veron73

Zadomawiam się
Tessie ma trochę zalet w stosunku do teslamate (no i oczywiście ma duża wadę, koszt) - np. automatyzacje, które używam w sumie tylko do tego aby ładować auto tylko w godzinach z najtańszą taryfą - auto podłączam o dowolnej godzinie a Tessie pilnuje mi aby nie włączyło ładowania w godzinach szczytu (godziny sam musiałem wpisać, i niestety nie ma możliwości wklepania świąt, które są u mnie tak jak weekendy - taniej).

Są pewnie do tego inne aplikacje, ale w Tessie to całkiem łatwo się konfigurowało. Plus do tego integracja z home assistant też jest (otwieranie auta/bagażnika/itd. i zaczytywanie statystyk), brakuje mi tylko opcji aby grzało baterię, ale tego pewnie nie ma w Teslowym API.

Podobno jest też aplikacja Tessie na Apple Watch - służy jako kluczyk, ale nie mam, wole swojego Garmina :) (BTW. też jest integracja z Tessie, ale jako kluczyk niestety nie zadziała).
A to zapytam z ciekawości... Skoro masz HomeAssistant'a to czemu nie skorzystasz z integracji z Tesla (via HACS) i nie ustawisz automatyzacji natywnie w HA? Wtedy nie potrzebujesz Tessie.

krzyk

Zadomawiam się
A to zapytam z ciekawości... Skoro masz HomeAssistant'a to czemu nie skorzystasz z integracji z Tesla (via HACS) i nie ustawisz automatyzacji natywnie w HA? Wtedy nie potrzebujesz Tessie.

Fakt tutaj bym miał prosto bo i tak mam podpięte "inteligentne" gniazdko z mobilną ładowarką.
(teraz będę szukał montażystów Wall Connectora, żeby spać spokojniej, bo nie wiem na ile dobra jest moja instalcja)

Ale chciałem sprawdzić jak działa Tessie, wziąłem na miesiąc i w sumie mi się spodobało, później zauważyłem, tą automatyzację i włączyłem - tak zostało bo leniwy jestem, a czasu zawsze za mało z dzieciakami i pracą na głowie :)

Czasami przydaje się też informacja o otwartym samochodzie i nadchodzącym deszczu.

BTW. widzę, że można też w Tessie ustawiać ile amperów ma brać, ja ustawiam stałą liczbę, ale może ktoś by chciał sobie tym sterować.

veron73

Zadomawiam się
Fakt tutaj bym miał prosto bo i tak mam podpięte "inteligentne" gniazdko z mobilną ładowarką.
(teraz będę szukał montażystów Wall Connectora, żeby spać spokojniej, bo nie wiem na ile dobra jest moja instalcja)

Ale chciałem sprawdzić jak działa Tessie, wziąłem na miesiąc i w sumie mi się spodobało, później zauważyłem, tą automatyzację i włączyłem - tak zostało bo leniwy jestem, a czasu zawsze za mało z dzieciakami i pracą na głowie :)

Czasami przydaje się też informacja o otwartym samochodzie i nadchodzącym deszczu.

BTW. widzę, że można też w Tessie ustawiać ile amperów ma brać, ja ustawiam stałą liczbę, ale może ktoś by chciał sobie tym sterować.
Miło widzieć, że nie tylko ja bywam leniwy :) W integracji Tesla w HA też możesz sterować amperami.

qb4hkm

Pionier e-mobilności

W samochodzie możesz sobie ustawić godziny szczytu.

krzyk

Zadomawiam się
W samochodzie możesz sobie ustawić godziny szczytu.
Hmm, a jak?

W aplikacji ustawiłem, aby zaczęło mi dobrze liczyć koszty. A w samochodzie (czy raczej też aplikacji) jest tylko proste: zacznij ładować o określonej godzinie.

No i raczej kiepsko będzie zrobić zarówno w samochodzie jak i w Tessie sterowanie taryfami dynamicznymi jak wejdą - wtedy automatyzacja w HA (czy tam openhab etc.) zostaje jedyną opcją.

Last edited:

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Hmm, a jak?

W aplikacji ustawiłem, aby zaczęło mi dobrze liczyć koszty. A w samochodzie (czy raczej też aplikacji) jest tylko proste: zacznij ładować o określonej godzinie.
W aplikacji masz w zaplanuj "ładowanie poza szczytem", ustawiasz o której godzinie rano musi skończyć ładowanie, a w opcji planowane ładowanie o której ma zacząć.