inter

Pionier e-mobilności
No właśnie też mam NASa więc chyba tedy droga. Tylko nam wrażenie że auto mi zjadło 2% od podłączenia do Tessie stojąc w garażu. Na razie odłączyłam wszystko, sprawdze zuzycie po 2-3 dniach i dopiero siądę do teslamate.
Przy teslamate zużycie 0% po 1 dniu. Przy wybudzaniu z aplikacji kilka razy w ciągu dnia 1%.

faktory

Fachowiec
No właśnie też mam NASa więc chyba tedy droga. Tylko nam wrażenie że auto mi zjadło 2% od podłączenia do Tessie stojąc w garażu. Na razie odłączyłam wszystko, sprawdze zuzycie po 2-3 dniach i dopiero siądę do teslamate.
Sprawdź czy domyślnie nie masz włączonej tej opcji i ją wyłącz.

1717433770104.png

to_masz

Posiadacz elektryka
Dlatego tak mi zależy na utrzymaniu Teslamate przy życiu i chętnie będę opłacał programistów jakimś datkiem. W końcu przepalaja czas na rozwój projektu, gdzie w tym czasie mogliby skosić trawę albo hodować jedwabniki ;)
Obawiam się, że to Tesla może wprowadzić opłaty za API

qb4hkm

Pionier e-mobilności
O kurka, czemu ja tak późno "odkryłem" teslamate, postawiłem sobie na szybko na GCP "darmowym". Łomatko, jakie to jest dobre!

6a8

Posiadacz elektryka
O kurka, czemu ja tak późno "odkryłem" teslamate, postawiłem sobie na szybko na GCP "darmowym". Łomatko, jakie to jest dobre!
Słabo nas czytasz :)

krzyk

Zadomawiam się
Tessie ma trochę zalet w stosunku do teslamate (no i oczywiście ma duża wadę, koszt) - np. automatyzacje, które używam w sumie tylko do tego aby ładować auto tylko w godzinach z najtańszą taryfą - auto podłączam o dowolnej godzinie a Tessie pilnuje mi aby nie włączyło ładowania w godzinach szczytu (godziny sam musiałem wpisać, i niestety nie ma możliwości wklepania świąt, które są u mnie tak jak weekendy - taniej).

Są pewnie do tego inne aplikacje, ale w Tessie to całkiem łatwo się konfigurowało. Plus do tego integracja z home assistant też jest (otwieranie auta/bagażnika/itd. i zaczytywanie statystyk), brakuje mi tylko opcji aby grzało baterię, ale tego pewnie nie ma w Teslowym API.

Podobno jest też aplikacja Tessie na Apple Watch - służy jako kluczyk, ale nie mam, wole swojego Garmina :) (BTW. też jest integracja z Tessie, ale jako kluczyk niestety nie zadziała).

Kszychu

Pionier e-mobilności
Tessie ma trochę zalet w stosunku do teslamate (no i oczywiście ma duża wadę, koszt) - np. automatyzacje, które używam w sumie tylko do tego aby ładować auto tylko w godzinach z najtańszą taryfą - auto podłączam o dowolnej godzinie a Tessie pilnuje mi aby nie włączyło ładowania w godzinach szczytu (godziny sam musiałem wpisać, i niestety nie ma możliwości wklepania świąt, które są u mnie tak jak weekendy - taniej).
Zależy w jakim ekosystemie chcesz się zakopać i jak bardzo lubisz grzebać. Do Home Assistanta można TWC podłączyć i z tego poziomu nim zarządzać. Można kupić sterowalny włącznik i z jego poziomu włączać