Nie przekroczysz mocy falownika, nie puści i dlatego pisalem, ze w zgloszeniu albo moc paneli albo falownika determinuje umowęNie ma tak łatwo. Przy rozbudowie instalacji, przekroczenie mocy generatora ponad 10 kw będzie skutkować koniecznością oddania 30% do PGE mimo że nasz falownik ma tylko 10KW. Tak przynajmniej jest w PGE, a co królestwo to inne zasady.
Zaplanowałem na starcie 7,5kW bo wychodziło mi, że moja pompa mając 16kW (ale COP ponad 4) weźmie ~4kW czyli w ciągu sezonu nastukam sobie zapas dla pompy.. ale pompa wzięła ponad 8000kWPytanie brzmi czy jest potrzebna większa ilość mocy? Cytując instalatora, lepiej trochę dopłacić do rachunku niż mieć nadprodukcję z powodu przewymiarowania instalacji.
Fronius 10, też mi Ci od zakładania instalacji mówili, że pociągnie do 15kW, na dachu mam miejsce na kolejne 6 paneli (2040W). Tyle, że wtedy musiałbym koniecznie przyciąć mój las akacjowy, bo zasłaniałby za dużo dachu.. ale przede wszystkim przekraczałbym te 10kW za które biorą 20% i to dałoby się bez problemu wychwycić na liczniku. Stąd pomysł z osobną instalacją, już na ziemi - miejsca mam w pip.Jaki obecnie masz falownik? Czy pozwala, bo Fronius pozwala, na zwiększenie mocy generatora? Mam u siebie, podobnie jak przedpiszący, 9,8 kw w generatorze i falownik tak samo Froniusa 10kwn trójfazowy. Instalator nie widzi problemu z dołożeniem nawet do max 15 kw, ale rozsądnie bez problemu pociągnie 13 kw, tylko mój dach przyjmie jeszcze 2 dodatkowe panele
To co będzie jeśli panele będą generowały załóżmy 12kW..? Obetnie do 10? A co z resztą?Nie przekroczysz mocy falownika, nie puści i dlatego pisalem, ze w zgloszeniu albo moc paneli albo falownika determinuje umowę
Co się jednak stanie, gdy moc modułów będzie większa niż moc nominalna falownika, a warunki pogodowe będą sprzyjać generacji energii? Czy falownik się nie uszkodzi, jeśli pojawią się warunki STC? Falownik nie będzie przetwarzał więcej energii, niż wynosi jego moc maksymalna, a jej nadmiar nie będzie odbierany z modułów: nastąpi ograniczenie mocy wyjściowej. Przykładowo, jeżeli zamiast falownika 6,0 kW zastosujemy falownik o mocy nominalnej 5 kW, stosunek mocy wyniesie wówczas: (6,0 kWp / 5,0 kW) • 98% = ~118%, czyli zgodnie z zaleceniami dla obszaru geograficznego Polski. W takiej sytuacji falownik obetnie nadwyżkę mocy ze strony DC i przekaże do sieci maksymalnie 5,0 kW. Oczywiście, tę nieodebraną z modułów energię należy potraktować jako stratę.
Czyli jeśli mam falownik 10kW to nie ma co dokładać ponad to, bo i tak z tego nie skorzystam?To nie woda nie robi nadciśnienia. Falownik nie puści więcej.
U mnie było tak, że na 7,5kW maks jaki widziałem to ~7200W, a po dołożeniu dodatkowych paneli (instalacja zmieniła się w 9,5kWJa mam instalacje 9,8kW a falownik 8kW i w lato w bardzo słoneczne dni widać jak przez jakiś czas wycina na płasko do 8kW,
Co z resztą? pewnie panele pracują w poza punktem optimum i tyle właśnie produkują.