Punkt ładowania w spółdzielni mieszkaniowej

sigg

Posiadacz elektryka
W teorii rada nie może odmówić, ale od swojej usłyszałam stwierdzenie, że instalacja PPOŻ nie była projektowana pod kątem aut elektrycznych i to nie przejdzie ekspertyzy.

Czy taki argument wydaje się Was sensowny? Screen z ustawy, która jednak o tym mówi:

View attachment 18002
Wymagania ppoż mają dotyczyć gniazda zasilania a nie auta elektrycznego.

Piotr G

Tesla Model 3 Highland LR
Nie rozumiem? Auto elektryczne ma taką samą homologacje jak auto spalinowe.
O to mi chodziło, nie sprawdzałem tego. Dzięki
Podsumowując jeśli auto będzie ładowane i dojdzie do zdarzenia to będzie dochodzenie czy szkodę wyrządziła instalacja czy pojazd. Jeśli pojazd to będzie traktowane jak każdy inny a jeśli instalacja to będzie brane pod uwagę czy została prawidłowo zainstalowana ? Dobrze zrozumiałem ?

Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
W teorii rada nie może odmówić, ale od swojej usłyszałam stwierdzenie, że instalacja PPOŻ nie była projektowana pod kątem aut elektrycznych i to nie przejdzie ekspertyzy.

Czy taki argument wydaje się Was sensowny? Screen z ustawy, która jednak o tym mówi:

View attachment 18002
Instalacja ppoż nie może być albo nie być zaprojektowana pod kątem elektryków, bo nie różni się od instalacji dla spaliniaków.

sigg

Posiadacz elektryka
Wymagania ppoż do gniazda? Istnieje w ogóle coś takiego?
Dokładniej to instalacji elektrycznej. No musi spełniać wymagania ppoż łącznie np. z tym, że jest podłączona do bezpieczników w garażu (jeśli są osobne obwody na garaż i mieszkania).

Ratt

Posiadacz elektryka
Dokładniej to instalacji elektrycznej. No musi spełniać wymagania ppoż łącznie np. z tym, że jest podłączona do bezpieczników w garażu (jeśli są osobne obwody na garaż i mieszkania).
Ale cudujecie. Wystarczy że zrobi Ci tę instalację elektryk z uprawnieniami i się podpisze i niczym to się nie różni od podpięcia kuchenki elektrycznej czy innego pieca w domu. A ekspertyzy ppoż to se może spółdzielnia wymagać jak poda dokładny paragraf.

Oliviakrk

Posiadacz elektryka
Ale cudujecie. Wystarczy że zrobi Ci tę instalację elektryk z uprawnieniami i się podpisze i niczym to się nie różni od podpięcia kuchenki elektrycznej czy innego pieca w domu. A ekspertyzy ppoż to se może spółdzielnia wymagać jak poda dokładny paragraf.
Nie cudujemy. Moja rada też się uparła ze nie będzie gniazdek i koniec. I szukają kruczków.