Juniper - czy warto czekać?

sigg

Posiadacz elektryka
Cześć,

wiem, że pytanie może być kontrowersyjne i nie ma na nie jednej odpowiedzi.

Zastanawiałem się nad zakupem Tesli od pewnego czasu i niedawno wybrałem na jazdę testową do salonu.

Najpierw przejechałem się modelem 3 HL a potem modelem Y - i to mógł być błąd.

W 3HL byłem pod bardzo dużym wrażeniem wnętrza, kierownicy (może poza kierunkowskazami) oraz audio. Po przesiadce do Y, poczułem niestety jakbym wsiadł do "tańszego" modelu (może to też kwestia tego, że w testowym egzemplarzu nie działała klimatyzacja...). Nie zrozumcie mnie źle - Y ciągle robił spore wrażenie, szczególnie po przejechaniu paru kilometrów, ale pierwsze odczucie było takie jak z przesiadki np. z BMW 5 do BMW 3.

To była moja pierwsza przejażdżka Teslą, więc zastanawiam się, czy cały ten efekt "wow" nie przypadł na pierwsza jazdę 3HL, a przesiadka do Y już go nie miała.

Poczekać mogę, mam auto, którym na codzień bezproblemowo jeżdżę. Jednak planuje skorzystać z dofinansowania w PL i zastanawiam się, czy jeśli model Y przejdzie uaktualnienie, to czy jego cena nie wzrośnie powyżej limitu?

Z tego co widzę, to model 3 LR AWD w 2023 kosztował 216k, po updacie wzrósł do 255 i teraz spadł do 225k... Obecnie zastanawiam się nad Y RWDLR lub AWDLR, patrząc na ceny 3 i fakt, że Y jest historycznie stopień droższe, to wydaje mi się, że po updacie w limicie 225k może łapać się tylko RWD LR.

Zdaje sobie sprawę, że nikt z nas nie ma szklanej kuli a decyzje w Tesli często są dość zaskakujące nawet dla fanów marki, ale chciałem zapytać.

deCastelano

Fachowiec
Analogia do modelu 3 w kwestii ceny jest jak najbardziej zasadna, pewnie po wprowadzeniu odświeżenia ceny wzrosną na jakiś czas, a potem jak już pierwszy klient się nasyci zaczną się pojedyncze promocje. Wiadomo, to tylko moje przypuszczenia…

inter

Pionier e-mobilności
Generalnie widać, że od tego roku zmieniła się strategia cenowa. Jest nowy księgowy i wdraża swoje pomysły.

Michal

Moderator
Jeśli będziesz czekał na updejt, to on wejdzie pewnie na przełomie 2024/2025 i na początku pewnie ceny będą wyższe niż teraz i nie wejdą od razu wszystkie wersje. To oznacza, że będziesz musiał czekać pewnie kolejne pół roku na obniżki i wejście TMY LRRWD. Zatem wychodzi okolica czerwca 2025.

nabrU

Moderator
Brać co jest teraz i jeździć(y) Ja wziąłem 3 LR RWD (najlepsza jak dla mnie wersja) niecały miesiąc przed premierą HL i nie żałuję (jedyne co chciałbym mieć z HL to wentylowane siedzenia). Czekanie w tej branży szczególnie w wypadku Tesli to spora niewiadoma

inter

Pionier e-mobilności
S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
Po przesiadce do Y, poczułem niestety jakbym wsiadł do "tańszego" modelu
Miałem podobne odczucia z tym, że ujmę to dosadniej. Po jeździe 3 HL LR jak wsiadłem do Y to poczułem się jak w "dryndzie na kółkach". Poczekałbym...

sigg

Posiadacz elektryka
Miałem podobne odczucia z tym, że ujmę to dosadniej. Po jeździe 3 HL LR jak wsiadłem do Y to poczułem się jak w "dryndzie na kółkach". Poczekałbym...
Gdyby to była tylko kwestia czekania, to nie byłoby raczej problemu. Pojawia się jednak ryzyko, że cena Junipera będzie wyższa niż limit do dopłat.