Kosiarka autonomiczna / robot koszący

Wrzucam wątek, bo śmiecę w innych, a interesuje mnie temat i może inni coś ciekawego tutaj znajdą.

Trafiła się niezła promocja na amazon.de:
WORX WR167E M700 PLUS
675 EUR (3120 zł) ale amazon.de sprzedaje do PL bez VAT, więc wyszło 567 EUR (2620 zł).
Wie ktoś może czy przyjdzie mi ten VAT płacić w PL - nie kupowałem tak jeszcze?

Dodam, że kosiarka ma integrację z Home Assistant, co pozwoli na fajne automatyzacje kiedy np. pada, ma padać, albo dzieją się inne ciekawe rzeczy. Powinienem mieć też możliwość wysyłania sobie alertów np. o czasie pracy i konieczności wymiany ostrzy.

Last edited:

Michal

Moderator
A jak gęsto musi być ten kabel? Czy tylko na obrzeżach?
Na obrzeżach tylko. Podczas powrotu on wjeżdża w taki kabel i wraca do bazy w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.

ducarider

Posiadacz elektryka
Ja mam Worxa, miałem kupić Husqvarnę, mają świetny sprzęt. Nie kupiłem Husqvarny bo wydawało mi się wtedy, że za droga, ale jak policzyłem wszystkie akcesoria to drożej wyszedł Worx :)
Mój Worx ma trzy lata, jak padnie to kupię Husqvarnę.
ja Miałem takie same myśli ale wybrałem Husqvarna. 6 lat kosi. Jedna wymiana baterii. Ani jednej awarii.

krzyss

Pionier e-mobilności
A moze ktos wie, mam tego trawnika w sumie ze 150-200m2 jeden plac 100m2 i dwa paski takie dosc dlugie dookola domu.
Czym realnie roznia sie te Landroidy M500plus od M700plus ?
Ja tylko znalazlem opis ze w tym tanszym bateria jest 2Ah a w drozszym 4Ah
Warto doplacac jakies 400zl do wiekszej baterii ? Czy sa tam Jeszcze jakies roznice ?

Michal

Moderator
A moze ktos wie, mam tego trawnika w sumie ze 150-200m2 jeden plac 100m2 i dwa paski takie dosc dlugie dookola domu.
Warto doplacac jakies 400zl do wiekszej baterii ? Czy sa tam Jeszcze jakies roznice ?
Nie opłaca Ci się brać większego. Różnią się tylko wielkością baterii oraz długością dołączonego przewodu ograniczającego:

Bronek

Pionier e-mobilności
Z mojego doświadczenia mając taki trawnik nie ma sensu .
Niemniej jest zasada lepiej mieć ja nie mieć, lecz to jest jak ze wszystkim .Mam kamere w odkurzaczu a 1x oglądałem z niej obraz itd
Pewnie jak dokupisz kiedyś większą baterię to stanie się tym 700? Np kupując coś jeszcze z Vorxa
Np wiertarkę ,,piłę itd
Ps Ja do swoje starego Vorxa (inna bajka, są dedykowane tylko do tych kosiarek) np kupiłem customową baterię o większej pojemności niż oryginał

Do tego są firmy któryto juz si prawie nieoplacam wysyłasz starą a Ci ogniwa nowe wstawiå itp . Ale i to sie juz prawie hieoplaca bo ceny spadly

vwir

Pionier e-mobilności
M700 ma 4 noże tnące a M500 ma 3 noże tnące. Tak przynajmniej było gdy kupowałem swojego landroida. Na 150-200m2 kupowanie Landroida M700 to spory overkill. S300 spokojnie Ci to obskoczy.

PawelGDZ

Posiadacz elektryka
do posiadaczy worxa - czy kosiarka poradzi sobie z przejechaniem przez taką ścieżkę wydeptaną przez psa czy nie ma szans i szybko próbować ratować się kółkami z kolcami?

IMG_0796.jpg