Przyłącze 20A - Ładowarka + Mieszkanie na jednym zabezpieczeniu

vwir

Pionier e-mobilności
Czy wallbox tesli puści 10.5W - zakładałem że tam albo 7.4 albo 11.
Nie wiem, ale tesla to nie jedyny producent wallboxów. Są różne wallboxy, które umożliwiają ustawienie 15A na fazę (czyli 10,5kW).
Ale chwila - 7,4kW to nie jest przypadkiem w trybie 1f? Jeśli tak to zapomnij - wtedy potrzebowałbyś zabezpieczenia minimum 32A.

kaktus

Posiadacz elektryka
Nie wiem, ale tesla to nie jedyny producent wallboxów. Są różne wallboxy, które umożliwiają ustawienie 15A na fazę (czyli 10,5kW).
Ale chwila - 7,4kW to nie jest przypadkiem w trybie 1f? Jeśli tak to zapomnij - wtedy potrzebowałbyś zabezpieczenia minimum 32A.
Dzięki za ten komentarz - zweryfikuje ten temat do końca, bo faktycznie wg dokumentacji 7.4 jest z 1 fazy 32A co jest niemożliwe do osiągnięcia w tej instalacji.

daniel

Señor Meme Officer
Dzięki za ten komentarz - zweryfikuje ten temat do końca, bo faktycznie wg dokumentacji 7.4 jest z 1 fazy 32A co jest niemożliwe do osiągnięcia w tej instalacji.
Ale możesz też ustawiać ograniczenie prądu od 6 do 32A.
Ustawisz na 15A i będzie poniżej 11kW (można to zmienić później w dowolnym momencie), bo 16A to 11040W, więc tylko 41W za dużo i nie wiem o co ta cała afera z 11kW.

1717416124480.png

nnnnn

Pionier e-mobilności
@kaktus najpierw ustal jaki masz prąd: 1 czy 3 fazowy., Bo 20A na jedno to 4.6kW a na f3 to 13.8kW. Jak okaże się że masz jedną fazę to ładowanie na 16A tylko w nocy przy wyłączonych wszystkich sprzętach.

kaktus

Posiadacz elektryka
@kaktus najpierw ustal jaki masz prąd: 1 czy 3 fazowy., Bo 20A na jedno to 4.6kW a na f3 to 13.8kW. Jak okaże się że masz jedną fazę to ładowanie na 16A tylko w nocy przy wyłączonych wszystkich sprzętach.
Z pewnością 3 fazy, ponieważ taką mam płytę :)

nnnnn

Pionier e-mobilności
no to auto z ładowarką 3f i nawet jeśli ją ograniczysz na 10A 6.9kWh, a przy 13A będziesz miał 9kWh. 9Kwh wystarczy spokojnie do naładowania samochodu jeśli ustawisz timer np 0:00 do 6 rano.

6a8

Posiadacz elektryka
Indukcyjną, one zazwyczaj ( są niestety 2-fazowe ) ?
Ale jak masz, to wskazuje na 3 fazy, poza tym to widać po zabezpieczeniach przedlicznikowych.
Przy > 120 metrach, to raczej na skrętkę bym za bardzo nie liczył. Raczej światłowód i konwertery ( teraz to już jak barszcz ). Można pogodzić skrętkę ( max 100 megabitów - wykorzystane są 2 pary ) z np RS-485, ale nie ma gwarancji sukcesu, i nie jest to bezpieczne dla sprzętu ( burze, przepięcia, etc. ). Zresztą przy kablu zasilającym > 100 m też są wskazane zabezpieczenia przed przepięciami.

vwir

Pionier e-mobilności
Skrętka kat 5E ma gwarantowane parametry (1Gbps) przy długości 100m. Kategorii 6A ma gwarantowane 10Gbps na dystansie 100m. Nikt nie powiedział że więcej nie zadziała, ale gwarancji na pełną przepustowość nie ma. Po prostu spadnie prędkość, co przy wallboksie nie ma specjalnego znaczenia. Z doświadczenia - 130m skrętki renomowanych producentów spokojnie daje ponad 100mbps.