Wycieczka - zasugerujcie ciekawe miejsca!

nabrU

Moderator
Wybieram się z żoną do PL pod koniec lipca i zdecydowaliśmy się jechać Teslą. Droga do PL to będzie zwykła trasa przez FR, BE, NL i DE. Wpadliśmy jednak na pomysł aby w drodze powrotnej nie jechać najkrótszą drogą tylko trochę 'pozwiedzać'. Wstępnie powrót jest planowany przez Grossglockner Hochaplenstrasse, jezioro Garda i Paryż. Z okazji 80-tej rocznicy D-Day (to dzisiaj!) chcielibyśmy także (jak się uda) odwiedzić normandzkie plaże (przynajmniej jedną) i wracamy do UK promem z Caen lub Cherbourg.

Jako że plan nie jest sztywny (np. Grossglockner już widzieliśmy), chciałem zapytać czy macie jakieś ciekawe inne miejsca do odwiedzenia / zobaczenia mniej więcej w tym kierunku? Mamy na tą traskę powiedzmy 7 dni, ale jak trzeba będzie to wygospodarujemy z dzień lub 2 więcej.

Na razie tak to wygląda na Google Maps:

Last edited:

Makus

Pionier e-mobilności
Wybieram się z żoną do PL pod koniec lipca i zdecydowaliśmy się jechać Teslą. Droga do PL to będzie zwykła trasa przez FR, BE, NL i DE. Wpadliśmy jednak na pomysł aby w drodze powrotnej nie jechać najkrótszą drogą tylko trochę 'pozwiedzać'. Wstępnie powrót jest planowany przez Grossglockner Hochaplenstrasse, jezioro Garda i Paryż. Z okazji 80-tej rocznicy D-Day (to dzisiaj!) chcielibyśmy także (jak się uda) odwiedzić normandzkie plaże (przynajmniej jedną) i wracamy do UK promem z Caen lub Cherbourg.

Jako że plan nie jest sztywny (np. Grossglockner już widzieliśmy), chciałem zapytać czy macie jakieś ciekawe inne miejsca do odwiedzenia / zobaczenia mniej więcej w tym kierunku? Mamy na tą traskę powiedzmy 7 dni, ale jak trzeba będzie to wygospodarujemy z dzień lub 2 więcej.

Można trochę zboczyć i zobacz Mont Saint-Michel. Z daleka robi wrażenie, wejście do dolnego miasteczka jest za free, do klasztoru nie warto bo to kupa gołych murów a widoki średnie bo widać w sumie pustą równinę.
Bliżej plaż Normandii na wschód masz małe miasteczko Dieppe gdzie jest siedziba koncernu Alpine oraz gdzie odbyło się "próbne" lądowanie rok czy dwa przed D-day przy wykorzystaniu Kanadyjczyków - jest poświęcony temu ciekawy pomnik.
A jak będziesz w Cherbourgu to znam tam parę świetnych knajpek z pysznym jedzeniem. No i jest tam muzeum z pierwszą francuską atomową łodzią podwodną oraz część poświęcona Titanicowi (był to jego ostatni przystanek na kontynencie Europejskim), w zasadzie zaraz obok terminalu promów więc czekając na prom można sobie wyskoczyć.

nabrU

Moderator
Nie napisałem, ale Mont Saint-Michel jest w planie (o ile nam się uda wszystko to ogarnąć w tym czasie) o_O choć wtedy wypadałoby płynąć z Saint Malo.

Co do Cherbourga to wezmę pod uwagę, dzięki (y)

Może macie jakieś 'widokowe' SuC (no może jeszcze Ionity) żeby połączyć przyjemne z pożytecznym ;)

A, Paryż tuż przed Olimpiadą (startuje 26 Lipca) to może nie być najlepszy pomysł ;)

O cholera zapomniałem. To w sumie żona tam chce :cool:, ja nie za bardzo bo już byłem i poza zabytkami mi się niekoniecznie podobało...

Last edited:
S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
przeleciałbym przez Szwajcarię do Chaux-de-Fonds przy granicy z Francją. jest tam wspaniałe muzeum zegarków i manufaktury najsłynniejszych marek zegarków na świecie, do zwiedzania też jeden z pierwszych domów Le Corbousiera.

vwir

Pionier e-mobilności
Jeśli Garda to zaraz obok jest Como. Niby podobne, a bardzo różne. Polecam. No i niedaleko masz przełęcz Stelvio.
Paryża nie polecam. Bardzo nie polecam. Byłem tam ponad 10 lat temu i było super. Powtórzyłem w zeszłym roku i więcej nie pojadę.

no na pewno stary kultowa trasa transfogarska a co do Grossglockner również polecam pozdro
:)