Instalacja Wall connector

krzyss

Pionier e-mobilności
Tak dla porównania, dzisiaj gadałem z elektrykiem - pociągnięcie kabla 30m z przejściem przez 2 ściany, założenie zabezpieczeń, dostosowanie zabezpieczeń i podłączenie Wallboxa 2700+VAT robocizna i materiały.
Bardzo dobra cena !

Siostra Irena

Posiadacz elektryka
Brzmi nieźle 😉
Jak to cena ze wszystkimi materiałami (w tym z kablem np 5x6mm2) to sam kabel pewnie z 600-700 zł plus ew podlicznik, różnicowka, korytka … same materiały mogą wyjść koło 1000-1200

piotrpo

Pionier e-mobilności
Brzmi nieźle 😉
Jak to cena ze wszystkimi materiałami (w tym z kablem np 5x6mm2) to sam kabel pewnie z 600-700 zł plus ew podlicznik, różnicowka, korytka … same materiały mogą wyjść koło 1000-1200
Na 100% "coś" kosztują. To dodatkowy obwód do tego samego licznika, więc jakieś tam S'ki, skrzynki itp. dojdą. W kosztorysie cena robocizny to 1200+VAT, pewnie trochę przycięte na materiałach, ale w sumie interesuje mnie rezultat.
Jak na razie koszty wyglądają obiecująco:
2700 instalacja
2000 wallbox
600 podniesienie mocy
x (zakładam 1-2k) za zdjęcie i położenie kostki.

Siostra Irena

Posiadacz elektryka
Ostatnio robiłem podobny zabieg na działce, 25m i sam robiłem zakupy materiału, to za robociznę zapłaciłem niecały 1000 😉 Suma sumarum wyszło z materiałami bliżej 2000 - 2200 plus Wallbox
Tu przykładowo masz ile płaciłem za sam kabel (polski elektrokabel z atestami itp)

Attachments

• IMG_2473.jpeg
    IMG_2473.jpeg
    289,1 KB · Liczba wyświetleń: 17

piotrpo

Pionier e-mobilności
Wiem, że da się taniej. Ale, jako że cena za całość mile zaskoczyła, to nie będę urywał z tego paru dodatkowych stówek. Szczególnie, że "firmy od montowania EVSE", potrafią wziąć większą kasę za sprawdzenie przekroju kabli w budynku.

Siostra Irena

Posiadacz elektryka
Spoko, ja wspominam o tym dlatego, bo ponadto że parę stówek taniej, chciałem mieć wpływ na to jakich elementów użyjemy (stąd wolałem sam kupić) 😉

wojtkow

Pionier e-mobilności
Pytanie do mądrych ludzi. Kumpel kupił sobie v3 i podłączył gniazdo 3F 16A. Niestety po podłączeniu do sieci i podniesieniu bezpiecznika wywala inne bezpieczniki i na WC zaczyna migać pojedyncza czerwona dioda (co w teorii oznacza przebicie na zero lub PE AFAIK).
Sama instalacja sprawdzona multimetrem i wygląda ok, zresztą na tym samym gnieździe moja przewoźna Feyree 11KW śmiga bez problemów. Podłączenie do gniazda trzy fazowego również jest prawidłowe.
WC nowy, prosto z pudełka. Odsyłać czy szukać jeszcze jakieś przyczyny?

krzyss

Pionier e-mobilności
Pytanie do mądrych ludzi. Kumpel kupił sobie v3 i podłączył gniazdo 3F 16A. Niestety po podłączeniu do sieci i podniesieniu bezpiecznika wywala inne bezpieczniki i na WC zaczyna migać pojedyncza czerwona dioda (co w teorii oznacza przebicie na zero lub PE AFAIK).
Sama instalacja sprawdzona multimetrem i wygląda ok, zresztą na tym samym gnieździe moja przewoźna Feyree 11KW śmiga bez problemów. Podłączenie do gniazda trzy fazowego również jest prawidłowe.
WC nowy, prosto z pudełka. Odsyłać czy szukać jeszcze jakieś przyczyny?
Sprawdz jednak podlaczenia tego kabla w WC3