marco_25
Pionier e-mobilności
Przepraszam rzeczywiście użytkownanie prywatne samochodu firmowego zostało przez Ciebie przedstawione.Chłopie, a ty czytać nie umiesz, czy czytasz - ale nic nie rozumiesz CO czytasz? Po co takie farmazony piszesz i wprowadzasz w błąd? Celowo kłamiesz czy przypadkiem?
Przecież napisałem, że jeśli użytkujesz na sposób "mieszany", to odliczasz 50% VAT - i nawet to zacytowałeś. Jaja sobie robisz z kogo: z siebie czy z innych....?
Przeczytałeś jedną linijkę - drugiej już się nie chciało.
Co to z przedszkolakiem rozmawiam czy jakieś dziecko inne się dorwało? Ogarnij się!
Z nicka może wynikać, że masz ledwie 25 lat - jeśli tak, to ja dłużej firmę prowadzę, niż ty żyjesz na tym świecie.
Jednakże proszę bez wycieszek osobistych bo 25 lat to miałem 24 lat temu i nie jestem chłopem chociaż ziemie rolną posiadam
Twoje założenia po części są błędne. Sam miałem jedną z działalności gdzie nie było dochodu przez 3 lata i nikt z US nie wnikał dlaczego tak jest, a zwroty z podatku były księgowane na rachunku. Interesuję ich tylko terminowe dostarczanie dokumentów i tyle. Każda sytuacja jest inna i nie zawsze zysk jest generowany od pierwszych dni/miesięcy a koszty masz prawo ponosić.
Dlatego opisana procedura jest możliwa do zrealizowania przez każdego kto pracuje na etacie i chce mu się bawić w rozliczanie dotacji mój elektryk przez jednoosobową działalność gospodarczą. Dzięki temu zyskuje większą dotację, możliwość droższego samochód który może rozliczyć z dotacji (+50% VAT) oraz odliczenia tegoż VATu. Inna sprawa czy tak powinno być bo to jest zwyczajnie niesprawiedliwe w stosunku do obywateli nie prowadzących działalności gospodarczej.