Zastanawiam się nad zwiększeniem mocy instalacji, ale..

krzyss

Pionier e-mobilności
Jestem na etapie zakladania PV ale jak mi tlumaczyli przewymirowanie ma ta zalete ze w slabsze bardziej pochmurne dni wiecej paneli produkuje wiecej pradu, a tych super idealnych dni w roku kiedy moze obciac to jest raczej niewiele i to nie sa bardzo duze straty.

Bronek

Pionier e-mobilności
Ja mam montowane przed tymi wymogami strażackimi i falownik 10 kW a panele 9,8kWp ( 28szt 350w) z optymizerami.
Jeszcze z 5 sztuk by mi wlazło od strony wschodniej czyli m/w 2 kW . co oczywiście nie spowodowało by zmiany / i przekroczenia 10 kWp , ale jednak mam zgłoszenie po panelach 9,8 bo to mniejsza moc a nie 10 kW "po falowniku" . Merytorycznie nie przekroczę mocy 10kWp dla tych 20% zaboru ale w papierach nie bedzie się zgadzać z tym co na dachu.
Gdybym od razu dał więcej paneli a falownik jw to było by zgłoszone te 10 KW i git.
Poczekam jak przyciśnie firmy instalatorskie nadchdzacy kryzys w branzy i wtedy zlecę montaz tych kilku dodatkowych

Cav

Pionier e-mobilności
Generator to panele PV, one generują prąd i to jest czynnik na podstawie którego PGE przyjmuje czy będziemy mieć 20 % czy po przekroczeniu 10 Kw w panelach 30%.

To czy wychwycą jest problematyczne bo te max 12 uzyskamy tylko chwilowo.
Skąd ta wiedza?
Moc instalacji to nie moc paneli, z falownika 10 kW nie dostaniesz nigdy więcej niż 10, nadmiary wytnie falownik.
Tak więc moc takiej instalacji to nadal 10 kW.

Szatan

Posiadacz elektryka
Skąd ta wiedza?
Moc instalacji to nie moc paneli, z falownika 10 kW nie dostaniesz nigdy więcej niż 10, nadmiary wytnie falownik.
Tak więc moc takiej instalacji to nadal 10 kW.
Mam falownik 5kW a moc paneli 5,48kWp i jak jest chłodno i ładnie świeci słownie to z instalacji produkuje mi 5,5kW bo falownik może produkować 110% swojej mocy, dalej obcina. Po 10 miesiącach użytkowania jednak widzę, że to jest rzadkość iż panele produkują 100% bo jak już świeci to słonce to wysoka temperatura obniża sprawność paneli.

u Mnie mógłbym pewnie mieć jeszcze 1kWp paneli więcej i ten falownik 5kW by starczał.

consigliero

Pionier e-mobilności
Która wiedza? Ta o wychwytaniu nadmiaru? Nie rozpatruję kwestii czy uzyskam więcej niż 10 kw mając falownik 10 Kw, mówię o zgłoszeniu do ZE gdzie podajesz moc zainstalowanych paneli, moc która wynika z dokumentów oraz z ustawy, to że mogą mieć jakieś lepsze uzyski ich nie interesuje. Jak myślisz czy zgłaszając instalację falownik 10 kW i 33 panele o mocy 330 W będziesz płacił za magazyn 20% swojej produkcji. Nie wiem czy masz zainstalowaną fotowoltaikę, u mnie po roku zwiększałem ilość paneli oraz wymieniałem falownik. Na szczęście było to tylko powiększenie instalacji czyli moje warunki jako prosumenta się nie zmieniły, gdybym zwiększył o 11 paneli 330 do posiadanych 22 sztuk o mocy 310 to mieliby mnie na tacy i płaciłbym za magazyn 30 % falownik mógłbym mieć 12 kw i nie miałoby to znaczenia bo to jest tylko przetwornik i ustawa i nim nie mówi. Mówi tylko o mocy zainstalowanej.

Michal

Moderator
Tak naprawdę to robi się tak, że daje się falownik o mniejszej mocy niż panele (około 90%), bo naprawdę rzadko zdarzają się piki i to kompletnie nie jest istotne. Kiedyś widziałem jakaś analizę, że w ten sposób można stracić max 0,5% generowanej energii.

Cav

Pionier e-mobilności
Która wiedza? Ta o wychwytaniu nadmiaru? Nie rozpatruję kwestii czy uzyskam więcej niż 10 kw mając falownik 10 Kw, mówię o zgłoszeniu do ZE gdzie podajesz moc zainstalowanych paneli, moc która wynika z dokumentów oraz z ustawy, to że mogą mieć jakieś lepsze uzyski ich nie interesuje.

Nie chodzi o lepsze uzyski, tylko o GORSZE uzyski.
Jeśli moc instalacji to 10, bo więcej nie przejdzie z falownika, to na jakiej podstawie mieliby liczyć teoretyczną moc paneli?
Masz jakiś przepis na podpórkę?

consigliero

Pionier e-mobilności
Wszystko jest w ustawie, moc falownika nie jest mocą zainstalowaną, jest nią suma mocy określonej przez producenta paneli z tabliczki znamionowej. Jak dasz 33 panele po 330 W to będziesz płacił za magazyn 30 %. Mając 22 panele po 330 W i falownik 12 kw będziesz płacił za magazyn 20%

consigliero

Pionier e-mobilności
No właśnie co mówią o tym przepisy?

Najnowsze dyskusje