Kosiarka autonomiczna / robot koszący

Wrzucam wątek, bo śmiecę w innych, a interesuje mnie temat i może inni coś ciekawego tutaj znajdą.

Trafiła się niezła promocja na amazon.de:
WORX WR167E M700 PLUS
675 EUR (3120 zł) ale amazon.de sprzedaje do PL bez VAT, więc wyszło 567 EUR (2620 zł).
Wie ktoś może czy przyjdzie mi ten VAT płacić w PL - nie kupowałem tak jeszcze?

Dodam, że kosiarka ma integrację z Home Assistant, co pozwoli na fajne automatyzacje kiedy np. pada, ma padać, albo dzieją się inne ciekawe rzeczy. Powinienem mieć też możliwość wysyłania sobie alertów np. o czasie pracy i konieczności wymiany ostrzy.

Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
Zastanawiałem się jeszcze, czy nie zadbać o baterię rozłączając ładowanie np. przy 90%. Trochę dla zabawy ;)
Plan jest taki, że ustawiam automatyzację w HA, gdzie po osiągnięciu 90% kosiarka dostaje polecenie rozpoczęcia koszenia, a po odłączeniu się, polecenie zatrzymania. W ten sposób aby stanęła zaraz przy stacji ładowania.
Poczekam I sprawdzę jak pójdzie to koszenie przez 3 godziny i zobaczę ile baterii kosiarka faktycznie potrzebuje na jeden cykl. Bo jeśli np. 150%, to mógłbym zejść nawet niżej i ładować 70%+80%.
Co o tym myślicie?
Średni pomysł, bo gdy ją zatrzymasz na dłużej poza stacją ładowania to po jakimś czasie się wyłączy. Tak wyłączy-wyłączy, że trzeba iść i ręcznie nacisnąć przycisk włączenia i wprowadzić PIN.
Poza tym te baterie są naprawdę pancerne. Po 3 latach w mojej wymieniłem ogniwa na pojemniejsze i okazało się że w sumie to niewiele dało, bo oryginalne jeszcze były w bardzo dobrej kondycji.

Bronek

Pionier e-mobilności
E tam W Vorxie raz wymieniłem po 5 latach
Cena ok 250 zł.A i tak jak jeździła jeszcze ponad godzinę.
Olej , nawet jak skróci to wyjedzie dodatkowo i zamiast np. 2x po 1,5 h zrobi 3x po 1 h

Bronek

Pionier e-mobilności
U mnie w 9,letnim kabelki od blaszek się urwały.
Więc kupiłem mniej wypasionego na 3 ostrza używanego za 800 zl Forda, na czas naprawy
.Zamieniłem w nim tarcze z większego (kompatybilne ) na 4ry ostrza i .....jeździ drugi rok .A ten wypasiony z wifi itp.lezy i czeka nie wysłany ...bo skoro ten za 800 robi robotę ?

Na poczatku aktualizowalemitp , teraz 3x na sezonprzkladam żylaki (polecam kupowaniae z dwoma dziurkami)
Kiedys byl problem z bateriami itp .Teraz są i orginaly i nie . Jest wszystko bo jest moda .10lat temu bylo kiepsko

Michal

Moderator
Mógłbym ją wybudzać okresowo. Coś kojarzę, że tam na ekranie się pojawią jakieś odliczanie 20 minut, więc mógłbym co 19 minut ją pingować, żeby nie usnęła.
No nic. Na razie puściłem codziennie przez 3 godziny i zobaczę (mam 500 m2 trawnika).

Ja chyba najbardziej jestem zaskoczony zasięgiem WiFi, daje radę się łączyć z routerem z garażu jak jest za domem 0_o nie wiem jakim cudem, bo telefon kompletnie nie widzi tam tej sieci i myślałem, że będę musiał stawiać mesh specjalnie dla kosiarki, żeby SSID były takie same, a tu taka niespodzianka.

Bronek

Pionier e-mobilności
Nie szkodzi jak Ci ucieknie w jakimś miejscu z wifi , ważne by baza byla
Mam apke zew która więcej podaje z tego forum
Ale po latach to wszystko już mi wisi.

Last edited:

krzyss

Pionier e-mobilności
A ten Worx poradzi sobie z trawnikiem 150m2 + takie paski 1,5m dookola domu ?
W sensie jak pojedzie w te paski to bedzie umial wrocic do bazy ?

Bronek

Pionier e-mobilności
Ja mam pasek ok 50 cm jedzie zygzakiem , pełno wysp , drzew itd . To się zmienia .Pan Edzio parę razy uszkodził kabel .są złączki żelowe .

PS U syna jeżdzi najtańsza z Lidla obecnie za ok 1000 zł na 700m2 i daje radę.
Więc jak nie mamy górek ,to kupować kosiarkę za np10 000+, to przeginanie i ma tylko sens, jak chce się przeginać . To taki X Plaid Koziegłowy, bez sensu ale .... :)

Last edited:

krzyss

Pionier e-mobilności
Ja mam pasek ok 50 cm jedzie zygzakiem , pełno wysp , drzew itd . To się zmienia .Pan Edzio parę razy uszkodził kabel .są złączki żelowe .

PS U syna jeżdzi najtańsza z Lidla obecnie za ok 1000 zł na 700m2 i daje radę.
Więc jak nie mamy górek ,to kupować kosiarkę za np10 000+, to przeginanie i ma tylko sens, jak chce się przeginać . To taki X Plaid Koziegłowy, bez sensu ale .... :)
No ja wlasnie chcialem kupic lidlowa, ale boje sie ze wydam tysiaka w bloto i finalnie bede szukal jakiejs lepszej…