No to sie skonczył najtańszy Tauron

marco_25

Pionier e-mobilności
CCC to jedno, ale często też lokalizacja bardzo dobra. Darmowy parking w ścisłym centrum Katowic, a do tego tanie ładowanie, grzech nie korzystać
Niestety zmieniła się ustawa zanim dotarli do Krakowa z rozbudową :( nie narzekam bo jedyny w mieście słupek na ul. Opolskiej jest dla mnie idealny ale mogło by być ich więcej. Zobaczymy co będzie z inwestycją miasta w ładowarki w latarniach miejskich bo miały być instalowane w 2024 a jeszcze żadnej nie widziałem.

Kszychu

Pionier e-mobilności
Niestety zmieniła się ustawa zanim dotarli do Krakowa z rozbudową :( nie narzekam bo jedyny w mieście słupek na ul. Opolskiej jest dla mnie idealny ale mogło by być ich więcej. Zobaczymy co będzie z inwestycją miasta w ładowarki w latarniach miejskich bo miały być instalowane w 2024 a jeszcze żadnej nie widziałem.
W Rybniku chyba to samo było, postawili od cholery słupków jak na takie małe miasto, a potem sprzedali do qwello które może i ma tanie kilowatogodziny ale za to nalicza sobie do tego minuty postoju…

andrzejkla

Zadomawiam się
W Rybniku chyba to samo było, postawili od cholery słupków jak na takie małe miasto, a potem sprzedali do qwello które może i ma tanie kilowatogodziny ale za to nalicza sobie do tego minuty postoju…
Dokładnie tak samo w Opolu. Już tylko Qwello zostało po Tauronie.

Kszychu

Pionier e-mobilności
Dokładnie tak samo w Opolu. Już tylko Qwello zostało po Tauronie.
Tak, straszne marnotrastwo infrastruktury. Najgorsze jest to że w Rybniku część z nich jest na płatnych parkingach, więc nie dość że płacisz za parking to jeszcze płacisz premium za zajmowanie miejsca na ładowarce. Rozumiem zamysł, żeby nie blokować miejsca, ale w ten sposób to się po prostu nie opłaca. No chyba że masz ładowarkę pokładową 22 kW. Wtedy jest znośnie

subintabulat

Zadomawiam się
a z innej beczki. macie fotowoltaike w domach i tam ładujecie ? mnie szlag trafgia, bo ciągle mi odłączają..w słoneczny dzień załadowało się 7 kwh i odłączyło mnie...czemu to sie dzieje i jak mozna temu zaradzić ? jakieś odszkodowanie ? a potem tauron mnie bedzie obciążał wyższą opłatą za prąd, bo korzystałem z ich prądu a nie własnego.

daniel

Señor Meme Officer
a z innej beczki. macie fotowoltaike w domach i tam ładujecie ? mnie szlag trafgia, bo ciągle mi odłączają..w słoneczny dzień załadowało się 7 kwh i odłączyło mnie...czemu to sie dzieje i jak mozna temu zaradzić ? jakieś odszkodowanie ? a potem tauron mnie bedzie obciążał wyższą opłatą za prąd, bo korzystałem z ich prądu a nie własnego.
Wyłącza Cię bo masz za wysokie napięcie w sieci. Jak włączysz obciążenie to napięcie spadnie. Ładowanie samochodu to akurat dobry sposób, bo możesz pociągnąć kilka kilowatów w użyteczny sposób, a nie tylko zagotować wodę którą potem ciężko zużyć.
Klimatyzacja też dobrze współpracuje z panelami, bo jest potrzebna gdy słońce grzeje akurat, ale nie ma takiej mocy jak samochód.

pszyszek

Nowy na Forum
A pytałeś u dystrybutora czy takie napięcie jest potrzebne? Ja miałem podobny problem w zeszłym roku i zgłosiłem że mam w nocy ponad 230V (238-243 najczęściej) i po jakimś czasie obniżyli na transformatorze.