazdka siłowego umarło...
EVSE Tesli nie jest kompletnie martwe, ale po próbie ładowania się rozłącza.
Czy to jest naprawiane? Czy jest pokryte gwarancją?

sd tosia

Posiadacz elektryka
Restart auta pomógł? Serio pytam. U mnie był problem z DC po wpięciu do ładowarki - ładowarka się zrestartowała, a samochód nie chciał się ładować. Po restarcie na dwa przyciski i hamulec - jak ręką odjął. Do czasu restartu ładowanie AC i SC działały bez problemów.

Michal

Moderator
No i głupie pytanie, ale czy robiłeś restart ładowarki? Jeśli problem wystąpił przy jakimś przeciążeniu, to może być ciężko z naprawą...

Masz jakiś błąd na samej ładowarce? Powinna migać światełkami i na tej podstawie można określić błąd jeśli to problem z ładowarką.

Co ciekawe w jakimś manualu w necie znalazłem taki opis błędu, który podałeś (błąd sensora klapki portu ładowania):
(CP_a043)
Charge port door sensor fault Charge port may not operate as expected
One of the charge port door sensors is not functioning normally. When this occurs, the charge port may be unable to accurately sense the charge port door position and the charge port may not operate as expected.
� The charge port latch may intermittently remain engaged when the charge port door is opened.
� The charge port light may illuminate only intermittently when the charge port door is opened.
If you encounter these or similar behaviors while the alert is present, try closing the charge port door and then opening it again to restore normal function.
For more information, see Opening the Charge Port on page 181.
For more information on charging, see Charging Instructions on page 181.

newbe

Posiadacz elektryka
No i głupie pytanie, ale czy robiłeś restart ładowarki? Jeśli problem wystąpił przy jakimś przeciążeniu, to może być ciężko z naprawą...

Masz jakiś błąd na samej ładowarce? Powinna migać światełkami i na tej podstawie można określić błąd jeśli to problem z ładowarką.

Co ciekawe w jakimś manualu w necie znalazłem taki opis błędu, który podałeś (błąd sensora klapki portu ładowania):
Dzięki! Port ładowania w porządku, ponieważ samochód ładuje ze słupka normalnie...

newbe

Posiadacz elektryka

Reset ładowarki w rozumieniu kompletnego odłączenia od samochodu i gniazdka - zrobiłem kilkakrotnie...

Michal

Moderator
Jeśli jako "ładowarka" rozumiesz UMC, to one mają z tyłu przycisk reset i o to mi chodziło :)
Spróbuj z odłączoną od gniazda i z podłączoną - chyba trzeba przytrzymać 5 sekund.
1632415384782.png

newbe

Posiadacz elektryka
Jeśli jako "ładowarka" rozumiesz UMC, to one mają z tyłu przycisk reset i o to mi chodziło :)
Spróbuj z odłączoną od gniazda i z podłączoną - chyba trzeba przytrzymać 5 sekund.
View attachment 2148
Przy tłumaczeniu bezpośrednim u mnie Universal Mobile Charger wychodzi jako ładowarka, choć spotykałem że to nieprawidłowo i trzeba mówić EVSE. Ale nieważne.
UMC Gen 2 chyba nie posiada tego przycisku... Przed chwiłą czytałem manuał...
Update: mój tak wygłąda...
20210923_192837.jpg

Last edited:

Michal

Moderator
No to klops - rzeczywiście w manualu UMC2 jest info ~"jak chcesz zrestartować to odłącz od zasilania"... Może jakiś bezpiecznik wlutowany? Jak nie będą chcieli naprawić w tesla - pewnie nie będą chcieli, bo zobaczą, że spaliłeś - to odbierz od nich i pewnie naprawisz sam.
Pomożemy ;)