Kosiarka autonomiczna / robot koszący

Wrzucam wątek, bo śmiecę w innych, a interesuje mnie temat i może inni coś ciekawego tutaj znajdą.

Trafiła się niezła promocja na amazon.de:
WORX WR167E M700 PLUS
675 EUR (3120 zł) ale amazon.de sprzedaje do PL bez VAT, więc wyszło 567 EUR (2620 zł).
Wie ktoś może czy przyjdzie mi ten VAT płacić w PL - nie kupowałem tak jeszcze?

Dodam, że kosiarka ma integrację z Home Assistant, co pozwoli na fajne automatyzacje kiedy np. pada, ma padać, albo dzieją się inne ciekawe rzeczy. Powinienem mieć też możliwość wysyłania sobie alertów np. o czasie pracy i konieczności wymiany ostrzy.

Last edited:

Michal

Moderator
"6 godzin dziennie" codziennie? "Niech jeździ 2 kursy dziennie", codziennie?
Nie rozumiem Was - ja zamierzam ustawić co 2 dni żeby jeździł. Po cholerę ma kosić 1 mm trawy :p

vwir

Pionier e-mobilności
Nie rozumiem Was - ja zamierzam ustawić co 2 dni żeby jeździł. Po cholerę ma kosić 1 mm trawy :p
Dokładnie tak. Nie traktuj tego jak kosiarka spalinowa. Robot utrzymuje po prostu ładny trawnik. Żeby to zrobił efektywnie to jeździ praktycznie codziennie. Wtedy masz pokos długości 1mm i trawa zdąży się rozłożyć przed kolejnym koszeniem. Jeśli będziesz kosił rzadko to będziesz miał siano na trawniku i zaraz będziesz musiał wertykulować. Weź też pod uwagę dni kiedy nie skosi, bo leje deszcz. Na to też trzeba mieć „zapas”. No i codziennie nie skosi każdego fragmentu, ta losowość kosiarki wymaga częstego jeżdżenia. U mnie kosi po 6h pn-pt i 3h w niedzielę.

TomRS

Pionier e-mobilności
Ustawiłem wczoraj w końcu Worx Landroid M700 i dzisiaj puściłem testowo.
Chodził na trawniku skoszonym 3 dni temu kosiarką.
Działa ok, ale (oczywiście) nie przeczytałem instrukcji przed kładzeniem kabla i muszę chyba przerobić, żeby dodać strefy - żeby wyczuwał strefy, to musi mieć takie wąskie przejazdy 15 cm. Mam jedną taką strefę przed domem, gdzie musi dojechać przez taki wąski przejazd z boku domu i nie wiem czy będzie chciał tam wjeżdżać. Poza tym ogólnie marnuje trochę czasu na takiej jeżdżenie po całym trawniku. Mam do ustawienia 3-4 strefy, może jednak 3, jeszcze nie wiem:
View attachment 18349
Kosił 2 godziny i bateria zeszła ze 100% do 32%. Było to pierwsze ładowanie w nocy i rozładowanie teraz, więc możliwe, że jeszcze trochę się ta bateria stabilizuje. Na wykresie spadku naładowania baterii widać, że nie schodziła liniowo:
View attachment 18348

Obstawiam, że jeszcze z godzinkę by musiał pochodzić bez tych stref, więc ledwo mu starczy baterii, a z nimi, powinien się chyba wyrobić. No nic, puszcze za kilka dni i zobaczę jak będzie.

Przy pierwszym przejeździe po krawędzi wczoraj wieczorem przeciął mi kabel ograniczający :p
Nauczka - nie kłaść po ciemku i przejść samemu całość oczami, a nie od razu kosiarką na pewniaka ;)
Nie wiem czy coś się zmieniło, ale te strefy nie oznaczają, że możesz mu kazać kosić tylko strefę nr 2 np. To działa na zasadzie, że w danej strefie spędza procentowo najwięcej czasu. Tak jest przynajmniej w M500+. Ustawiłem kiedyś trzy strefy, bo chciałem, żeby w 3-ciej kosił najrzadziej, ale słabo to działało. Poza tym, to uważam Worx’a, za świetną kosiarkę - ustawiasz harmonogram i w zasadzie zapominasz o temacie.

Jaceq

Pionier e-mobilności
Po to, żeby trawa była cały czas taka sama a jednocześnie żebyś nie miał problemu z "sianem". Jeśli kosi po przysłowiowym milimetrze to się to wszystko z wiatrem rozwiewa itd. Masz prąd ze słońca, nie żałuj kosiarce ;-)

Michal

Moderator
Ok, ok, już ustawiłem codziennie 3 godziny i zobaczymy co się będzie działo ;)

ducarider

Posiadacz elektryka
Wszystko zależy od skomplikowania trawnika i metody koszenia.
Ja mam Automowera 315X i 500 m trawnika w literę U otaczającego dom.
U mnie musi kosić minimum 8 godzin co dwa dni żeby wszystko skosiła.
Kosi 2 H i 45 m się ładuje.

Bronek

Pionier e-mobilności
Ok, ok, już ustawiłem codziennie 3 godziny i zobaczymy co się będzie działo ;)
Zaobserwuj cykl koszenie/ ładowanie.
I ustaw tak by nie przerwała Ci ostatniego koszenia za szybko.

Wrzucam wątek, bo śmiecę w innych, a interesuje mnie temat i może inni coś ciekawego tutaj znajdą.

Trafiła się niezła promocja na amazon.de:
WORX WR167E M700 PLUS
(link afiliacyjny)
675 EUR (3120 zł) ale amazon.de sprzedaje do PL bez VAT, więc wyszło 567 EUR (2620 zł).
Wie ktoś może czy przyjdzie mi ten VAT płacić w PL - nie kupowałem tak jeszcze?

Dodam, że kosiarka ma integrację z Home Assistant, co pozwoli na fajne automatyzacje kiedy np. pada, ma padać, albo dzieją się inne ciekawe rzeczy. Powinienem mieć też możliwość wysyłania sobie alertów np. o czasie pracy i konieczności wymiany ostrzy.
powiem szczerze że cena petarda i w sumie worx ma ogólnie dobre opinie

Michal

Moderator
Zastanawiałem się jeszcze, czy nie zadbać o baterię rozłączając ładowanie np. przy 90%. Trochę dla zabawy ;)
Plan jest taki, że ustawiam automatyzację w HA, gdzie po osiągnięciu 90% kosiarka dostaje polecenie rozpoczęcia koszenia, a po odłączeniu się, polecenie zatrzymania. W ten sposób aby stanęła zaraz przy stacji ładowania.
Poczekam I sprawdzę jak pójdzie to koszenie przez 3 godziny i zobaczę ile baterii kosiarka faktycznie potrzebuje na jeden cykl. Bo jeśli np. 150%, to mógłbym zejść nawet niżej i ładować 80%+90% (z 10%buforem).
Co o tym myślicie?