Zastanawiam się nad zwiększeniem mocy instalacji, ale..

gim-kg

Pionier e-mobilności
Czy ktoś orientuje się czy po 01 kwietnia dołożenie paneli które podwyższa moc nie przekraczając 10 kW będzie wiązało się z przejściem na nowy system rozliczania?

Bronek

Pionier e-mobilności
Ponoć aneks ale po nowemu niestety A to że względu też na zapis, iż to wprowadzenie fizyczne energii do sieci oznacza termin rozpoczęcia umowy. Czyli nawet jak odpalisz instalacje przed datą 1go kwietnia z wszystkimi papierami a wulkan czy zaćmienie zasłoni słońce i nic nie wyprodukujesz do prima aprilis masz przekichane.
To karton więc nie dziwota.

abes99

Posiadacz elektryka

abes99

Posiadacz elektryka
Teoretycznie powinno być jak Tauron twierdzi, bo chodzi o moment stania się prosumentem, a rozbudowa zmienia jedynie moc posiadanej już instalacji. Ale jak będzie finalnie tego nikt nie wie, pewnie jak z bilansowaniem międzyfazowym (chyba tylko PGE rozlicza wektorowo, czyli korzystniej dla klienta) - wg widzimisię operatora...

Last edited:

tokwi

Pionier e-mobilności
Przerabiałem temat w Tauronie na jesieni. Podnosiłem moc przyłączeniową, nawet nie zwiększyłem mocy PV. Okazuje się, że w Tauronie już ustawiono płapkę, bo nie ma czegoś takiego jak aneksowanie zawartych umów. Za każdym razem jest nowa umowa prosumencka.

dawson

Fachowiec
No właśnie , ja zostawiłem sobie "miejsce" na 1 więcej panel to bez sensu byłoby zgłaszać 350-400kWp więcej ? :-D A przyda się jak odbiorę EV.

JareG

Pionier e-mobilności
OK, chwilowo więcej mocy nie dam rady dołożyć - dach mi się skończył :D
No i wyszła trochę popelina, bo nowe panele są nieco innych wymiarów i nawet pomimo manewrów z przenoszeniem starych w inne miejsce nieco wystają :(
fotopanele2022-1.JPG
fotopanele2022-5.JPG
Teraz czas na off-grid :LOL::geek:

Pozdrawiam

vwir

Pionier e-mobilności
No niestety, ale różne panele mają różne wymiary. Panele o większej mocy najczęściej nie mają jakiejś super-technologii, tylko najnormalniej w świecie większą powierzchnię. Więc trzeba dokładnie mierzyć i dołożyć dystans pomiędzy panelami. Ja właśnie tak maksymalizowałem wykorzystanie dachu - wybrałem panele, które procentowo wykorzystały największą powierzchnie. Wcale nie było o najwyższej mocy, ale w sumie pozwoliły osiągnąć maksimum z mojego dachu. U Ciebie jest jeszcze mnóstwo miejsca :D